REPORTAJ GÂNDUL de la „Atelierele Viitorului” PSD. Comunicarea de partid intră pe Facebook, dar moare cu liberalii de gât. La Oltenița, nimeni nu dă LIKE

Publicat: 09/11/2013, 13:30
Actualizat: 06/07/2016, 06:55

În timp ce Victor Ponta și Crin Antonescu își împărțeau covrigii împăcării în fața camerelor de televiziune, în sălile și pe holurile Palatului Parlamentului tropăiau vineri sute de social-democrați din toată țara, veniți la Consiliul Național și încălzindu-se, de dimineață, la „Atelierele Viitorului” – reuniuni tematice coordonate de responsabilii de domenii din PSD. Nebăgat în seamă de presă și nici chiar de Victor Ponta, Atelierul de Comunicare a reunit o unealtă de forță a oricărui partid, sub oblăduirea vorbitorului șef al PSD, Cătălin Ivan: oamenii care „dau pe goarnă” în teritoriu, către presa locală și popor, realizările mărețe de prin birourile de la București.

„PSD pe o singură voce” este lozinca ce le bagă mințile în cap celor câteva zeci de purtători de cuvânt și comunicatori ai PSD din teritoriu, în timp ce unii stau ciorchine în jurul lui Cătălin Ivan, iar alții sunt mai tentați de o amandină cu frișcă de la bufetul vecin cu sala de conferință. E greu însă să ai o singură voce, atunci când „din fotoliu” de la centru ți se zice una, iar „în iarbă”, de la județ în jos, te lovești de alta. Miza este însă „uriașă” în 2014, când au loc două rânduri de alegeri în care PSD aleargă singur, iar comunicarea este cea care te urcă sau te coboară, după cum le zice expert comunicatorilor Cătălin Ivan.

O broșură de 21 de pagini, cu „Bilanțul Guvernului Ponta” și ce promite de acum încolo că vor face Ponta și PSD pentru popor le este împărțită oamenilor în mape, ca să știe ce să spună presei și oamenilor când se întorc acasă, la organizațiile PSD locale. Sună măreț, dar unii nu sunt convinși că pot să bage asta oamenilor în cap.

Foto: Alexandru Hojda // Mediafax

La Oltenița, nimeni nu dă LIKE. „Merge vorba de pe șanț, asta e informația”

Pe Facebook și pe internet, acesta este viitorul, predică liderii de la București: prin like-uri și share-uri, mesajul PSD ajunge la sute de mii de oameni, lucru imposibil de făcut la o conferință de presă sau printr-un mesaj televizat. Explică-i însă asta tu, Cătălin Ivan, venit din Parlamentul European, și domnului cu bască, venit din leagănul social-democrației românești – Oltenița, locul de unde se trage „marele părinte al dezvoltării durabile, domnul Ion Iliescu”, așa cum mieros s-a unduit Niculae Pandele, directorul executiv al Forumului Dezvoltării Durabile.

Cu basca pe cap, dar filmând cu un telefon mobil, reprezentantul PSD Oltenița spune că e bine pe Facebook, dar pensionarii din Oltenița nu prea stau pe internet, ci mai mult pe marginea șanțului, acolo unde-i place informației să circule mai abitir.

„Eu vin de la PSD Oltenița și vreau să vă spun un lucru: nu mai are site, nu are niciun cont pe Facebook. L-au desființat, nu știu din ce cauză. În Oltenița nu există presă, am încercat eu cu un ziar, dar nemaiavând finanțare… Sunt foarte mulți pensionari și nu pot fi informați, poate 20% au acces la internet. Trebuie să vii cu ceva și acolo. Pe mine primarul PSD (Petre Țone) nu mă ascultă, el a fost și condamnat un an și 8 luni pentru delapidare pe vremea lui Ceaușescu și acum a ajuns primar. Dacă s-ar putea impune să facă ceva… Pentru că la Oltenița merge vorba de pe șanț, asta e informația„, spune omul, aflat evident în ceva conflict cu actuala conducere a PSD din leagănul dezvoltării durabile.

