Transmite acest MESAJ DE PAȘTE! Ajută-l pe David să trăiască!

Publicat: 03/05/2013, 21:24
Actualizat: 29/07/2014, 19:45

Transmite acest MESAJ DE PAȘTE și împreună putem salva viața unui copil. O cameră de spital, un pătuț de care sunt atârnate jucării. Lângă el, în picioare, o tânară își îndeamnă cu voce stinsă bebelușul de numai 4 luni la joacă: „Hai să ne jucăm, mami, hai să ne jucăm cu jucăria”.

Așa își petrec timpul Aura și David Alexandru Chiriță, zi de zi, de două luni, de când mama a aflat de boala lui. Bebelușul gângureste puțin și-apoi își îndreaptă privirea spre lucruri noi. Devine mai interesat de jucăria de lângă el, postată în chip de înger păzitor și, totodată, antidotul pentru durerile de dinți ce vor să apară. Se joacă cu zdrăngănitoarea, o ceartă, o trântește de pătuț, pentru ca apoi să devină din nou cea mai bună prietenă a lui.

Zâmbești și te bucuri odată cu el de joacă. Ochii lui, însă, nu te lasă să uiți de boala cumplită ce îi macină viața. David suferă de ciroză și atrezie de căi biliare. Un diagnostic care nu are răbdare și nu oferă prea mult timp. Singura speranță este șansa unui transplant de ficat, dincolo de granițele țării. Dar, din păcate, aceasta șansă ține de o sumă foarte mare de bani, pe care părinții lui David, din veniturile lor mici, nu o pot acoperi.

Copilul mult așteptat

David a venit pentru Aura și Cătălin Chiriță ca o binecuvântare a unei iubiri de 15 ani. Era momentul lor mult așteptat, când aveau să cunoască acel sentiment despre care doar au auzit sau au citit: bucuria de a fi părinte.

„Vestea că am rămas însărcinată a fost o mare bucurie atât pentru mine și soțul meu, cât și pentru întreaga familie. Ne-am dorit foarte mult acest copil. A fost o minune de la Dumnezeu”, a mărturist Aura cu zâmbetul pe buze.

Cuvintele Aurei sunt întărite de cele ale lui Cătălin, căruia i se citește în ochii bucuria de a fi tată: „Amândoi ne-am dorit băiat. Din clipa în care a rămas însărcinată”.

Dacă vestea că vor fi părinți le-a umplut sufletele de bucurie, perioada sarcinii avea să-i pună la grele încercări. Niciun efort, însă, nu era prea mare pentru micuțul lor.

„Primele luni de sarcină au fost într-adevăr foarte grele: grețuri, vărsături interminabile până la patru luni, apoi dureri abdominale. În săptămâna 28 de sarcină, am descoperit un polihidramios, ceea ce înseamnă mai mult lichid amiotic decat limita normală. Acest lucru m-a facut să stau la pat până în momentul în care am născut, pentru a nu pierde sarcina. În ultima lună de sarcină, am facut trombicitopenie, ceea ce ducea la un risc crescut de hemoragie în momentul nașterii. Acesta a fost motivul pentru care am născut prin cezariană. O sarcină destul de dificilă, dar pentru mine a fost o bucurie și am făcut orice sacrificiu pentru ca să pot să am acest copilaș”, își amintește Aura.

Nicio analiză, nicio ecografie, niciun medic nu prevesteau însă nimic din ceea ce avea să urmeze. În apartamentul lor din comuna Berca, județul Buzau, totul era pregătit pentru David. Camera pictată, hăinuțele aranjate cu dragoste și grijă lângă pătuț, iar jucăriile așezate prin toate colțurile camerei, pentru ca David să fie înconjurat numai de prieteni. Aura și Cătălin nu vroiau să-i lipsească nimic ” bulgarașului lor de fericire „, așa cum îl numesc pe David.

„Chiar din timpul sarcinii am început să facem cumpărături, să cumpărăm hainuțe, pătuțul, cele necesare pentru pătuț. Am și chemat o fată, foarte talentată, care ne-a desenat pe pereți scene din desenele animate”, ne-a spus tânăra mămică, în timp ce își mai aruncă câte o privire spre David. În singurul moment în care a zâmbit cu tot sufletul, Cătălin ne-a povestit și el despre pregătirea dinaintea sosirii pe lume a lui David. „Ne-am pregătit dinainte, am început să cumpărăm hainuțele pentru băiat. Multă lume ne-a spus să nu ne grăbim, că s-au intamplat cazuri în care s-a dovedit a fi fetiță, dar a fost să fie băiat”, spune bărbatul.

Diagnosticul

În 3 decembrie, s-a născut David Alexandru. Pentru el și pentru părinții lui au urmat 6 săptămâni de poveste. Cine însă să anticipeze răul ce s-a abătut peste ei? Cine să se gândească că în corpul unui bebeluș fericit se instalează boala, o boală cumplită și pentru un adult?

Aura Chiriță își amintește momentul în care au aflat despre boala copilului. „Totul a fost bine până la vârsta de 6 săptămâni, când pur și simplu a răcit. Am fost la medicul de familie, la un doctor pediatru și ne-a fost prescris un tratament.L-am tratat acasă, dar văzând că situația se înrăutățește, am decis să mergem la spital. Acolo, medicul de gardă a observat că micuțul are o tentă mai gălbuie a pielii și mi s-a spus că are un icter prelungit. I s-au făcut toate analizele, iar cele la ficat au ieșit prost. A fost tratat pentru răceală pe care o avea, dar starea lui generală nu era una bună, motiv pentru care am fost transferați la IOMC Bucuresti ( Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, n.red.). S-a descoperit că este infestat cu un virus foarte periculos – citomegalovirus, un virus pe care 80% din oameni îl au, mulți dintre noi fără să știm. Pentru adulți, virusul nu este periculos, însă pentru bebeluși poate fi chiar letal”, povestește femeia.

Drumurile prin spitale

Cu acest diagnostic, David a fost transferat la Spitalul Victor Babeș, unde, timp de o lună, a fost tratat de CMV (citomegalovirus). Un tratament foarte dur și extrem de dureros.

Drumurile prin spitale nu s-au terminat aici. David a fost mutat la Spitalul Marie Curie din București pentru diagnosticul de atrezie de căi biliare.

„Această afecțiune ar fi putut fi rezolvată printr-o intervenție numită Kasai, însă numai până la vârsta de trei luni. Dar indiferent de rezultatul acestei operații, mai devreme sau mai târziu transplantul hepatic ar fi fost inevitabil. Era vorba doar de o stagnare a evoluției bolii,” ne-a spus Aura.

Din cauza complicațiilor anterioare, însă, copilul a ajuns prea târziu la Spitalul Marie Curie. Ciroza se instalase deja. Acum, singura posibilitate o reprezintă clinicile din Europa. Medicii de la Spitalul Saint Luc din Belgia și medicii de la Regesburg Germania sunt pregătiți să îl salveze pe David. Viața lui valorează acum 125.000 de euro și, cu fiecare secundă ce trece, cursa vieții și a morții devine tot mai strânsă.

Ajutorul care ține loc de minuni

David și Aura sunt internați în Spitalul Marie Curie de mai bine de o lună. În tot acest timp, Cătălin, împreună cu familia și cu cei apropiați, luptă în încercarea de a strânge banii pentru transplantul lui David. Bat la multe porți. Unele se deschid, altele nu. Au depus dosarul și la Ministerul Sănătății. Dar de acolo banii ar putea veni tocmai în august, un termen prea îndepărtat pentru David.

Din pătuțul lui de spital, David continuă să descopere lumea. A învățat până acum să-și țină capul, să-și privească degetele și să asculte glasul mamei. Când obosește de toate astea, adoarme cuminte, ținând pumnii strânși ca într-o rugăciune.

David nu are nevoie de un miracol. Are nevoie de un ajutor care poate fi dat. Are nevoie de banii pentru operația care îl va salva. (Miruna Ionescu)

Mai multe despre starea la zi a lui David puteți citi aici viatapentrudavid.wordpress.com/

Conturile în care se pot face donații:

CONTURI BCR – titular CĂTĂLIN MARIUS CHIRIȚĂ
LEI RO26RNCB0096065977040001 sau
EURO RO96RNCB0096065977040002
Cod swift/ bic RNCB RO BU
CONT BRD – deschis pe numele CHIRIȚĂ AURA VALENTINA
LEI RO68BRDE100SV33077151000

Transmite acest MESAJ DE PAȘTE și împreună putem salva viața unui copil.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare