Fenomenul World of Tanks : Cum au reușit românii să spulbere o întreagă armată maghiară de tancuri în Africa: „I-am scos de pe hartă”
Ca niște fantome cenușii de oțel, tancurile se mișcă greoi prin pâcla deasă care se ridică peste ruinele fumegânde ale orașului: sunt șapte tancuri românești, ai căror comandanți se pregătesc de cea mai importantă luptă a vieții lor. La câțiva kilometri distanță, din celălalt capăt al Ruinburgului, inamicul a plecat deja la atac: șapte tancuri maghiare, de culoare verde-oliv, pornesc în bătălie exact ca într-un roman de Sven Hassel: în huruit de motoare ambalate la maximum și zăngănit rece de șenile.
Suntem în anul 2013. România – așa cum o știm noi – a fost cucerită în întregime. Transilvania a ajuns o bogată provinicie germană, iar Moldova și Muntenia se află sub dominație turcă.
Cel puțin așa arată harta celui mai popular joc video de pe planetă, din acest moment – World of Tanks (WoT): o lume virtuală a tancurilor care adună peste 65 de milioane de jucători. Printre aceștia, și câteva zeci de mii de români. Peste 21 de mii, dacă am lua în considerare doar „like”-urile date paginii de pe Facebook a World of Tanks Romania.
Clanurile
Cei mai experimentați jucători s-au grupat în clanuri. Scopul: cucerirea de teritorii. Teritoriile îți aduc galbeni, iar galbenii îi poți folosi pentru a cumpăra tunuri, obuze, șenile și plăci de blindaj. Sau, pur și simplu, alte tancuri. „Este un fel de Ev Mediu, dar cu tancuri”, recunoaște distinsul domn cu păr cărunt și ochelari care s-a așezat în fața mea la o terasă din Brașov. „Cucerești, jefuiești sau faci alianțe cu alte clanuri”, adaugă acesta. Poartă un tricou lejer, cu guler și cu dungi alb-negre orizontale, o pereche de blugi și pantofi ușori, de vară. În lumea reală îl cheamă Cristi și e militar de carieră. În lumea World of Tanks (WoT) îl cheamă Skro Skyros și este comandantul unuia dintre cele mai bune clanuri românești – The Romanian Rebels. Recent, „Rebelii” au reușit să obțină un onorabil loc 50 în topul clanurilor europene – cea mai bună clasare românească – în condițiile în care stasticile WoT numără, la această oră, 18 113 de clanuri înregistrate doar pe serverele din Europa.
„La noi, în clan, media de vârstă e destul de ridicată”, spune Cristi/Skyros. Ochelarii și mustața căruntă dau o anumită greutate vorbelor sale. La masă ni s-a alăturat Dorin, un domn înalt cu păr alb și mustață tunsă regulamentar. Poartă un tricou alb sport, o pereche de pantaloni scurți din doc, cu buzunare laterale și de culoarea bej-kaki și adidași. La fel ca și Cristi, Dorin e tot artilerist. Ceilalți membri ai clanului îl cunosc sub numele de „ursu_lenes”, o poreclă care nu are nici o legătură cu felul în care își duce la îndeplinire misiunile de luptă în lumea virtuală a tanchiștilor. Aici, Dorin joacă importantul rol de „diplomat” al clanului : ia legătura cu alte clanuri și stabilește alianțe și tratate de non-agresiune. „Punem la cale zonele de influență”, recunoaște el. Și, cu excepția, poate, a Antarcticii, zonele de influență sunt deja stabilite.
În lumea reală, World of Tanks este deținut de WorldGaming o companie din Bielorusia care acum are birouri împrăștiate în întreaga lume, de Londra până la Sidney, via Nicosia. La fel ca birourile, serverele care găzduiesc bătăliile sunt și ele răspândite pe aproape toate continentele: din Europa până în partea asiatică a Rusiei, Statele Unite sau Oceania.
La începutul acestui an, unda de șoc a lovit și România. Pe 30 ianuarie, Instra Corporation, o societate cu sediul social înregistrat la o căsuță poștală din Melbourne, Australia, a achiziționat domeniul tanchist.ro. De atunci a și început o campanie masivă de recrutări, materializată prin reclamele la TV și de pe internet care îi tot îndeamnă pe jucători să „înfrunte puterea oțelului”. Fascinați de posibilitatea de a manevra o bestie metalică prin bogatele holde ale Ucrainei sau – după caz – prin ruinele unui oraș german – jucătorii (români și de pretutindeni) continuă să se înroleze.
Printre jucători se numără și „stăpânul absolut” (din lumea reală) al World of Tanks: belarusul Victor Kislyi, CEO al WorldGaming, el însuși un .gamer. „Noi, jucătorii înveterați, am fost mereu pasionați de tematica militară”, recunoaște Kislyi într-un interviu publicat pe forumul acestui joc. „Fiecare model de vehicul din WoT păstrează cu fidelitate toate caracteristicele tehnice ale vehicului din viața reală”, spune Kislyi. „Procesul începe cu o echipă de cercetători și conslutanți istorici care petrec zile întregi prin biblioteci și muzee, căutând cât mai multe referințe. Apoi, vine rândul programatorilor”. Aceștia iau în considerare fiecare centimetru pătrat de blindaj suplimentar, caracteristicile fiecărui obuz perforant, ori felul în care montarea unui tun mai puternic afectează ținuta de drum sau propulsia. Astfel, pentru a contracara un vehicul din WoT, un jucător trebuie să adopte același tip de tactici pe care un militar adevărat le-ar adopta într-o luptă reală. Sau, altfel spus, dacă ești militar de carieră și joci WoT, pornești deja cu un mic avantaj. Regulă care se confirmă cel puțin în cazul jucătorilor din România.
„Ne-am mai bătut cu niște maghiari. Ei ne-au provocat, dar i-am bătut măr. I-am scos de pe hartă !”
„Înainte de fiecare bătălie facem briefing de analiză”, spune Cristi, militarul de carieră care conduce un întreg regiment în WoT. „Vedem configurația terenului, câmpurile obligatorii de trecere și ce tancuri să folosim în funcție de aceste caracteristici”, spune el. „Skyro” a luptat până acum în 28 831 de bătălii. A ieșit victorios în 13 958. A fost decorat cu nu mai puțin de 47 de medalii (din 67 posibile). Clanul său deține 5 provincii în Nordul Africii, undeva în Libia. Aici, nevoia i-a transformat pe români în veritabili ași ai luptelor duse în deșert. „Ne-am bătut nu niște nemți în Estul Africii șapte seri la rând”, spune Cristi. Îi atacam noi, apoi ne atacau ei. La un moment dat, au luat legătura cu noi și ne-au întrebat: ‚Ce aveți cu noi?” Până la urmă s-a terminat la egalitate și am rămas prieteni. În rest, ne-am mai bătut cu niște maghiari. Ei ne-au provocat, dar i-am bătut măr. I-am scos de pe hartă !”
„Contele” și „Maniacii”
„Rebelii” continuă lupta și speră la ziua în care vor elibera provinciile românești de sub jugul germano-turc. Regiunea „Valahia”, de pildă, este una dintre cele mai bogate din Europa. Pentru a „debarca”, însă, în Europa, trebuie să înfrunți clanuri mult mai puternice, cu mult mai mulți „galbeni”. Creatorii jocului au lăsat însă o portiță deschisă gamerilor înrăiți: „galbenii” virtuali pot fi cumpărați cu euro reali. Portița poate fi însă deschisă și din cealaltă parte: gamerii înrăiți au posibilitatea de a câștiga „euro reali” din competiții speciale.
O parte din membrii clanului „Romanian Rebels” joacă în „Liga Mare. Mai exact, în ESL – EsportsLeague, secțiunea World of Tanks. Cei mai buni jucători au posibilitatea să se califice mai departe, în Liga Pro, unde premiile se acordă în euro, reali. În fiecare weekend au loc concursuri cu premii de 1 000 – 2000 de euro acordați echipei câștigătoare. Marele Premiu este de 50 de mii de euro.
„Aici, în ESL, te antrenezi, pur și simplu. E ca un poligon de încercare”, spune Cătălin. În lumea reală, lucrează în biroul cu aer condiționat al unei mari companii de retail. În lumea WoT, Cătălin e cunoscut sub numele „Contele” și este comandant-adjunct al „Rebelilor”. Joacă în prima divizie din ESL unde formează o echipă cu alți șase tanchiști, aleși pe sprânceană. Echipa se numește Homicidal Maniacs. În urmă cu câteva săptămâni, „Maniacii” au ratat „la mustață” calificarea în Liga Pro, fiind învinși, după 5 bătălii, de o puternică formațiune de blindate maghiare – eternii rivali ai Rebelilor. Prima bătălie s-a dat printre muntii de moloz ai Ruinburgului, unde românii au venit cu o strategie greșită, în urma căreia au căzut în câteva ambuscade cumplite pe străzile strâmte din jurul Catedralei. Și-au luat, însă, revanșa, în bătălia pentru Himmelsdorf. Aici, ei au adoptat o tactică mai defensivă, mult mai potrivită unei lupte de stradă. În cele din urmă, Maniacii aveau să fie învinși, la limită, cu 2-3.
Meciul a fost transmis și comentat în direct pe un site video specializat, care difuzează zilnic astfel de turnee.
Momentan, lupta pentru dominație globală mai are de așteptat. Cei care se înregistrează pe un server de pe un continent nu se pot confrunta cu alți concurenți, de pe alte continente. De exemplu, un jucător din România încă nu se poate duela cu un canadian care are cont pe un server nord-american sau cu un malaiezian înregistrat pe un server din Oceania.
Dar să nu ne facem iluzii. Cei mai mulți jucători înregistrați sunt oricum rușii – în jur de 15 milioane. În medie, un jucător are în garaj circa 10-15 tancuri. Încercați să vă imaginați o lume – fie ea și virtuală – cu 150 de milioane de tancuri rusești. Și asta doar în Europa.