Prima pagină » Reportaj » Ultimele ore din viața polițistului care a murit deschizând calea coloanei oficiale vicepremierului. Tăcerea de aur a subordonaților lui Oprea

Ultimele ore din viața polițistului care a murit deschizând calea coloanei oficiale vicepremierului. Tăcerea de aur a subordonaților lui Oprea

Câteva sute de polițiști, de la gradați la agenți de Rutieră, au luat parte vineri, la cimitirul Ghencea III, la înmormântarea lui Bogdan Cosmin Gigină, care a murit marți seară după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, grăbindu-se să îi deschidă calea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea.

Loganuri de Poliție lăsate pe roțile din spate și cu geamurile aburite pe dinăuntru, de cât de încărcate cu polițiști erau, au luat în această dimineață calea cimitirului Ghencea III. A doua oară în două luni, un polițist de la Rutieră a fost dus la groapă, după ce și-a pierdut viața în misiune. De data aceasta, nu unul luat pe capotă de vreun șofer beat, așa cum a pățit agentul poreclit „Dulăul”, ci unul care și-a rupt motocicleta într-o groapă, grăbindu-se să-i deschidă calea coloanei oficiale a șefului său cel mare, vicepremierul Gabriel Oprea.

Curiozitățile ziariștilor, care sunt și ale publicului, au fost ținute strict în frâu, pentru a nu deranja solemnitatea ceremoniei. Se șușotea, dar nu se spunea nimic concret. În continuare, marea întrebare „de unde venea și unde se ducea Gabriel Oprea și care era natura urgenței activității sale” a rămas fără răspuns. Polițiștii ăia de-au vorbit pe surse până acum erau fie pensionari, fie plecați din Brigadă, nu știu ei, mai bine tăceau. Avem o anchetă în desfășurare, lucru care ne-a liniștit nespus, mai ales că, între timp, a picat și vestea că dosarul Revoluției a fost clasat.

Polițiști cu lacrimi în ochi, unii plângând de-a dreptul în timpul onorurilor militare funebre, cântate de Regimentul de Gardă. Șeful Poliției, Petre Tobă, adus de spate și trist (ni se suflă în cască că este foarte afectat de eveniment și că s-a ocupat personal de organizarea înmormântării). Singurii oficiali de rang înalt de la MAI au fost Gelaledin Nezir, șeful Protocolului, și un subsecretar de stat, Florea Oprea. Gabriel Oprea nu și-a făcut apariția, nici la cimitir, nici la biserică.

Totuși, cum-necum, a fost și Gabriel Oprea pe acolo. Numele i-a fost pronunțat cu pompă, la microfon: o dată pentru a citi ordinul de înaintare în grad de subinspector a lui Bogdan Gigină, a doua oară pentru a citi propunerea de decorare a acestuia de către președintele Klaus Iohannis. Semnate de domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea.

Bogdan Gigină ar fi făcut parte din 3 coloane oficiale în doar 2 ore

Înainte să pice în groapa săpată de Distrigaz, despre care procurorii vor stabili cât de bine era semnalizată sau nu, Bogdan Cosmin Gigină ar fi deschis calea pentru nu mai puțin de 3 coloane oficiale, în intervalul 18.00-20.00, au spus unii oficiali, la înmormântare. El asigura un segment de drum din traseul acestor coloane oficiale, făcând practic un du-te vino pe traseu. În dispozitiv se mai aflau polițiștii la punct fix, din intersecții, și cei din mașini.

Dacă îi întrebi de ce au scos motocicleta pe ploaie, cu asfaltul ud, ți se răspunde că „beneficiarul legal” decide ce componență vrea să aibă coloana oficială și care este traseul. Că doar nu o fi cerut Oprea însuși motocicletă?, faci pe niznaiul. Nu, ci „ofițerul de protecție” al beneficiarului legal. Deci Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

„El putea să decidă dacă este în stare să ducă la îndeplinire această misiune sau nu, având în vedere că aveam și echipaj auto. Deci el putea să decidă. Este la decizia celui care execută misiunea, a motociclistului, el decide dacă poate să facă față sau nu”, ne-a explicat la finalul ceremoniei colegul motociclist al lui Bogdan, agentul șef principal Dorin Codreanu.

Nu apuci să întrebi: câți polițiști pe motocicletă le-au spus vreodată superiorilor că nu pot duce la capăt misiunea în condiții de siguranță? Cei doi colegi polițiști selectați să vorbească cu presa sunt trimiși la treburile lor, căci deja intrăm în chestiuni care țin de sfânta anchetă.

„E foarte dificil pe motocicletă, vizibilitate redusă, carosabil umed, obstacole”

„Cosmin a fost unul dintre cei mai apreciați motocicliști ai Brigăzii, pentru determinarea și profesionalismul său. Am participat împreună la multe acțiuni specifice. A dat dovadă de mult profesionalism, aplicând legea prompt și cu verticalitate. Pentru mine personal, Bogdan este o pierdere imensă, de neînlocuit, care îmi lasă un gol imens în suflet”, a citit la microfon, gâtuit de emoție, mesajul său agentul șef adjunct George Anghel, motociclist al Brigăzii Rutiere și el.

La urmă, cu ziariștii, George Anghel recunoaște sincer: „Trecem prin niște clipe terifiante, în două luni ne-am îngropat al doilea coleg”. Polițistul și-a amintit că ce i-a legat întotdeauna pe motocicliștii de la Rutieră, inclusiv Bogdan Gigină, a fost pasiunea: „Ne făceam meseria împreună, am fost în atâtea misiuni împreună, făceam ceea ce ne place. Fiecare face eforturi, el a reușit și sunt convins că și acolo sus o să facă ce are de făcut”.

„E foarte dificil pe motocicletă, vizibilitate redusă, carosabil umed, obstacole. Trebuie să fii atent la linii de tramvai, marcaje, suprafața pe care rulezi, pete de ulei, nisip. Sunt foarte multe. Riscurile sunt în orice meserie, nu neapărat în București și nu neapărat în acest domeniu. Toți colegii mei sunt expuși riscului, fie că merg pe motocicletă, fie că sunt în stradă, fie că sunt pe echipaje de mașini. Aveți exemplul colegului de acum câteva luni…”, a spus și agentul șef principal Dorin Codreanu.

„Prin ce făcea, (Bogdan) dorea să ajungă un profesionist desăvârșit. El făcea parte din generația mai tânără de motocicliști, bănuiesc că am putut să-l ajutăm să învețe de la noi și el a fost chiar unul dintre băieții care a făcut ce a făcut cu plăcere și a ajuns un motocicilist bun. Sfaturi i-am dat în măsura în care am putut să împărtășim din experiența noastră și el a fost un tip foarte receptiv”, a mai spus polițistul motociclist Codreanu.

Înainte să plece, doi foști polițiști, pensionari dolofani acum, s-au oprit să discute cu cei care tocmai se pregăteau să încalece pe motoare. „Lăsați-o mai ușor, băieți, mai cu grijă așa. Știți cum faceți: când se strică treaba, înapoi la bază”, îi sfătuiește râzând unul dintre ei. „Domn’ Colonel” le spune să aibă grijă de ei și să fie sănătoși, că asta e cel mai important și că el îi așteaptă în clubul pensionarilor. Motocicliștii râd: „Să ne vedem sănătoși la pensie”.

După ce au tras o țigară, colegii motocicliști ai lui Bogdan Gigină au ieșit din cimitir în zgomotul motoarelor turate, înapoi pe străzile Bucureștiului, pline de gropi și coloane oficiale.

Oprea, în prima apariție publică după accident, la braț cu Ponta

Fără să aibă nici vineri vreo ieșire publică în care să explice circumstanțele în care a circulat coloana sa oficială prin București, marți seară, vicepremierul Gabriel Oprea a apărut astăzi la ședința de Guvern, alături de Victor Ponta. Acesta i-a luat apărarea, dând vina pe gropi, aceste „capcane mortale” ale României pe care chiar dumnealui o guvernează.

„Fiind vorba despre o anchetă în curs, vreau sa vedem cum se pot întâmpla asemenea lucruri, în special pe partea de CNDNR și administrație locală. Avem gropi în asfalt, avem tot felul de zone periculoase. Sunt convins că peste tot în țară există tot felul de capcane mortale și doar după ce se întâmplă o mare tragedie află despre ele. O societate normală ar trebui să ia măsuri înainte, nu după ce se întâmpla asemenea lucruri. Mi-aș dori ca și noi ca societate să nu mai folosim, vorbesc de oamenii politici, să nu mai folosim tragediile în scopuri politice. De fiecare dată când se întâmplă o tragedie, apar aceiași oameni politici care țipă și folosesc fie tragediile, fie arestările, ca să câștige un pic de capital politic și ăsta e un semn de barbarism în politică și poate reușim să scăpăm de el”, a declarat Victor Ponta, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.

Ancheta procurorilor: s-au ridicat documente și filmări. Dacă Oprea are implicare, cazul va fi preluat de Parchetul General

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au anunțat vineri că dosarul privind uciderea din culpă a lui Bogdan Gigină este în curs de anchetă, procurorii audiind martori, solicitând documente de la instituții și ridicând imaginile de pe camerele de supraveghere din zona accidentului de marți seară.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ca unitate de parchet întâi sesizată, efectuează cercetări cu privire la toate aspectele privind accidentul rutier produs la data mai sus menționată, iar în situația în care vor rezulta indicii care să atragă o altă competență, se va proceda în conformitate cu dispozițiile legale incidente”, au mai arătat procurorii într-un comunicat de presă, referindu-se la cazul în care Gabriel Oprea ar putea fi anchetat, lucru aflat în competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Bogdan Cosmin Gigină, 28 de ani, a murit marți seară după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de la niște lucrări ale Distrigaz, pe Știrbei Vodă. Gropile erau semnalizate și lucrările aprobate de Primăria Capitalei, având ca termen de închidere 21 octombrie, lucru care s-a și întâmplat. Rămâne ca anchetatorii să stabilească dacă semnalizarea și protecția lucrărilor era corespunzătoare regulilor.

Poliția a recunoscut abia la două zile după accident, joi, printr-un comunicat de presă, că polițistul Bogdan Gigină, făcea într-adevăr parte din dispozitivul de polițiști care asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea. Inițial, această informație nu a fost recunoscută de oficialii din Poliție, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei spunând doar că Gigină asigura fluidizarea circulației.
Gabriel Oprea ar fi beneficiat de dispozitiv pentru coloană oficială, „în condițiile legii”, pentru că se deplasa de la o activitate a unei instituții „din domeniul securității și ordinii publice”, conform Poliției Capitalei. Comunicatul nu a precizat despre ce activitate era vorba și nici care era natura urgenței deplasării ministrului de Interne Oprea, care de altfel pleca de la activitatea respectivă.

„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul București, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic. Coloana oficială a viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”, se arată în comunicatul Poliției.

În zona Băneasa își au sedii mai multe instituții din domeniu, precum Academia Națională de Informații a SRI, SIE, Jandarmeria.

Contrar informațiilor apărute pe rețelele de socializare, care citează martori și colegi anonimi ai polițistului, Poliția Capitalei susține că „imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București”.

Ce spune legea: avea dreptul Oprea la coloană oficială?

Conform articolului 223 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, de coloană oficială însoțită de polițiști de la Rutieră beneficiază doar președintele României, președintele Senatului, al Camerei Deputaților și primul-ministru.

„În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență, pot beneficia de însoțirea cu echipaje ale poliției rutiere și miniștrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflați în vizită oficială în România, precum și șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare”, mai arată articolul de lege citat.

Până acum, oficialii MAI și ai Poliției nu au explicat care era natura urgenței deplasării lui Gabriel Oprea și nici activitatea la care a participat în zona Băneasa, de la care reiese că pleca.

Gabriel Oprea, ca ministru de Interne și vicepremier, membru în CSAT, beneficiază de protecția SPP. Acest serviciu secret este cel care organizează și solicită Poliției Rutiere coloanele oficiale, în numele beneficiarilor legali.