Un om curajos! Hărțuit timp de 10 ani și amenințat cu moartea, antrenorul Liviu Doară și-a apărat clubul și parcul de acești RECHINI din Herăstrău

Publicat: 23/06/2015, 11:51
Actualizat: 06/07/2016, 06:54

Cele șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au ajuns la începutul anilor 2000 pe mâna „rechinilor imobiliari”, după ce ministrul Tineretului și Sportului la acea vreme, Crin Antonescu, a semnat un ordin prin care prețiosul teren din nordul Capitalei intra în posesia societății „Domino 94 Impex”, un SRL cotrolat prin interpuși de grupul Finiș, Bittner și Petrache, ajutați, la ocazii, de Dorin Cocoș. Ghinionul lor a fost însă exact pe acel teren se afla baza Clubului Nautic Universitar Sportul Studențesc, administrată de antrenorul federal Liviu Doară, un om ambițios care a decis să lupte, când toți credeau că nu mai e nicio șansă. Nu s-a lăsat, chiar dacă asta a însemnat să petreacă mai bine de 10 ani prin tribunale.

„Spre sfârșitul anilor 90, „Biroul de Turism și Tranzacții”, urmașul și moștenitorul „Biroului de Turism pentru Tineret”, a descoperit că terenul acesta este foarte valoros, și că-i poate îmbogăți pe cei care îl conduc. Așa că Vâclea, șeful CA al BTT, la momentul respectiv – condamnat ulterior din pricina acestei afaceri -, a semnat câteva asocieri în participațiune cu diverși magnați care au plătit o nimica toată pentru obiectivele respective, vânzând apoi o zecime din ele ca să-și scoată de zece ori banii”, spune Liviu Doară.

Hărțuirea anilor 90

Din ”90, de când e antrenor la club, a avut parte numai de presiuni și scandaluri. Fie că ele au fost legate de restrângerea activității clubului, suprafața bazei devenind tot mai mică, fie că a apărut „necesitatea” evacuării echipei de pe malul lacului. Toată lumea știa că terenul este foarte valoros și că, teoretic, nu ai cum să te opui așa-zișilor oameni de afaceri interesați de el, mai ales că aceștia se bucurau și de sprijin politic.

Pe fondul schimbărilor majore care s-au produs imediat după Revoluție, diverse entități economice ale statului s-au văzut îndreptățite, în urma unor decizii politice abuzive și iresponsabile, să-și vândă activele. Așa s-a întâmplat și în cazul fostului Birou de Turism pentru Tineret – „celebrul” BTT, înființat de comuniști în 1968.

Istora BTT

Imediat după ’90, acel BTT, înființat de Ilie Verdeț, în 1968, a preluat patrimoniul UTC. În 1991, a fost înființată Compania de Turism și Tineret (CTT), în capitalul său social fiind incluse toate bunurile administrate de BTT. Ulterior compania nou înființată s-a „rebranduit”, devenind Biroul de Turism și Tranzacții (BTT), care a continuat să administreze fostul patrimoniu al UTC-BTT-CTT, până când, ilegal, a trecut la vânzarea acestuia.

„Noul BTT”, spre deosebire de „vechiul BTT”, este o companie de turism care administra, în anul 1996, 11 baze turistice, între acestea numărându-se complexele sportive și de agrement „Herăstrău”, „Tei-Toboc”, „Pantelimon”, „Străulești” și „Buftea” – unele dintre ele făcând, ulterior, obiectul unor procese privind tranzacții frauduloasă cu terenuri.

La începutul lui martie, 2001, „Noul BTT” mai deținea în administrare un hotel și câteva sedii de agenții județene, din cele 11 baze amintite. În aceste împrejurări, directorul BTT de la acea vreme, Liviu Valentin Vâclea, a fost arestat, în aprilie, același an, pentru „privatizări ilegale”, prejudiciul statului ridicându-se la aproape 40 miliarde de lei.

„Același lucru s-a-ntâmplat și aici. În decembrie 1999, domnul Crin Antonescu emite un „Certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru șapte hectare din Parcul Herăstrău”. Gândiți-vă că din 90 până în 99 au fost emise o multitudine de legi care defineau domeniul public și care spuneau clar că nu se poate emite niciun fel de act de proprietate pe acest domeniu.

Ei, domnul Crin Antonescu emite, totuși, aceste certificate, în decembrie ’99, dar nu se publică nicăieri că au fost emise documentele, așa că nu știe nimeni de existența lor. Noi am aflat, ca să vă dați seama de jocul făcut, în momentul în care am fost dați în judecată, în 2002, de către „Domino 94 Impex” SRL, ca să fim evacuați din această bază”, explică Liviu Doară.

Cum au trecut cele 7 hectare din Herăstrău în proprietate privată

Cu puțin timp înainte de semnarea „Certificatului de atestare”, „Noul BTT” intră în asociere cu firma „Domino 94 Impex” SRL, deținută de apropriații lui Bartolomeu Finiș. Potrivit contractului, Domino venea în afacere cu 100.000 dolari, „Noul BTT” urmând să „aducă” activele, pasivele și baza Herăstrau – cu tot cu teren -, pentru a fi modernizată.

„Așa cum am arătat în plângerea înregistrată la DNA, în data de 04.12.2014, Ministerul Tineretului și Sportului, prin ministrul Crin Antonescu, a emis în favoarea SC Biroul de Turism și Tranzacții SA, la data de 22.12.1999, „Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M 15, nr.0053, pentru terenul în suprafață de 69.982,40 mp, situat în București, Șoseaua Nordului, nr. 7-9, sector 1, incinta Parcului Herăstrău, cu încălcarea dispozițiilor imperative impuse de art. 1 din HG nr. 834/14.12.1991.

Potrivit acestui act normativ, MTS avea posibilitatea să emită certificatul dacă la momentul emiterii, respectiv 22.12.1999, reprezenta minister de resort pentru această societate comercială. Dar ministerul în cauză își desfășura activitatea, la acea dată, în baza HG nr. 239/01.04.1999, iar SC BTT SA nu era nominalizată ca unitate subordonată acestuia, în aceste condiții MTS nereprezentând minister de resort, neputând, în consecință, să emită acel certificat. Fapt confirmat și de Direcția Patrimoniu și Investiții a MTS, prin „Referatul privind eliberarea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru SC BTT SA, înregistrat cu numărul 393/15.03.2000″, explică administratorul clubului.

După aproape trei luni de la semnare, „Noul BTT” este chemat în justiție de „Domino 94″ pe motiv de nerespectare a termenelor contractuale. Reprezentanții Biroului nu se prezintă însă la proces.În consecință, Instanța hotărăște ca Biroul pentru Tineret și Tranzacții să vândă către „Domino 94 Impex” SRL activele și pasivele bazei Herastrău.

Așa că, în 2002, Sportul Studențesc este chemat în judecată de „Terra Invest”, care susține că este proprietara activelor, cumpărate de la „Domino 94 Impex”.

Victoria finală

După alte câteva procese, în care Terra încearcă, dar nu reușește, să-și dovedească proprietatea asupra ultimelor clădiri ale bazei, inclusiv asupra hangarului – hotărârile instanței fiind definitive și irevocabile în favoarea SC Sportul Studențesc -, Liviu Doară și staff-ul clubului iau hotărârea, pentru a nu mai fi atacați în justiție o dată la câteva luni, să dea în judecată „Noul BTT” și MTS, cerând anularea „Certificatului de atestare a dreptului de proprietate”, semnat în 1999, de Crin Antonescu.

„Singura soluție pe care au găsit-o avocatele noastre a fost să acționăm în civil, și să cerem nulitatea absolută asupra acestui certificat. Și, din 2006, ne-am luptat, încontinuu, până anul acesta, când am obținut hotărârea irevocabilă prin care să putem aduce Primăriei Generale terenul de șapte hectare, iar noi să ne putem desfășura, în continuare, activitatea pe această bază.

Vreau să vă spun că baza noastră se întinde doar pe o bucată din această suprafață, anume pe 1,8 hectare, din cele șapte. Restul a fost în administrarea diverselor cluburi, ulterior evacuate, care n-au ținut cu dinții de bazele lor, iar acum au ajuns o ruină. Practic distruse sau înlocuite cu restaurante”, povestește Liviu Doară, care continuă după o clipă de gândire.

„În tot acest timp au profitat de terenuri oamenii care se află în spatele „Domino 94 Impex” SRL, mai pe scurt, Finiș Bartolomeu, Bittner și Petrache. Printre ei, s-a mai strecurat, atunci când a avut timp, Dorin Cocoș”, conchide antrenorul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri