Prima pagină » Reportaj » EXCLUSIV VIDEO | Monumentul falusului din Cimitirul Viișoara, între legendă și adevăr. Memoria unuia dintre cei mai mari prozatori români, întinată de o legendă urbană

EXCLUSIV VIDEO | Monumentul falusului din Cimitirul Viișoara, între legendă și adevăr. Memoria unuia dintre cei mai mari prozatori români, întinată de o legendă urbană

Chicoteli, râsete înfundate, buze strâmbate a suprem dispreț sau indignare creștinească, pe de o parte, amuzament teribil, pe de alta! Acestea sunt reacțiile celor care străbat, cu pas pios, așa cum se cade unui om cu credință și frică de Dumnezeu, vastele alei ale Cimitirului Viișoara din Ploiești pentru a se opri, siderați, în dreptul unui monument din piatră albă, construit cu mai bine de o sută de ani în urmă, pe o palmă de pământ sfânt, acoperită parțial cu o placă mortuară. Este așa-numitul monument al falusului, unic în Prahova și chiar în țară. Un monument despre care puțini se încumetă să vorbească în fața camerei de filmat, dintr-un simplu motiv: pur și simplu le este rușine de povestea legendei, cunoscută de-a fir a păr de aproape întreaga suflare a Ploieștiului.

Legenda țesută în jurul monumentului din Cimitirul Viișoara vorbește despre un cuplu al sfârșitului de secol XIX, format din Nicolae, un bărbat aflat în 1895 – anul în care este plasată legenda- în pragul vârstei de 45 de ani, și mult mai tânăra lui soție, Maria, o femeie a cărei reputație nu se bucura de prea multă apreciere în rândul ploieștenilor. Potrivit legendei, Maria Hogaș, tânăra care își doarme somnul de veci sub piatra de mormânt  care învecinează monumentul așa-numit al falusului, ar fi călcat de multe ori strâmb, ridiculizându-și în repetate rânduri partenerul de viață, și așa măcinat de o gelozie maladivă.

Tocmai această din urmă gelozie, spun cei care cunosc povestea monumentului, l-a determinat pe bărbat să își urmărească îndeaproape consoarta pentru a descoperi dacă este sau nu încornorat. Iar atunci când evenimentele au dat dreptate zvonurilor despre derapajele sentimentale ale tinerei neveste, lui Nicolae Hogaș nu i-a rămas altceva de făcut decât să dea frâu liber impulsului de moment. Și-a împușcat cu sânge rece partenera de viață, apoi, pentru a-și răzbuna vanitatea călcată în picioare, i-a comandat unui celebru sculptor al vremii – Themistocle Vidali – construcția monumentului sub formă de falus, pe care l-a plantat la doi pași de placa mortuară sub care odihnea defuncta sa soție. Spre aducere aminte, părea a fi mesajul oferit posterității de soțul încornorat.

Adevărul istoric contrazice legenda

Adevărata poveste a monumentului din Cimitirul Viișoara nu are, așa cum vom vedea în cele ce urmează, nicio legătură cu amorul năbădăios dintre Nicolae Hogaș și frumoasa sa soție, Maria Hogaș. Nici vorbă de execuție, de gelozie împinsă la extremis sau de actul final al unei răzbunări cumplite, gândită și aplicată de un soț încornorat în amintirea repetatului adulter pe care și-ar fi pus semnătura soția sa, mult mai tânără. Nimic din toate acestea nu este adevărat în povestea așa-zisului monument al falusului, din Cimitirul Viișoara.

Adevărata poveste cutremurătoare a monumentului din Cimitirul Viișoara o puteți afla din materialul video, pe pagina de YouTube Gândul.