Prima pagină » Reportaj » REPORTAJ. Cum l-au petrecut sute de oameni pe Sergiu Nicolaescu. „În România, dacă ești artist, n-ai voie să mori”

REPORTAJ. Cum l-au petrecut sute de oameni pe Sergiu Nicolaescu. „În România, dacă ești artist, n-ai voie să mori”

Puhoi de lume la Cercul Militar. O floare, o lumânare, cuvinte bune. Sute de oameni au înghețat zeci de minute la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu.

Puhoi de lume la Cercul Militar. O floare, o lumânare, cuvinte bune. Sute de oameni au înghețat zeci de minute la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu. „A avut o intuiție asupra sa, dacă ne gândim că el era obsedat de ideea nemuririi”, comentează teatral un domn, trecut bine de 70 de ani. Colaborare cu securitatea? „Sunt atâtea personalități care ne conduc astăzi și care au colaborat cu securitatea, de ce trebuie acum să ne luăm de un regizor, de un mare artist? Nu e deloc momentul. Despre morți, numai de bine”, intră în vorbă și o doamnă bine îmbrăcată, cu o căciulă de blană îndesată pe cap.

De altfel, criticile post-mortem la adresa lui Sergiu Nicolaescu i-au iritat pe cei care îndurau frigul de sub zero grade. „Mie mi-a plăcut foarte mult Sergiu Nicolaescu, nu sunt de acord cu criticile de-au apărut. Este un apanaj al poporului nostru de a-i găsi câte ceva rău și chiar nu este cazul. Trebuie să-i aducem un ultim omagiu așa cum merită”, a spus un bărbat, care aștepta la coadă să-i vină rândul pentru a ajunge la sicriul artisului.

În ton, și actorul Mihai Mălăimare: „A fost un om extraordinar, i-a încurajat pe actori, i-a iubit pe actori. Sunt teribil de necăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România, dacă ești artist, n-ai voie să mori”. 

„Am avut un șoc. L-aș fi văzut la centenar

Păreri de rău și din partea generației tinere. „Este o emblemă pentru cinematografia românească. Știam că era bolnav, dar chiar nu credeam că o să moară acum. Am avut un șoc când am văzut în ziare. Mereu când îl vedeam în filme sau la televizor, vedeam o vivacitate extraordinară la el, părea un om foarte activ și puternic. Sincer, l-aș fi văzut centenar, avea o vitalitate extraordinară”, a comentat o tânără, care nu avea nici 30 de ani.

Chiar și un băiat de vreo 12-13 ani sare să pună o vorbă bună în memoria celui plecat: „Sergiu Nicolaescu a fost un mare artist. El m-a inspirat și datorită lui am dat la actorie”. 

Concluzia o trage, cu lacrimi în ochi, însă tot un domn trecut de 60 de ani: „România a pierdut un om adevărat, poporul român nici nu realizează ce s-a întâmplat acum și cum niciodată n-o să se mai nască un artist de calibrul lui. Mă doare sufletul când mă gândesc. De la 11.00 am așteptat aici ca să-l văd și  să mă plec în fața lui”.

„Este un om care a murit normal, la o vârstă la care arăta bine

Dezamăgirea mare a multora dintre cei veniți în pelerinaj la catafalcul lui Nicolaescu a fost când au constatat că sicriul era sigilat

„Noi am venit aici să-l vedem pe el, nu acoperit. Ce înseamnă asta? Vrem să-l vedem așa cum îl știm din filme, nu așa cu un capac peste față. Este un om care a murit normal, la o vârstă la care arăta bine”, și-a exprimat nemulțumirea o doamnă care, așa cum a spus, a așteptat o oră ca să intre.

GABRIEL FLUERARIU / MEDIAFAX FOTO

Pe de altă parte, au fost și români înțelegători, care au acceptat dorința familiei lui Sergiu Nicolaescu.

„Nu mi se pare în regulă că sicriul este acoperit pentru că în primul rând oamenii vin să-l vadă pe el, pentru ultima dată și poate pentru singura dată. Probabil că hotărârea a fost luată de familia lui, la fel și cu incinerarea. Dacă așa au vrut ei, asta e, chiar dacă noi nu suntem de acord. Dar poate e mai bine, într-un fel sau altul, să-l ținem minte cu imaginile din filme”, ne-a spus o femeie aflată la coada din fața Cercului Militar.

Ceva mai fermă, o tânără la vreo 30 de ani, îmbrăcată în negru, cu un buchet de trei trandafiri roșii în mână, care susține că nu sicriul ar trebui să conteze în astfel de momente.

„Mie se pare o impietate să ne gândim la sicrie. Este tipic celor care agreează genul acesta de manifestări. Mie mi se pare normal să aduci un omagiu sincer, prezența sau absența sicriului ar trebui să rămână în plan secund, sunt irelevante. Era suficient un portret al maestrului la care să putem aduce niște flori”, a spus femeia.
 

GABRIEL FLUERARIU / MEDIAFAX FOTO

GABRIEL FLUERARIU / MEDIAFAX FOTO

Papaiani: „Era un fel de agent 007

Sebastian Papaiani, Mihai Mălăimare, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Ioan Cărmăzan sunt doar câțiva colegi de platou care i-au fost alături „nemuritorului” Sergiu Nicolaescu. Cu regrete în suflet, marii artiști ai Românie au venit și au povestit câte puțin din întâmplările care-l aveau în rol principal pe marele regizor.

„Pentru mine Sergiu Nicolaescu a însemnat însăși existența mea, pentru că de 50 de ani suntem amândoi profesioniști în cinematografie. A folosit avantajele unei arte pentru a exprima sentimente profunde de dragoste de țară. Este un om dincolo de spectacol, dincolo de distracție. Este un semn al umanității nostre și s-a dăruit pentru asta”, a declarat președintele Uniunii Cineaștilor, Constantin Pivniceru.

Actrița Ileana Stana Ionescu, venită în grabă la Cercul Militar, s-a limitat doar la câteva cuvinte, fără a sta prea mult în fața camerelor de filmat. „Dacă există o altă lume, să aibă parte de tot ce nu a avut parte în această lume. Să fie odihnit!”

Cunoscut din numeroase filme, actorul Sebastian Papaiani, răbdător atât cu jurnaliștii, cât și cu oamenii simpli care-l abordau, a transmis un mesaj puternic, caracterizându-l pe Sergiu Nicolaescu drept un „James Bond” al României.

„L-am cunoscut puțin pe omul Sergiu Nicolaescu. Era un fel de agent 007, gen James Bond, și acum a rămas pentru mine la fel. Pentru mine el rămâne o enigmă. Filmul pentru el a fost nevastă, iubită și amantă”, a spus Papaiani.