O altă problemă ar fi comunicarea realizărilor Guvernului Ponta. Pe hârtie arată bine, dar când le spui oamenilor, riști să îți sară în cap. Cătălin Ivan a încercat să le explice portavocilor PSD că dacă nu se laudă singuri, nu îi laudă nimeni.

Cătălin Ivan. Foto: Octav Ganea // Mediafax

„La televizor, m-am săturat să mi se spună ce nu facem și că nu se întâmplă. Nu există un jurnalist, un trust media, o televiziune care să se ocupe de imaginea cuiva din politică. De ce ne-ar lăuda ei, când noi nu suntem în stare să ne lăudăm? Nu este treaba televiziunilor, a ziarelor, a portalurilor de știri să promoveze munca noastră. Să ne critice, da. Fără să exagerăm, fără să venim cu cifre false, pe cifrele oficiale ale INS, sunt studii făcute de instituții internaționale, europene, care arată că în România actualul guvern duce țara într-o direcție bună. E foarte important să comunicăm pe o singură voce, pentru că dacă una spunem în teritoriu, în județe, și alta la București, oamenii vor simți imediat ruptura din mesaj și nu vom mai fi credibili”, le spune oamenilor Cătălin Ivan.

Explicația lui Cătălin Ivan nu l-a mulțumit însă pe Gheorghe Vâzdoagă, secretarul executiv de la PSD Botoșani, înfierbântat de războiul local pe care social-democrații îl duc cu PNL în inima Moldovei.

Am eu o vorbă: unii vin din iarbă, alții vin din fotolii. Noi venim din iarbă, intrăm în contact zi de zi cu oamenii și știm poziția lor. Dincolo de materialele pe care ni le-ați prezentat, avem o problemă: omul de rând are modul lui special de a percepe performanța guvernamentală și eu nu cred că dacă ascundem gunoiul sub preș rezolvăm problema, din contră, o agravăm. Am citit aici, mărim pensiile. Este foarte adevărat, dar când te duci într-o sală dintr-un centru de comună, cu 30-40-100 de oameni și le spui asta, e suficient ca unul singur să zică: fraților, nu ați mărit pensia nici cu 1%, pentru că 3,75% înseamnă inflația. Și atunci întreaga sală va reacționa într-un singur mod. Luăm și niște măsuri care astăzi lovește taximetriștii, mâine lovește micii întreprinzători, și tot ne îndepărtăm de noi anumite segmente ale societății„, își continuă Gheorghe Vâzdoagă perorația.

„Am o stare de disconfort când tot timpul mi se spune – spuneți că totul este bine, iar liberalii atacă din toate unghiurile”

La Botoșani, bătălia e până la sânge, după cum își lasă colegii să înțeleagă Gheorghe Vâzdoagă, secretarul executiv al PSD Botoșani, lucru care îl lasă cu ochii lărgiți de stupefacție pe Cătălin Ivan.

Domnu” Cătălin, la Botoșani lucrurile nu s-au schimbat. Din contră, fiara rănită care era PDL și-a tratat rănile și a ieșit cu baioneta la umăr. De asemenea, noi avem un adversar pe față acolo, PNL, și credeți-mă că am o stare de disconfort când tot timpul mi se spune – spuneți că totul este bine, că noi ne ținem de cuvânt, iar ei atacă din toate unghiurile. Noi la Botoșani lucrăm în ilegalitate, dar ni se spune nu atacați. E o problemă reală, ni se reproșează că dăm din scandal în scandal: ați început cu CFR-ul, apoi cu Oltchim, cu gazele de șist, cu Roșia Montană”, fierbe pesedistul botoșănean.

Prinși între atacurile șefului de Consiliu Județean care este al PNL și principala televiziune locală, care este a lui Cătălin Flutur, fostul primar de la PDL, pesediștii din Botoșani se simt încolțiți.

La Giurgiu, e la fel cu liberalii, zice și Mariana Brăgaru, purtătoarea de cuvânt a PSD Giurgiu: „Și la Giurgiu e o situație asemănătoare cu PNL și articolele din presă sunt martore pentru atacurile la adresa noastră. Au fost situații în care am dat și replică, oamenii așteaptă și o reacție, nu poți doar să stai să încasezi. PNL are două televiziuni și vreo cinci ziare, print nu prea mai există, toată lumea a trecut pe site-uri”.

Cătălin Ivan privește zâmbind strâmb către cei doi ziariști care s-au strecurat la Atelierul Viitorului în Comunicare al PSD și își trage de mânecă colegii, de la microfon: „Întâlnirea noastră e un fel de conferință de presă, pentru că avem și colegii din presă aici…”.

Senatorul Daniel Savu, ales pe listele PSD la Prahova, intervine și el, deopotrivă amenințător și împăciuitor: „Felul în care decurg discuțiile devine cam periculos pentru USL. Vă propun să nu mai discutăm în această împrejurare relația noastră internă din USL, avem alte forumuri unde să o facem. Acum câteva minute au intrat și au ieșit din sală membri marcanți ai staff-ului PNL. Adică se plimbă printre noi, noi discutăm la liber aici tot felul de nemulțumiri locale, pe care premierul Ponta încearcă să le aducă în echilibru. Ce o ieși la alegerile din 2014 om vedea. Fiecare va plăti pentru ce a făcut, dar nu e treaba noastră acum să ne plângem. Pe plan local sunt tensiuni peste tot”.

Botoșăneanul Vâzdoagă nu se lasă însă și vrea ca liderii de la București să știe clar că în teritoriu războiul a ieșit demult din stadiul șuturilor pe sub masă:

„Ați luat în calcul nemulțumirea pesedistului și a votantului PSD de rând? Domnu” Cătălin, în 2008 la Botoșani am avut 6.800 de oameni în evidențele noastre care la nivelul secțiilor de votare au avut un anumit rol. Acești oameni au făcut posibil ca la Botoșani să fim pe primul loc pe țară, ca procent. Nemulțumirea la acei oameni, la furnicuțele pesediste din teritoriu, este foarte mare la adresa poziției pe care domnul Crin Antonescu o are„.

Cătălin Ivan știa însă că pesediștii fierb în relația cu liberalii și a încercat să le-o ia înainte oamenilor din teritoriu încă din startul întâlnirii. Asta nu l-a mulțumit pe un soldat venit din tranșee, așa cum este botoșăneanul Vâzdoagă.

„Legat de relația tensionată cu PNL din ultimul timp, noi am hotărât în Congres care este proiectul USL-ului și ce ne asumăm prin acest proiect: guvern condus de Victor Ponta, candidat la președinție Crin Antonescu. Asta, în mare. Ne-am ținut de cuvânt față de partenerii liberali. Membrii liberali ai Guvernului lucrează foarte bine cu cei din PSD, cu premierul, nu am auzit plângeri. Dacă sunt nemulțumiri din partea colegilor din PNL, să le spună, să știm care sunt. Și domnul președinte Crin Antonescu să spună foarte clar ce-l nemulțumește, pentru că vrem să rezolvăm. Chiar și la televizor, presupunem că îi place să spună la televizor ce îl nemulțumește, să spună cu subiect și predicat, pentru că în toate ieșirile din presă ale lui Crin Antonescu nu reiese foarte clar ce-l nemulțumește, doar că e nemulțumit„, a încercat Cătălin Ivan să panseze situația.

PSD-urile de pe Facebook, coordonate la nivel național. „Există foarte multe conturi de Facebook cu sigla PSD, că nici nu mai știm care ale cui sunt”

Comunicarea pe internet trebuie să fie un pilon central al vocii PSD în vremurile ce urmează, le explică Cătălin Ivan oamenilor din teritoriu. Iar asta a înțeles până și mama sa.

„Rețelele de socializare au un potențial imens. Nu doar Facebook, ci și Twitter și mediul online în general trebuie folosit de foarte multă lume. Mama mea mă bate la folosit rețele de socializare. Știe tot, e informată la timp, la un moment dat mă bate la cap că citește toate prostiile care apar și trebuie să-i explic că nu e adevărat. I-am dat câteva site-uri pe care să nu mai intre, pentru că scriu numai neadevăruri”, spune Ivan.

Problema apare însă când pe Facebook e inflație de voci cu sigla PSD, iar lumea nu mai pricepe care ce spune. Soluția ar fi ca toate județele să fie coordonate de la nivel național, pe conturile locale de Facebook.

Există foarte multe conturi de Facebook cu sigla PSD, atât de multe încât nici nu mai știm care ale cui sunt. Oricine a vrut și-a pus sigla PSD, fără să ceară acordul cuiva, nu avem control asupra informațiilor care apar acolo și cine intră acolo presupune că este un site al PSD. Nu toate sunt. Trebuie să vedem la nivel de județ câte astfel de conturi sunt, cine le gestionează, sunt membri de partid sau nu, dacă nu sunt putem să îi atragem alături de noi, pentru că nu sunt făcute toate cu rea intenție, sunt oameni care au încredere în partid. Pe cât posibil, să încercăm nu să controlăm, dar să ne asigurăm că ce apare nu sunt informații contradictorii cu mesajul partidului”, spune Cătălin Ivan.

Comunicatorii PSD sunt de acord cu Ivan, ba chiar încep să vină cu propuneri: „Un pilon al comunicării noastre trebuie să fie să încercăm să intrăm și pe LinkedIn, o rețea de profesioniști. Mesajele noastre trebuie să ajungă și la masa aceasta de multinaționaliști, de corporatiști„, spune un domn de la Forumul pentru Dezvoltare Durabilă.

O altă idee, de data aceasta de la PSD sector 1, este „chat-ul cetățenesc”. Da, unii din sală au râs pe înfundate, dar iată cum va funcționa: oamenii intră în direct, prin intermediul camerei video, cu aleșii locali, și le pun întrebări, într-o zi și la o oră bine stabilite, iar întrebările trebuie neapărat „filtrate ca limbaj”.

Prin Slatina, bântuie o altă problemă: blogurile pesediste au fost sabotate. „Sunt conturi ale organizațiilor PSD suspendate și dezactivate. Am aflat că sunt vreo 20″. Dacă nu ai activitate pe ele timp de 3 luni, se suspendă, vine răspunsul de la un coleg mai priceput într-ale socializării pe internet.

Ideologia PSD trebuie să tindă spre nordici și să combată cu intelectualii cărora „le pute”

În încheierea Atelierului în care s-a șlefuit viitorul comunicării PSD, fosta purtătoare de cuvânt de pe vremea „părintelui dezvoltării durabile”, Corina Crețu i-a felicitat pe cei prezenți, iar senatorul Georgică Severin le-a ținut o pildă despre ideologie și despre cum trebuie să combată cu intelectualii anti-PSD.

„Ne confruntăm cu o foarte veche problemă pe care o are PSD. Mă refer la atitudinea a ceea ce se numește elita culturală a României, acel grup de câteva zeci de persoane pe care le vezi întotdeauna în Revista 22, Dilema Veche, în jurul ambasadelor, la Deutsche Welle, care cu o atitudine hai să nu zic arogantă, când aud de PSD parcă le pute ceva, nu se simt bine, au o jenă. Noi trebuie să avem o reacție față de acest grup. Dacă deschidem dialogul, să știți că deja nu se simt bine. Noi trebuie să fim mai buni ca ei”, a spus senatorul PSD.

Cum să combați cu intelectualii, le-a explicat imediat Georgică Severin, visând la noua clasă de intelectuali de stânga, care să iubească Norvegia, nu Venezuela: „Vrem o Românie social-democrată, pe stilul norvegian, suedez, finlandez? Nu mă gândesc la Venezuela și la Crăciun în luna noiembrie. Sau dorim o Românie care să se înece în această zonă mediteraneană? Creând o intelectualitate de stânga, vom ajunge să avem vocea predominantă. Atenție, nu o stângă așa cum aveam înainte de 1989, ci vorbind despre viitor”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...