Prima pagină » Reportaj » FOTOREPORTAJ. Cum a profitat Dan Diaconescu de moaștele de la Patriarhie

FOTOREPORTAJ. Cum a profitat Dan Diaconescu de moaștele de la Patriarhie

Patronul postului de televiziune a făcut o baie de mulțime în curtea Patriarhiei, în a doua zi de Sfântul Dumitru. El n-a venit să se închine la moaște, ci să împartă iconițe și bucăți de vată îmbibate cu mir. "Dați-mi și mie, domnu președinte", i-au strigat credincioșii lui Diaconescu plângându-se cât sunt de săraci.

Mii de români au stat de Sfântul Dumitru la cozi kilometrice, în frig, ca să se roage pentru Huidu, „pentru Vlad Țepeș” sau pentru binele țării. Au ocolit Patriarhia, au mâncat sarmale, au lăsat acatiste și au trecut fotografiile celor dragi sau portofelul pe la racla cu moaște. Ca „să ne ajute Dumnezeu!”.

Coada s-a format de dimineață, pe la ora 5, iar la amiază șirul uman ajunge deja în apropiere de Parcul Carol. Pare de necrezut, dar jandarmii care asigură permanența la fața locului, dau asigurări că așa este de când a ajuns în țară Capul Sfântului Andrei.

Sunt mii de oameni. La câțiva dintre ei ajunge și Dan Diaconescu, care s eapucă să împartă celor prezenți iconițe și bucăți de vată înmuiate în mir. Nu are timp să ajungă la moaște. Ridică mâna, iar coada îi răspunde cu „Să trăiți domnu președinte!”, „Suntem sărăci, domnu Diaconescu!”. Alții, curioși, nu apucă să vadă ce împarte omul de televiziune. „Ce se dă?”, întreabă un curios, în timp ce patronul OTV strânge câteva din mâinile care i se întind.

Când termină de împărțit darurile, Diaconescu și ai lui părăsesc Dealul Patriarhiei. Credincioșii rămân.

În jur fiecare povestește pentru ce a venit să se închine. „Am venit să ne rugăm pentru sănătate, ca să fie liniște și pace în țara asta. Să se rezolve lucrurile să ne fie bine la toți”, spune o băbuță, în timp ce o doamnă cu pălărie atacă teme teologice. „Am ajuns ieri la moaște, dar stau și astăzi. Mai merg o dată. Cine merge cu credința lui Dumnezeu, simte sfințenia moaștelor. În ele a stat Duhul Sfânt. Că asta înseamnă moaște. Trupurile sfinților în care a stat Duhul Sfânt. Cine nu simte lucrurile astea, vine să se închine la un cadavru”.

Întrebată cum arată moaștele, o credincioasă explică plină de vervă: „Sunt niște oase îmbrăcate în ceară și puse într-un sicriu de tablă așa. Nu știu dacă e aur sau e tablă de aia ieftină”.

Unii dintre cei are stau la coadă recunosc însă că nu vin pentru moaște. Ci pentru mâncare sau bani. Voluntarii împart pelerinilor sarmale în foi de varză și în foi de viță. Nu lipsește nici pâinea. O bătrânică cu ochelari, surdă, are drept însoțitoare o alta – mai tânără – care îi explică prin semen ce vorbește lumea. Bătrânica vrea mâncare. Într-o sacoșă de pânză pune caserolele cu sarmale, acoperite de bucata de pâine. Ia cât mai multe porții.

Un ajutor, de orice fel, își dorește și o femeie de până în 30 de ani. Spune că a venit tocmai din Târgu Mureș cu șase din cei zece copii pe care îi are. Bărbatul i-a rămas acasă. El lucrează cu ziua, iar copiii nu merg la școală. Doi dintre ei, mai mici, au în mână câte un caiet în care mâzgâlesc cu pixul. Femeia, cu bagajele strânse la picioare, arăta tuturor un carton cu înscrisuri: „Am 10 copiii, ajutați-ne și pe noi că suntem amărâți și nu avem casă”.

La un moment dat îi sună telefonul mobil, îl scoate din buzunar și răspunde. O credincioasă miloasă trece și îi dă 10 lei. Mai trece una – alți 5 lei. Întrebată pentru ce se roagă, tânăra mamă spune că pentru o casă. Au avut una, dar a fost revendicată. Momentan locuiește cu toți ai ei, într-un subsol. În timp ce mama lor vorbește, copiii mâncau colivă din pahare de plastic.

Tot la mila românilor stă și o femeie din Iași. E în București de luni. A venit să se roage pentru sănătate. Profită de ocazie și etalează un certificat medical eliberat de un spital din București, pe care îl trecuse pe deasupra moaștelor ca să i se vindece bărbatul. Profită că se află între atâția credincioși și stă cu certificatul în mână.

Sunt și români altruiști. Spun că au venit la moaște să se roage pentru ceilalți. O femeie de 45 de ani afirmă că e la biserică pentru Șerban Huidu. Ba chiar crede că l-a văzut pe tatăl omului de televiziune la moaște. „Bun băiat. I-a făcut cineva vrăji. Mai mult ca sigur, că el era băiat bun, așa cum era stilul lui de cârcotaș. Dar am văzut și pe aici oameni care umblă cu prostii. Am văzut smocuri de păr, ghemotoace prin mai multe locuri. Am oprit un bărbat ca să nu calce pe ele”.

O alta susține că se roagă pentru Vlad Țepeș. Ca să vină la conducere din nou. „Asta avem nevoie noi acum. Un Vlad Țepeș, ca să îi țepuiască pe toți”, spune femeia cu ură.

Potrivit jandarmilor, în zilele asta nu au avut parte de surprize. Fără incidente majore. Doar necesitățile fiziologice sunt o problemă. Cine iese din coadă pentru a merge la o toaletă ecologică își poate pierde locul. Trebuie să lase pe cineva în loc, care să-l recunoască. Incidente nu au avut nici cei de la SMURD – cu excepția unui leșin și a unui picior luxat. Oricum, cooperează cu voluntarii de la Crucea Roșie. (Ionela Samoilă)