Viorel Burcea, bucureșteanul de 58 de ani, despre a cărui bogată activitate de colecționar de mașini de epocă am vorbit în prima parte a reportajului, nu este doar un pasionat al vehiculelor vechi, achiziționate, de-a valma, de-a lungul anilor. Dragostea pentru automobile rare – orientată cu precădere pentru bolidul din 1938, manevrat cândva de mâinile comisarului Moldovan – l-a determinat să arunce un ochi și în curtea a ceea ce el numește elemente decorative în istoria automobilismului românesc din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Că așa stau lucrurile o demonstrează cu prisosință prezența, în atelierul său, a unui număr impresionant de plăcuțe cu numere de înmatriculare, de toate felurile, mărimile și națiile.
Colecționarul mărturisește că dragostea pentru mașinile de epocă își are originea în copilărie, când era fascinat de filmele lui Sergiu Nicolaescu. Visul de a avea mașina comisarului Moldovan avea să i se împlinească peste mulți ani, când a adus în garajul său Plymouth-ul din 1938 pe care l-a văzut în filme și despre care spune că este amiralul flotei sale de mașini.
Nu doar mașinile de epocă au constituit obiectul pasiunii lui Viorel Burcea pentru istoria automobilismului din România, ci și plăcuțele de înmatriculare. De-a lungul timpului, bucureșteanul din Sectorul 4 al Bucureștiului a strâns, între zidurile garajului său, pe lângă sute de bolizi, aparținând diferitelor etape din istorie, și o impresionantă colecție de numere de înmatriculare auto, atât românești, cât și străine.
Când vine vorba de mașinile de epocă din perioada anilor 1950, amintirile lui Viorel Burcea se leagă de un Moskvich pe care a reușit să îl adauge în colecția sa și care a ajuns ”vedetă” într-un film din 2013, despre marele jaf din 1959, de la Banca Națională.
Una din piesele automobilistice extrem de rare, cu o încărcătură istorică aparte, care a ajuns la un moment dat să facă parte din colecția lui Viorel Burcea, este o motocicletă care a aparținut Majestății Sale Regele Mihai I. Viorel Burcea mărturisește cu regret cum a reușit să strice motocicleta foarte valoroasă, care era printre autovehiculele Regelui Mihai rămase în țară, alături de o mașină Aero, aflată încă în circulație.
Printre poveștile pe care Viorel Burcea le deapănă în fața aparatului de filmat despre bogata sa activitate în rândul colecționarilor de mașini retro se numără și cea fascinantă a modului în care a fost acordat primul număr de înmatriculare din România. Un număr atribuit, în primă fază, unui magnat al anilor 1904, a cărui calitate de prim deținător de autoturism în România acelei epoci a fost contestată ulterior, vehement, de o personalitate politică a vremii, și ea proprietară a unei mașini de tipul celor care circulau în Europa începutului de secol XX. Colac peste pupăză, povestește cu umor Burcea, între cei doi candidați la dreptul de proprietate asupra primului număr de mașină înregistrat în România a avut loc, la un moment dat, și o bătaie de poveste. Una care a rămas de pomină printre cei care frecventau, pe atunci, restaurantul Capșa.
Cine a fost deținătorul primei inscripții numerotate de pe mașina sa, ce personalitate a vremii i-a contestat calitatea și care au fost proporțiile scandalului izbucnit la acea vreme pe marginea dreptului de proprietate asupra numărului 1-B, în reportajul video de pe YouTube Gândul.
CITEȘTE ȘI: