„Ghețăria”, un depozit insalubru de alimente de la marginea Capitalei, din sectorul 6, rămâne „deschis”, autoritățile dovedindu-și încă o dată neputința. În tot acest timp, se face schimb de hârtii, se deleagă responsabilități, se dă cu bidineaua, se cheamă presa și se fac acuzații.
Fiecare dintre actorii implicați aruncă vina spre ceilalți, în timp ce statul pierde bani, iar românii consumă alimente nesănătoase. În toată această horă, reprezentantul legal al proprietarului complexului acuză o conspirație. Tot scandalul ar fi „fabricat”, ca să prospere „ceilalți” – o altă hală, „identică” cu Ghețăria, aflată la 50 de metri distanță, și care ar fi susținută din umbra de șefi din Direcția Sanitar Veterinară.
Administratorul special al complexului comercial „Ghețărie” a primit miercuri o veste bună din partea autorităților. A aflat că a obținut un răgaz din partea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP-MB), care a emis marți decizia de suspendare a activității complexului comercial. Scopul păsuirii: executarea de lucrări de igienizare.
„Uitați, standurile sunt închise pe perioada efectuării lucrărilor de igienizare”, spune mulțumit inspectorul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP-MB), Teodor Negulescu, adresându-se jurnaliștilor. „Dacă domnul administrator special se obligă să remedieze situația în 3-4 zile din punctul nostru de vedere este ok. Dacă nu, vom continua cu controalele zilnice”, a spus inspectorul DSP.
La câțiva metri de el, un angajat de la „Ghețărie” dădea cu o mini-bidinea, încercând să acopere petele negre de pe pereții exteriori ai halei.
„Mai repede, mai repede!” este îndemnat omul de șefi.
În paralel, DSP continuă explicațiile pentru presa invitată la fața locului. „Neplata amenzilor, eu nu sunt de acord cu asta. Ai greșit, plătești!”
VEZI AICI ÎNREGISTRAREA EMISIUNII GÂNDUL LIVE
După ce marți Direcția de Sănătate Publică a anunțat public că a emis decizia de suspendare a activității complexului comercial din sectorul 6 și că „măsura complementară” va fi comunicată reprezentantului legal, miercuri presa a fost „convocată” să participe la momentul în care decizia de suspendare urma să îi fie înmânată reprezentantului legal al firmei Continent Marine Enterprise, proprietarul „Ghețăriei”.
Pe scurt, reprezentanții DSP au anunțat că administratorul special al complexului comercial a mai primit o perioadă pentru lucrări de igienizare. De față cu presa, reprezentantul legal al firmei s-a angajat că în trei-patru zile va termina curățenia și va îndeplini condițiile igienico-sanitare corespunzătoare.
„Noi am închis această unitate, prin decizia de suspendare a activității. La momentul de față depozitul e închis. S-a ridicat gunoiul din față și au început să faca igienizare. Să igienizeze, să își facă grupurile sanitare, să pună gresie, faianță, să pună apă caldă, apa rece. DSP și-a făcut treaba. Și o facem în continuare”, a declarat Negulescu.
Decizia DSP de suspendare a activității complexului comercial, înmânată miercuri reprezentantului legal al firmei, intră în vigoare pe 12 aprilie.
DSP: Dacă administratorul se obligă să remedieze situația în 3-4 zile, din punctul nostru de vedere este ok. Dacă nu, continuăm controalele
„Am luat decizia de suspendare a activității pentru Continent Marine Enterprise. Domnul administrator special a primit-o, s-a angajat să remedieze situația în 3-4 zile. Decizia intră în vigoare din data de 12 aprilie. Dacă domnul administrator se obligă să remedieze situația în 3-4 zile din punctul nostru de vedere este ok. Dacă nu, vom continua cu controalele zilnice până ce această societate nu va mai fi un risc pentru sănătatea publică. Dânșii se obligă că vor închide unitatea pe perioada igienizării unității. Dacă nu, vor continua controalele zilnice”, a declarat Teodor Negulescu, inspector DSP.
Deși oficialii DSP susțin că în prezent complexul comercial reprezintă un pericol pentru sănătatea publică, decizia de suspendare a activității complexului – luată de DSP după controlul făcut vineri – este prima ordonanță emisă de instituție în acest sens, după cum a precizat inspectorul Teodor Negulescu.
Reprezentantul legal al Continent Marine Enterprise: „Aici sunt multe interese”
La rândul său, reprezentantul legal al firmei Continent Marine Enterprise a acuzat miercuri Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, susținând ca inspectorii vor să inchidă „Ghețăria” pentru că la circa 50 de metri distanță este amenajată o altă hală „identică” și care ar fi susținută din umbra de șefi din DSV.
„Aici sunt multe interese. Ale vecinului, care a deschis aici, 50 de metri mai încolo. A deschis un complex identic, în colaborare cu oameni de la DSV și care au venit și au ridicat autorizațiile (firmelor n.n ) de aici (Ghețărie n n.)”, acuză Nikos Papanikolau, reprezentantul legal al firmei Continent Marine Enterprise.
Nikos Papanikolau a precizat că va contesta decizia DSP de suspendare a activității, precum și amenda aplicată de DSP.
Hârtia ține loc de lacăt
Invitat miercuri seara la Gândul LIVE, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București, dr. Adrian Călugăru, a declarat că „lacătul nostru metaforic este decizia de suspendare a activității”, explicând că instituția sa nu are în atribuții punerea unui sigiliu.
„Noi considerăm această decizie de suspendare a activității ca un sigiliu”, a spus Călugăru, precizând că „punerea unui sigiliu presupune o lege specială”.
Adrian Călugăru a precizat care sunt pașii ce urmează să fie făcuți în cazul „Ghețăriei”. Pe scurt, dacă până vineri hala va fi igienizată, decizia de suspendare va fi ridicată.
„Dacă până vineri se pun la punct, ei trebuie să facă solicitare la noi, se va duce o echipă să evalueze dacă au fost duse la îndeplinire cerințele (igienico-sanitare n.n.). Dacă nu, decizia de suspendare rămâne în vigoare. Vor fi anunțate Garda Financiară și Poliția”, a explicat Călugăru.
În plus, el a afirmat că a anunțat Registrul Comerțului că activitatea „Ghețăriei” este suspendată.
Inspectori, închiși în camera frigorifică de un patron nemulțumit
Călugăru a povestit la Gândul LIVE și o întâmplare trăită de alți colegi ai săi din țară.
„Am un coleg care a fost inspector șef al DSP Hunedoara și care are doi metri și o greutate de 200 de kg. La un moment dat el a primit telefon de la niște inspectori ai lui care fuseseră închiși de patronul unui depozit în camera frigorifică pentru că probabil fuseseră prea …Și acest coleg al meu, cu un ciomag de doi metri, s-a dus să le dea drumul. Eu, după cum vedeți, nu aș putea să fiu un vârf de lance să pun lacătul acolo”, a povestit zâmbind Călugăru.
Un alt exemplu dat de Călugăru a fost legat de gripa aviară. El a relatat cum un complex avicol din țară a câștigat în instanță, după șapte ani, un proces împotriva DSVSA care dispusese măsuri împotriva complexului avicol unde ar fi găsit cazuri de gripa aviară.
În prezent DSVSA trebuie să plătească despăgubiri acelui complex, spune Călugăru. „Mergeți dvs cu acel inspector să îl asistați la proces?”, a întrebat el retoric, amintind că inspectorii se reprezintă singuri în fața instanței în cazul unor procese intentate de patronii nemulțumiți de măsurile luate de inspectori.