REPORTAJ Le Progres realizat în printre romii din Tinca. „Se trăiește mai bine în Franța chiar și în tabere. Aici nu există locuri de muncă”
Romii din localitatea Tinca, în vestul României, merg în Franța pentru a câștiga bani cu care să-și îmbunătățească viața în satul lor, afirmă Le Progres într-un reportaj realizat la Oradea și publicat luni în ediția electronică.
Reprezentantul romilor din Tinca, o localitate sitută în apropiere de Oradea, susține că romii au folosit banii strânși în Franța pentru a-și repara casele. „Banii aduși din Franța au fost o binecuvântare. Ei nu i-au băut, nici nu i-au fumat, ci și-au reparat casele cu ei”, a declarat el pentru cotidianul francez.
„Am plecat de mai multe ori în Franța; se trăiește mai bine acolo chiar și în tabere. Aici nu există locuri de muncă”, povestește Victor, care are o casă din chirpici goală pe interior și care muncește cu ziua pentru 20 de lei.
Vasile, vecinul lui, în vârstă de aproximativ 30 de ani, are cinci copii și a mers de mai multe ori la Lyon, Marsilia și Paris împreună cu trei dintre copiii mai mari, pentru a cerși. „Când am câștigat 200 de euro, ne-am întors”, povestește el. În această localitate, aproximativ 800 de romi au practicat „transhumanța” la Lyon cel puțin o dată.
La Diosig, o comună din apropierea frontierei cu Ungaria, primarul Attila Mados încearcă să găsească de lucru pentru comunitate dar este insuficient pentru a le permite să supraviețuiască.
Deși persoanele intervievate pe stradă par revoltate împotriva romilor, ambasadorul francez în România, Philippe Gustin, afirmă că autoritățile depun eforturi pentru îmbunătățirea situației acestei minorități.
„Romii au nevoie de copiii lor pentru a munci pe câmp sau a cerși și pentru a-și asigura viitorul. Când vor înțelege că este mai bine să îi trimită la școală, problema va fi rezolvată”, a explicat el într-un interviu acordat cotidianului Le Progres.
„Din punct de vedere juridic, romii nu sunt discriminați dar trebuie schimbate mentalitățile și modul în care îi privesc românii”, afirmă el.
Ambasadorul explică faptul că aceștia merg în Franța „pentru a căuta o viață mai bună”. „Mi se pare important să fie școlarizați copiii și condițiile lor de locuit să fie ameliorate. Astfel, ei nu vor mai fi respinși de ceilalți. Pe urmă vine munca. Este cel mai dificil, chiar dacă există locuri de muncă în România pentru romi în agricultură și construcții”, conchide Gustin.