Prima pagină » IT&C » INTERSECT. Trei tineri români vor să aducă oamenii din online în viața reală. Istoria unei aplicații de milioane

INTERSECT. Trei tineri români vor să aducă oamenii din online în viața reală. Istoria unei aplicații de milioane

Laurențiu, Alex și Bogdan au o „misiune". Numele de cod este Intersect și spun că nu se vor opri până când nu vor reuși ca denumirea să fie pe buzele oamenilor din toată lumea. Trei studenți la Informatică, o fată misterioasă într-un metrou la oră de vârf și ideea că societatea are nevoie de online tocmai ca să iasă din mediul virtual și să interacționeze cu oameni interesanți în viața reală. De aceste elemente a fost nevoie pentru ca niște tineri români să devină fondatorii unei noi aplicații evaluate deja la mai mult de 3 milioane de dolari. Intersect îți oferă șansa să te „teleportezi", îți aduce înapoi conexiunile pierdute care te lasă cu semne de întrebare, dar, mai ales, te ajută să-i cunoști în viața reală pe oamenii pe lângă care treci în fiecare zi și care, fără să-ți dai seama, ar putea juca un rol important în viața ta.

Intersect este o aplicație care te ajută să găsești oamenii pe lângă care ai trecut de-a lungul timpului, să te împrietenești cu ei online, dar, cel mai important, să depășești barierele sociale care te împiedică să comunici cu persoanele pe care nu le cunoști și să ajungi să legi cu ele o relație reală, în offline. Până la această idee care a devenit deja internațională a fost, mai întâi, pasiunea celor trei fondatori pentru antreprenoriat, dar mai ales pentru informatică, de care s-au ocupat încă din liceu. Atunci Laurențiu Ion și Bogdan Tirca s-au întâlnit printr-un prieten comun și au ajuns să formeze o echipă pentru o competiție de programare. Mai târziu, la facultate, l-au cunoscut și pe Alex Dobrin, care a vrut să se alăture proiectului încă de la început.

Înainte de Intersect au fost multe competiții, alte aplicații și start-up-uri. Alex s-a implicat în diverse proiecte, Bogdan a făcut deja mai mult de 12 aplicații, a lucrat și la Twitter o perioadă, iar Laurențiu își făcuse chiar și propriul lui start-up. „Ideea asta m-a pasionat mult mai mult și am simțit că sunt făcut pentru asta”, declară Laurențiu Ion, care crede că aplicația lor poate să rezolve o mare problemă a oamenilor. Fondatorii spun că atunci când barierele sociale îi împiedică pe oameni să comunice, chiar dacă simt că între ei există deja o conexiune dinainte de a se cunoaște, soluția este  Intersect, care te ajută să găsești rapid persoanele pe lângă care ai trecut într-un anumit loc și să „spargi gheața”.

Intersect te ajută să te „teleportezi” și să vezi cu cine te-ai întâlnit în trecut

De fapt, de la povestea lui Laurențiu a plecat totul, una ca de film pe care uneori oamenii nu au curaj să o trăiască. „Ni se întâmplă tuturor aproape în fiecare zi probabil aceste conexiuni pierdute. Dar odată, când am fost în metrou, am văzut o fată drăguță în fața mea, mi-a zâmbit, i-am zâmbit și cumva voiam foarte tare să vorbim. Ea a coborât, am coborât după ea, dar am pierdut-o, pentru că era foarte aglomerat. Pe ea am și găsit-o recent, pur și simplu pentru că am făcut toată această publicitate, ea a aflat de noi și m-a găsit”, își amintește Laurențiu amuzat. Atunci și-ar fi dorit să știe cine e și să-i scrie un mesaj. Acum, oamenii care se află în aceeași situație nu trebuie să dezvolte o aplicație ca să-i găsească pe cei cu care ar fi vrut  să vorbească, pentru că Laurențiu a făcut deja asta pentru ei. E nevoie doar de Intersect. Iar românii au început deja să se „Intersecteze”, mai ales că aplicația a ajuns rapid pe primul loc în App Store și Google Play în categoria Lifestyle și are în prezent peste 120.000 de utilizatori.

Ce are original aplicația românilor față de alte rețele sociale? O funcție prin care oamenii se pot „teleporta” în trecut și pot afla pe lângă cine au trecut, chiar dacă atunci nu aveau Intersect pe telefon.

„Dacă s-a întâmplat ieri sau acum o săptămână sau acum câteva ore să vezi pe cineva, poți s-o instalezi, să te ‘teleportezi” înapoi în timp cu un fel de ‘time machine feature” mai nou, și să spui că la o anumită oră aproximativ, într-o locație anume ai văzut pe cineva. Și îți arată cine era acolo. Iar dacă vă căutați amândoi vă puteți găsi, pentru că ați avut amândoi o conexiune”, explică Laurențiu Ion.

După ce instalezi aplicația pe telefon, ea detectează automat persoanele cu care te intersectezi de-a lungul zilei și poți intra să vezi cu cine te-ai întâlnit prin locurile prin care ai trecut, să-i adaugi ca prieteni pe cei pe care i-ai remarcat și apoi să vă întâlniți în viața reală. „Devine un soi de rețea socială unde mereu îți faci prieteni noi și e foarte tare. Nu avem nevoie decât de un mod de a sparge gheața, după aia se descurcă ei”, mai spune Laurențiu.

Aplicația românească a devenit virală și valorează deja 3 milioane de dolari

Oficial, aplicația Intersect a fost lansată la jumătatea lunii martie. Specialiștii din Statele Unite au evaluat-o, însă, deja la peste 3 milioane de dolari, iar fondatorii se așteaptă ca valoarea produsului lor să tot crească. Până aici a fost nevoie de investiții serioase, iar greul abia de acum începe. Inițial, tinerii au folosit banii pe care chiar ei i-au economisit, dar mai apoi și-au dat seama că e nevoie de mult mai mult, așa că au ajuns să colaboreze și cu mari investitori.

De fapt, Laurențiu spune că aceștia i-au convins să aibă mai multă încredere, i-au sfătuit și i-au susținut, după care le-au propus să-i ajute și cu bani. „Ei ne-au convins pe noi, de fapt. Le-a plăcut ideea, le-a plăcut de noi, ne-au sfătuit timp de multe, multe luni, inițial doar prin vorbe, și apoi au spus ‘Lăsați-ne să vă și ajutăm!”. Și la un moment dat ne-am dat seama că nu mai putem noi să-o ținem. Practic, al un moment dat nu mai puteam s-o ținem noi, devenea costul de servere, de întreținere prea mare și am zis ‘OK, hai să facem un contract””, explică unul dintre fondatori.

De câștigat, n-au câștigat nimic până acum, în afară de mulțumirea că aplicația a devenit deja virală. Și nici nu vor să estimeze câți bani o să le aducă Intersect până la urmă, pentru că în viitor investițiile vor fi uriașe. „Noi o să tot strângem bani pentru că avem nevoie de o sumă foarte mare pe următorii ani, undeva de ordinul sutelor de milioane de dolari”, arată Laurențiu, care mai spune și că nici prin cap nu le trece să vândă Intersect. Cel puțin deocamdată.

„Până nu o facem să fie metoda principală de conectare cu persoanele din viața reală, că este pentru scopuri romantice, pentru prietenie, pentru business, orice, până nu vedem că funcționează în toată lumea, n-am vinde-o”, spune Laurențiu Ion.