Prima pagină » Reportaj » Valeriu Zgonea, la deschiderea anului școlar: „Uitați-vă, eu, oltean, am ajuns președintele Camerei Deputaților. Toată lumea poate să ajungă aici”

Valeriu Zgonea, la deschiderea anului școlar: „Uitați-vă, eu, oltean, am ajuns președintele Camerei Deputaților. Toată lumea poate să ajungă aici”

„Clasa a treia e aici?", îi întreabă ministrul Educației, Remus Pricopie, pe elevii de la Școala Pia Brătianu din Capitală. „Nu sunteți!? Nu vă aud!", răspunde tot ministrul. "Clasa a doua sunteți?", întreabă iar ministrul și tot el răspunde: „Am înțeles, încă nu ne-am trezit, este prea de dimineață!".

Politicienii s-au înghesuit astăzi să participe la deschiderea noului an școlar. Printre aceștia s-a numărat și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care după ce a însoțit-o pe fiica sa, elevă în clasa pregătitoare, la școala „Pia Brătianu” din București, a mers și în comuna Brazi din județul Prahova, unde le-a spus copiilor că trebuie să fie informați întrucât „cunoașterea înseamnă putere”, adăugând: „Uitați-vă, eu, oltean, am ajuns președintele Camerei Deputaților. Toată lumea poate să ajungă aici”.

„Clasa a treia e aici? Nu sunteți? Nu vă aud!”

Cu mic cu mare și cu politicieni alături, elevii înscriși la o școală de prestigiu din Capitală au început astăzi noul an școlar. Politicienii, printre ei și părinți, nu au ezitat să le dea sfaturi școlarilor.

„Clasa a treia e aici?”, îi întreabă ministrul Educației, Remus Pricopie, pe elevii de la Școala „Pia Brătianu”, din Sectorul 1 al Capitalei. „Nu sunteți? Nu vă aud!”, răspunde tot ministrul. „Clasa a doua sunteți?”, întreabă iar ministrul și tot el răspunde: „Am înțeles, încă nu ne-am trezit, este prea de dimineață!”.

Înaintea monologului de mai sus în curtea Școlii Pia Brătianu era agitație mare la prima oră a dimineții: copii cu flori în mână, prichindei dotați cu ghiozdane aproape cât ei de mari, părinți cu lacrimi în ochi, bunici care țineau florile pentru doamna învățătoare.

Zarva începe să se liniștească în jur de ora 9, când  la masa improvizată drept  tribună încep să apară oficialități de tot felul: Ministrul Justiției – Robert Cazanziuc, președintele Camerei Deputaților -Valeriu Zgonea, Ministrul Educației- Remus Pricopie, inspectorul general de la București- Constantin Trăistaru, Mihalea Gună – președintele Asociației de Părinți din România, șefi din Poliția București.

Foto Gândul// Una dintre învățătoare le arată elevilor cum se fac baloanele de săpun

Copiii nu par deranjați de așa de multe persoanlități pe metrul pătrat și continuă să se joace. Chiar în fața oficialităților una dintre învățătoare îi învață pe cei mici cum să facă baloane de săpun. Are un vas plin cu spumă din care ia cu ajutorul unei sfori. „E un mod plăcut să-i primești pe elevi în noul an”, chicotește o mămică încântată că fiul ei îi arată baloanele. Și copiii cred la fel, ei se întrec să spargă baloanele și parcă s-ar mai juca. La începerea imnului  României se face liniște, însă!

Foto Gândul// Robert Cazanciu, ministrul Justiției, ministrul Educației, Remus Pricopie și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, s-au întâlnit în curtea școlii

Foto: Gândul// Robert Cazanciu, ministrul Justiției,  și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, au o discuție în curtea școlii

Imediat după intonarea imnului național, doamna directoare dezvăluie motivul pentru care sunt așa de mulți politicieni la un loc. Nu, nu e o adunare politică, ci sunt în calitate de părinți ai elevilor care învață la această școală. Așa că îi invită rând pe rând la microfon.

