Reportaj Gândul pe străzile Londrei. Ce cred britanicii, de fapt, despre „invazia românilor”. Susține campania LET’S CHANGE THE STORY!

Publicat: 06 02. 2014, 08:22
Actualizat: 13 01. 2020, 23:03

După un an de zile de campanie intensă în ziarele britanice despre riscul iminent al unei invazii de români și bulgari, în contextul deschiderii pieței de muncă la începutul lui 2014, teama de hoardele de muncitori est-europeni a rămas doar în paginile acestor publicații. Dincolo de articole alarmante, cetățeanul britanic înțelege că și românul și bulgarul au aceleași drepturi în Regatul Unit precum englezul ajuns la București sau la Sofia. Panica mediatică este depășită în relația de zi cu zi dintre aceste naționalități, după cum au povestit pentru gândul numeroși români din Marea Britanie care au completat deja formularul campaniei LET’S CHANGE THE STORY. O singură zi petrecută pe străzile Londrei îți demonstrează că fobia de români este mai mult un produs mediatic și că povestea prezentată de ziare precum Daily Mail nu este cea adevărată, după cum a descoperit și reporterul gândul, în reportajul de mai jos, făcut în capitala engleză.

CONTEXT: PE SCURT, CUM S-A AJUNS AICI

Concret, dacă vreți să susțineți demersul pentru restabilirea adevărului despre românii din Marea Britanie, semnați formularul prin care sprijiniți inițiativa LET’S CHANGE THE STORY. Să rescriem povestea românilor din Europa și să facem presiune publică pentru relatarea adevărului în publicații precum Daily Mail. Mai jos, aveți link-ul către formular.

„Știu despre campania Daily Mail”, spune din start David, un specialist în comunicare. „Ei sunt un tabloid, oamenii nu prea îi iau în serios. Noi mai numim Daily Mail și Daily Scare („Sperietura Zilnică” – trad.). Nu am nicio problemă cu românii și nici nu cunosc persoane care să fi avut probleme. Cine are puțină cultură știe cum e în România și că nu sunteți o țară fără electricitate, internet sau sălbatică. Îmi amintesc că a fost o nebunie similară și cu polonezii în urmă cu mulți ani în urmă”, dă asigurări David, pe care l-am întâlnit în centrul Londrei, în apropiere de stația de metrou de lângă Russell Square.

Emma, o doamnă expansivă la vreo 40 de ani, a abordat reporterul gândul cu următoarea întrebare: „Ești italian?”. „Nu, sunt român”, am răspuns. „După accent am crezut că ești italian”, a continuat ea. „Sper că nu vă dezamăgește faptul că ați întâlnit un român, în plină invazie…”, am adăugat. Emma a început să râdă: „De ce m-ar deranja? Nicidecum. Nu am luat în serios această poveste cu invazia. Eu, personal, nu am întâlnit anul acesta, până la tine, niciun român și nici apropiații mei nu știu să fi întâlnit”, a răspuns britanica. Și-a terminat țigara și apoi a plecat, dând asigurări că a fost foarte încântată de cunoștință.

George este un pensionar pe care l-am întâlnit în apropiere de stația St. Pancras. Întrebat dacă el crede previziunile privind marea „invazie” românească, George nu are nevoie să se gândească:  „Nicidecum. Eu am fost în România în anii ’90 și mi-a plăcut. Cred că lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Leneșii se tem de invazie”, a spus el, după care discuția a deviat către fotbal. „Voi aveți mulți jucători talentați în România. Mi-a plăcut foarte mult Petrescu pe când juca la Chelsea. Și să nu uităm de Hagi”, a continuat el. „În toate țările e la fel”, a revenit George la subiectul invaziei: „Și aici sunt oameni buni, oameni răi și hoți. Așa este peste tot în lume”. 

Nici în rândul jurnaliștilor nu ai mai multe șanse în a găsi oamenii care cred cu tărie că românii vor să ia cu asalt Marea Britanie. „Persoanele cu un anumit nivel intelectual nu au nicio problemă cu românii și nu iau în serios tabloidele. Le iei, le răsfoiești, le închizi la loc și ai uitat ce ai citit. Problema voastră o reprezintă câțiva țigani, care fac lucruri rele aici, în Anglia, iar lumea vă asociază pe toți cu ei”, a explicat Scott, un jurnalist scoțian, care lucrează pentru o publicație din Londra. Mare pasionat de fotbal, suporter al Glasgow Rangers în Scoția și al Manchester United în Anglia, Scott a fost în România în urmă cu câțiva ani la un meci al Diavolilor Roșii. Spune că i-a plăcut foarte mult centrul istoric al Bucureștilor și faptul că berea locală, „deși nu foarte bună”, era ieftină.

VEZI AICI ANCHETA DAILY FAIL

RĂSPUNSUL DAILY MAIL DUPĂ DEMONTAREA ARTICOLULUI DESPRE ROMÂNI

EFECTUL INVESTIGAȚIEI: PLÂNGERI PE NUMELE TABLOIDULUI BRITANIC

UN LORD DIN GUVERNUL BRITANIC RECUNOAȘTE MINCIUNILE DIN RETORICA ANTI-ROMÂNI

ROMÂNII CARE RESCRIU POVESTEA