„În timpul Facultății de Medicină am ajuns într-o secție de oncologie. Totul mi s-a părut gri. Acela a fost momentul în care am decis că mă voi ocupa de acea parte a medicinii care are de-a face cu începutul vieții, nu cu finalul ei”, povestește dr. Pantos despre începuturile carierei sale medicale. O carieră de mai bine de 30 de ani ca medic ginecolog și de 25 de ani ca specialist în tratarea infertilității.
„Este un sentiment minunat, greu de descris în cuvinte”
Datorită profesiei, în acest sfert de secol a reușit performanța de a deveni „tată” a peste 26.000 de copii din toate colțurile lunii. Nu unul biologic, evident, dar medicul simte că are și el o contribuție la aducerea pe lume a zecilor de mii de vieți. „Să fii tată a peste 26.000 de copii este un sentiment minunat, greu de descris în cuvinte. Mă simt extraordinar să știu că am putut să ajut atâtea cupluri să își îndeplinească visul, și anume să devină părinți”.
Foto: dr.Konstantinos Pantos în clinica sa Genesis din Atena. Medicul primește mii de fotografii cu „copiii” lui, de la cuplurile pe care le face fericite.
Nu a ajuns să îi cunoască pesonal pe toți copiii, însă are fotografii cu mulți dintre ei. „După ce rămân însărcinate, mamele mă sună să îmi mulțumească, iar atunci când se naște copilul primesc pe mail fotografii cu el. Pot să spun că am un portofoliu impresionant în acest sens”, spune medicul.
„Anastasia este ‘fiica’ doctorului Pantos”
Anastasia este unul dintre zecile de mii de copii ai medicului Pantos. Are șapte ani, a terminat clasa I și abia acum a avut ocazia să îl vadă în carne și oase pe cel care a făcut tot posibilul ca ea să vină pe lume. L-a cunoscut la cea de-a doua ediții a Congresului științific organizat de Asociația Elenă pentru Medicina Reproductivă – „Noutățile tehnicii în medicina reproductivă”.
Foto: Anastasia, unul dintre cei peste 26.000 de „copii” ai dr. Pantos
„De mai bine de 20 de ani ne-am chinuit să facem un copil. Am fost la foarte mulți medici, am urmat foarte multe tratamente pentru stimularea fertilității și nimic. Într-o zi am citit în ziar că unul dintre politicienii noștri a devenit tată după ce a fost la dr. Pantos. Am zis, cu soția mea, să încercăm și noi că nu avem nimic de pierdut. Soția mea a rămas însărinată după prima fertilizare. A fost o minune. Anastasia este copilul doctorului Pantos”, a mărturisit Iacomnus Kakates, tatăl Anastasiei, în vârstă de 52 de ani, care și-a adus fiica să îl cunoscă pe dr. Pantos.
„Am opt copii naturali pentru că am o spermă bună”
Și pe plan personal se poate lăuda cu un număr destul de mare de copii. „Am 8 copii, toți ai mei și obținuți pe cale naturală, iar asta pentru că am o spermă bună. Cel mai mare are 25 de ani, iar cel mai mic este încă bebeluș, are 6 luni”, spune zâmbind doctorul.
FOTO: Alex Tudor //Dr. Konstantinos Pantos împreună cu soția sa și patru din cei opt copii ai săi
Deși a devenit specialist în probleme de fertilitate, visul lui era să devină pilot. „Ori de câte ori vedeam un avion îmi spuneam că vreau să pilotez. Nu am ajuns să îmi îndeplinesc acest vis, deoarece părinții mei m-au împins spre o carieră în medicină. Totul a început în momentul în care un prieten de-al tatălui meu mi-a văzut carnetul de note. Mi-a spus că dacă voi urma o carieră în acest domeniul o să ajung un doctor bun. Apoi, ajuns în facultate mi-am dat seama că asta trebuie să fac”, rememorează medicul.
Foto: dr. Konstantinos Pantos
În spatele rezultatelor obținute de Konstantinos Pantos sau Kostas Pantos, așa cum i se spune în Grecia, se află mai bine de 12 ore de muncă pe zi. „Mă trezesc în fiecare zi în jur de 4-5 dimineața. Ajuns la clinică încep să îmi văd primii pacienți. În funcție de complexitatea cazului stabilesc și tratamentul adecvat. Până în prezent, clinica pe care o conduc are o rată de succes de 57,3, adică o femeie din două care ajunge la clinica mea cu probleme de fertilitate devine mamă”, spune dr. Pantos. Ziua se termină undeva în jurul orei 12 noaptea.
Sfârșitul de săptămână și-l dedică în exclusivitate familiei „Mâncăm împreună, ieșim în oraș, avem o viață ca oricare altă familie”, spune medicul.
Cum pot fi prevenite bolile genetice
Cazurile care ajung la el sunt unele complicate ce ascund în spate povești impresionante. Din România a cunoscut o femeie care făcuse 14 fertilizări in vitro și nu rămăsese niciodată însărcinată. „A 15-cea a fost cu noroc”, menționează dr. Pantos.
Dr. Pantos susține că cei născuți în urma fertilizărilor realizate în clinica sa prezintă un risc scăzut de a se naște cu malformații congenitale sau cu afecțiuni precum sindromul Down sau autism. Potrivit lui, embrionii rezultați în urma fecundării foliculilor cu spermatozoizii sunt „scanați” cu ajutorul unor teste genetice – PGS și PGD, analize care nu sunt disponibile și în România. Aceste analize pot identifica malformațiile genetice. „Cei care au probleme sunt eliminați încă de la început. Implantăm doar embrionii sănătoși”.
Unul dintre cele mai cunoscute astfel de cazuri ale medicului și este cel al unei familii din Grecia care avea doi copii obținuți pe cale naturală și care sufereau de afecțiuni genetice rare: sunt nevăzători și suferă de o formă de autism. Din cauza bolilor, familia era marginalizată de comunitatea în care creștea, localnicii interzicându-le celor doi copii cu probleme să se amestece printre ceilalți minori pe motiv că familia respectivă ar fi blestemată.
Părinții copiilor bolnavi au început o cruciadă și acum luptă pentru a găsi un leac pentru boala acestora. Astfel, au căutat ajutor din partea medicilor din toate colțurile lumii. Medicului Pantos i-a ajutat să aibă un al treilea copil – o fetiță perfect sănătoasă și, totodată, a identificat și gena responsabilă de boala primilor doi copii.
„Nu am fost niciodată dezamăgită de primii mei doi copii. Sunt foarte mândră de ei. Mi-au dat forța să merg mai departe și să am un copil sănătos. Luptăm din toate puterile mele”, a spus Irini Ablianiti, mama celor doi copii diagnosticați cu bolile genetice rare.
Femeia care și-a născut nepotul
În Grecia, se fac 15.000 de proceduri de fertilizare in vitro, iar în clinica dr. Kostas Pantos se fac de aproape de două ori mai multe fertilizări in vitro decât se fac într-un an, în toată România, adică în jur de 7.000. Motivul nu este nicidecum un preț mai mic. Costul unei proceduri de fertilizare în vitro poate ajunge și până la 3.000 de euro, același preț avându-l și în România.
„La un moment dat a venit la mine o femeie din Australia care făcuse în diferite colțuri ale lumii 19 fertilizări in vitro, toate eșuate. După analize am decis, împreună cu ea, să o facem și pe a 20-a fertilizare in vitro. După 9 luni s-au născut două gemene. Tratamentul aplicat de mine este unul personalizat”, a punctat medicul.
Un alt caz impresionant pe care l-a întâlnit dr. Pantos a fost cel al unei femei care și-a născut nepotul. „La clinica mea fac inclusiv fertilizare in vitro cu donare de ovule. Am întâlnit o femeie care nu avea uter și, în consecință, nu putea să devină mamă. Atunci, am decis, împreună cu pacienta, ca mama acesteia să fie cea care îi va aduce pe lume copilul mult dorit”, a mai specialistul pe probleme de fertilizare.
Înaintea procedurii de fertilizare, cuplurile trec printr-o evaluare riguroasă: li se fac analize uzuale pentru a vedea unde este problema de fertilizare, la femeie sau la bărbat și pentru a se identifica care este problema. Apoi, se fac analize inclusiv embrionilor rezultat în urma fecundării folicululor de către spermatozoizi, iar apoi se implantează doar cei mai sănătoși.
„Dacă pacienta are 42 de ani o voi trata diferit față de o persoană care are 32 de ani. De exemplu, unei femei de 32 de ani îi voi implanta la prima încercare unul, maxim doi embrioni, în timp ce unei femei de 39 de ani îi voi implanta 3 embrioni, iar unei femeie de 40 de ani îi voi implanta 4 embrioni. Odată cu înaintarea în vârstă șansele ca o femeie să devină mamă scad, ăsta este și motivul pentru care odată cu înaintarea în vârstă crește numărul de embrioni implantați”, a spus specialistul pe probleme de fertilizare in vitro, care susține că investește în aparatură până la șapte milioane de euro anual.
Infertilitatea, boală ce afectează atât femeile, cât și bărbații
Infertilitatea este o boală ce afectează, la nivel mondial, un cuplu din șase, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Statisticile poziționează țara noastră în mijlocul clasamentului, cu o prevalență de 20% în rândul populației, cifră întâlnită și în Grecia.