Valeriu Zgonea: „Eu sunt oltean, e prima zi în București în fața părinților”

Primul căruia îi dă cuvântul este Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. „Eu n-aș fi vrut să vorbesc astăzi, e un moment mai dificil. E 16 septembrie, nu e 15! Eu sunt oltean, e prima zi în București în fața părinților. Dar dați-mi voie să mulțumesc doamnei directoare pentru această onoare ca președinte al Camerei Deputaților să țin un discurs la o școală de renume, cu tradiție și care sper să fie mândria copiilor dumneavoastră atunci când o vor absolvi”, își începe Valeriu Zgonea discursul în calitate de deputat.

Ca părinte, le amintește celor prezenți că  „nu există mândrie și bucurie mai mare pentru un părinte decât aceea să-și vadă copiii împliniți”. Zgonea își continuă discursul cu un „crez”, nu spune dacă în calitate de părinte sau de deputat: „Pentru că noi credeam că în ziua de azi, în 2013, dacă vrem să avem bucurii în viață, trebuie să ne gândim la copiii noștri, iar copiii noștri trebuie să aibă un sistem de învățământ performant și bun”, mai spune Zgonea.

Spre final, președintele Camerei Deputaților nu-i uită nici pe dascăli: „Un gând bun pentru toți profesorii din România la început de an școlar. Vreau să le mulțumesc pentru eforturile pe care le fac pe bani puțini. Eu cred că nimeni și nimic în România nu poate să înlocuiască un profesor de calitate. Pentru fiecare copil,  și pentru fiica mea care astăzi începe clasa zero, profesorii sunt importanți”, încearcă președintele deputaților să-i atingă pe profesori.

Văzând că elevii îl privesc un pic cam nedumeriți, Valeriu Zgonea li se adresează și lor, dar nu oricum, ci cu pronumele de politețe:

„Dragi copii, mă adresez în primul rând dumneavoastră! Vreți să vă îndepliniți visul în viață, vreți să fiți mari, și atunci când ajungeți la 18-25 de ani să faceți ce vă place, nu puteți să reușiti acest lucru fără să fiți la școală!”, le spune Zgonea prichindeilor într-un final.

Foto Gândul// Remus Pricopie a vorbit cu elevii de la Școala Pia Brătinau înainte de festivitatea de deschidere

Remus Pricopie: „Clasa a III-a e aici?”

Invitat imediat după Valeriu Zgonea, ministrul Educației, Remus Pricopie, promite un discurs scurt. Dar totuși nu e sigur că are audiență.

„Clasa a III-a e aici?”, îi întreabă Remus Pricopie, pe elevii de la Școala Pia Brătianu din Capitală. „Nu sunteți!? Nu vă aud!”, răspunde tot ministrul. „Clasa a doua sunteți?”, întreabă iar ministrul și tot el răspunde: „Am înțeles, încă nu ne-am trezit, este prea de dimineață!”, continuă ministrul.

„Suntem părinți, suntem profesori, avem copii la școală, iar interesul nostru este ca acești copii să învețe carte în condiții cât mai decente. Vreau să vă spun că interesul nostru, la Ministerul Educației, este unul singur: educația, școala. Iar măsurile pe care le vom lua vor fi măsuri cântărite, echilibrate astfel încât să nu mai avem bulversarea pe care din păcate am avut-o în sistem”, conchide scurt   ministrul.

Robert Cazanciuc: „Voi fi în continuare un avocat al Ministerului Educației”

Al treilea vorbitor este Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, care își justifică prezența prin faptul că ambii lui copii sunt elevi la Pia Brătianu. „În al doilea rând, ca membru al Guvernului, am încercat să găsesc soluții care să sprijine școala românească și voi fi în continuare un avocat al Ministerului Educației în cadrul Guvernului”, spune Cazanciuc, care precizează că are planuri mari anul acesta pentru elevi.

„În al treilea rând, ca Ministru al Justiției voi demara în scurt timp, împreună cu mistrul Pricopie, un proiect prin care judecători și procurori vor veni în școli să le explice  elevilor ce face un procuror, ce face un judecător, ce înseamnă sau ar trebui să însemne respectul față de lege, ce se întâmplă cu cei care încalcă legea”, anunță ministrul Cazanciuc, care spune că atunci când era procuror credea că  „schimbarea la fața a României trebuie să vină și poate să vină de la Justiție”.

Inspectorul general școlar, Constantin Trăistaru, își începe discursul spunând că „trăiește cu regretul că nu a soluționat toate cererile pentru Școala Pia Brătianu”. Numărul de  clase pregătioare este printre cele mai mari din București, șase clase zero. În total, școala are peste 1.200 de elevi.

Foto Gândul// Robert Cazanciuc și Valeriu Zgonea

Invitat să le vorbească despre siguranța copiilor în școală, unul dintre polițiștii prezenți aduce în discuție o televiziune, fără să-i pronunțe numele.

„Încep să vă promit și mă voi ține de cuvânt că motto-ul unei televiziuni, Mereu Aproape, este și al Poliției”, spune polițistul.

După ce ministrul Educației și președintele Camerei Deputaților pleacă, directoarea îi anunță pe elevi să își urmeze învățătorii și să meargă să-și vadă clasa.

Cei de la clasa IV-a au parte de o mică ședință alături de părinți în curtea școlii. „Ei trebuie să aleagă să învețe carte și să fie cuminți. Dar fără cumințenie nu se poate face carte, nicăieri nu se învață carte fără disciplină”, le spune învățătoare Aurelia Ghinescu, parcă prevestindu-i că se schimbă regulemantul.  „Elevii care nu vor vrea să învețe și vor deranja orele vor sta într-o altă clasă, unde vor putea să se joace sau să facă altceva. Deci, este o situație mai specială. Sunteți de acord că nu se poate să deranjăm majoritatea”, mai spune învățătoarea.

Foto Gândul// Doamna Aurelia Ghinescu le spune elevilor că în clasa a IV-a nu va fi ușor

Foto Gândul// În drum spre clase, elevii mai mari fac podul de flori pentru cei mici

Înainte de a urca la clasă, doamna Ghinescu îi aranjează pe copii, mai întâi fetele, apoi băieții. În același timp, le spune părinților: „Vreau să vină dimineața fără frica școlii, să vină degajați, problemele casei să rămână acasă”, le transmite învățătoarea părinților.

Sus, în clădire, la etajul doi, elevii de clasa întîi  sunt deja în bănci. La clasa I C, toți cei 33 de copii stau frumos în bancă cu Abecedarul în față. Își iau la revedere de la părinții cu care au venit. Cel mai greu este pentru Florin, băiețelul de la fereastră. Îi curg lacrimile dintr-o dată. Adulții din jurul lui intuiesc imediat despre ce este vorba și parcă încearcă și ei să-și ascundă lacrimile. Doamna învățătoare îl cheamă lângă ea.

Foto Gândul

„E un copil foarte bun. Dar în prima zi e greu pentru el, că n-are pe nimeni, el stă la Casa de copii  Sf.Iosif. N-are probleme, copiii ceilalți l-au îndrăgit, părinții îl iubesc foarte mult”, ne explică învățătoarea. „Hai, Florin, se poate să plângi? Ești băiat mare!”, îl încurajează un tătic, ținându-l cu o mână, în timp ce cu cealaltă își șterge ochii.

Foto Gândul// elevii de la clasa I C sunt pregătiți să înceapă cititul

Pe hol, părinții rămași în afara clasei fac primele planuri pentru ședința cu părinții: „Dar cum au putut să-i pună la înălțimea asta!? Trebuie neapărat ca la prima ședință să le cerem să pună o plasă! Dacă pe mine mă ia amețeala când mă uit în jos, dar pe ei!”, afirmă cu îngrijorare un părinte.