Foto: Dr. Andreas Vythoulkas, specialist in probleme de fertilitate
Dacă în urmă cu 10 ani datele arătau ca infertilitatea afectează mai mult femeile decât bărbații, situația s-a schimbat în prezent. „În trecut 80% din problemele de fertilizare erau din cauze feminine, iar restul de 20% din cauze masculine. Acum lucrurile s-au echilibrat și infertilitatea afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Statisticile nu s-au modificat pentru că s-a schimbat ceva în genetica bărbatului, ci pentru că noi, specialiștii, știm mai multe despre infertilitatea masculină și nu mai catalogăm cazurile respective drept ‘infertilitate inexplicabilă””, spune și medicul Andreas Vythoulkas.
Medicul a vorbit și despre factorii care duc la apariția problemelor de fertilitate. Vârsta joacă un rol decisiv în ceea ce privește șansele unei femei de a deveni mamă. „Femeile amână tot mai mult acest moment în detrimentul carierei. Apoi, după 30 de ani se gândesc să devină mame. Șansele unei astfel de femei sunt din ce în ce mai reduse. Endometrioza (nr. o afecțiune ginecologică caracterizată prin prezența de țesut endometrial funcțional în afara cavității uterine) ocupă locul doi în ceea ce privește principalii factori responsabili de apariția problemelor de fertilitate in vitro, iar pe locul trei se află trompele înfundate”, a precizat dr. Vythoulkas.
În ceea ce îi privește infertilitatea masculină, aceasta este dată de calitatea spermei care este deteriorată de diferiți factori: genetici, dar și extermi printre care se numără fumatul, alcoolul și stresul. „Un mare avantaj al bărbaților este că la ei calitatea spermei nu se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă. În plus, calitatea lichidului seminal se poate reface în timp, numai dacă cauza nu este de natură genetică. De exemplu, sperma unui fumător este deteriorată din cauza viciului. Dacă renunță la acest obicei, în timp, calitatea spermei revine”, a mai spus medicul.
Andreas Vythoulkas a menționat că rata de succes a unui tratament în cazul infertilității este mult mai mare atunci când cauzele sunt de natură masculină. „La o simplă ejaculare, în lichidul seminal al unui bărbat avem milioane de spermatozoizi. Este foarte ușor să găsim măcar câțiva fertili printre atâția. Nu același lucru putem spune și în cazul femeilor. Dată cu înaintarea în vârstă calitatea foliculilor scade, iar riscul apariților bolilor genetice este mult mai ridicat în cazul acestor paciente”, a puctat medicul.
Fertilizarea in vitro, ultima soluție la problemele de fertilitate
Fertilizarea in vitro nu este singura metodă de tratare a infertilității, avertizează medicii specialiști în probleme de fertilitate, care spun că există o practică printre medicii ginecologi care o recomandă încă de la primul control.
„Fertilizarea in vitro este ultima soluție în privința infertilității. Este foarte important ca pacienta să se adreseze specialistului care se ocupă de problema infertilității, nu la ginecolog. 90% din succesul unei probleme de infertilitate constă în obținerea unui diagnostic corect și complect. Dacă avem câțiva foliculi, câțiva spermatozizi și un corp sănătos e chestiune de timp până să obținem o sarcină”, a precizat Andreas Vythoulkas.
Conform ultimelor date oficiale, în Romania există în acest moment 15 centre acreditate unde se pot realiza proceduri de fertilizare in vitro. Anual, media de astfel de proceduri este de 3.500. Franța conduce topul țărilor cu cele mai multe centre unde se pot realiza fertilizări in vitro. Aici există peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizeaza în total peste 40.000 de proceduri.
Nașterile au ajuns în 2013 la cel mai mic nivel de după al Doilea Război Mondial
Prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Române de Reproducere Umană (ARRU), spune că incidența infertilității în România nu este diferită față de alte state din Europa.
FOTO:Prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației Române de Reproducere Umană
„O problemă gravă a României este rata tot mai scăzută a natalității. În 2013 s-au născut cei mai puțini copii după al Doilea Război Mondial. A fost programul gratuit de fertilizare in vitro și transfer embrionar al Ministerului Sănătății, prin care au fost aduși pe lume 350 de copii, cu un milion de euro, adică echivalentul a jumătate de kilometru de autostradă. Programul de fertilizare in vitro (FIV) trebuie reluat. Am semnalat problema accesibilității la acest program, respectiv să nu coste, pentru că sunt niște sume foarte importante pe care multă lume nu le poate suporta”, a declarat prof. dr. Vlădăreanu, care a participat, la Salonic, la Congresului știintific organizat de Asociația Elenă pentru Medicina Reproductivă, cu tema „Noutățile tehnicii în medicina reproductivă”.
Cu ocazia congresului organizat în Grecia, Asociația Română pentru Reproducere Umană, înființată recent și care îl are ca președinte pe prof. dr. Radu Vlădăreanu și vicepreședinte pe prof. dr. Simona Fica, s-a afiliat la Asociația Elenă pentru Medicină Reproductivă, în prezența ministrului elen al Sănătății.