VIDEO | Cum arată și cui i-a aparținut prima mașină care a circulat în București. Permisul auto era obținut cu ajutor unei perne

Publicat: 20/06/2021, 09:00

În vremurile în care caii mureau curentați pe șoselele din București după o tranziție anevoioasă de la tramvaiul tras de cai la tramvaiul electric, prima mașină din România își făcea apariția pe șoselele Capitalei. În timp ce bucureștenii erau fascinați de acest automobil, prințul Valentin Bibescu era măcinat de invidie.

Primul român care a cumpărat această mașină de la fabrica belgiană de armament a fost Bazil G. Assan, fiul unui industriaș bogat, în anul 1900.  Tatăl său, Gheorghe Assan, a construit prima moară cu aburi din România, fiind cunoscut pentru afacerile sale prospere în industria alimentară și a petrolului.

Produs la Fabrique Nationale d’Armes de Guerre, primul autoturism înmatriculat la Prefectura Capitalei poartă seria de fabricație 40 și a fost înmatriculat cu numărul 1B.

Este un automobil tip faeton cu două locuri, mai mult o trăsură fără cai, așa a fost văzută. O altfel de mașină fiind destul de scumpă, iar familia regală achiziționând un automobil abia în anul 1911. În anul 1908, deja pe străzile Bucureștiul circulau sute de autoturisme”, spune Florin Georgescu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie București.

Bazil Assan este și primul român care a făcut o călătorie în jurul Pământului. Inginer și iubitor de călătorii, Assan a achiziționat primul automobil produs în Belgia. Fabrica a avut la acel moment o producție de 47 de automobie, iar numărul 40 i-a revenit acestuia.

Controversele primei mașini

Imediat după ce și-a cumpărat mașina, Bazil Assan a mers cu ea la Prefectura Capitalei și a fost înmatriculată cu numărul 1B. Nu a durat mult timp și inginerul a stârnit invidia prințului Valentin Bibescu, considerat unul dintre cei mai buni piloți români și fondatorul Clubului Auto din 1904.

Văzând că cineva are un automobil în București, prințul Bibescu și-a adus mașina de la Paris și nu a acceptat ca alt autoturism să fie înmatriculat înaintea lui. Nu s-a lăsat bătut și convins că mașina lui trebuie să fie prima înmatriculată în Capitală, Bibescu a mers urgent la Prefectură și a cerut să-i fie alocat un alt număr prin care să demosntreze că el este deținătorul primului automobil. Atunci, funcționarii de la Prefectură au cedat și i-au oferit numărul 0B.

Cum era obținut permisul auto la 1900

La 1900, drumurile principalele, în principal arterele circulate din București precum Calea Victoriei, erau destul de bine întreținute și permiteau circulația în condiții bune pe străzile Capitalei. Permisul auto era obținut și el ușor: o probă cu pernă.

Primul examen auto s-a efectuat începând cu anul 1908 și consta într-o singură probă, o probă de viteză. Ofițerul examinator arunca o pernă în fața automobilului, în timp ce viitorul șofer trebuia să frâneze brusc pentru ca acesta să-i vadă capacita de a frâna, mai spune muzeograful Georgescu.

„Sub bancheta călătorilor se află rezorvorul de gazolină și cel de apă. Este un autoturism cu două viteze, care se schimbau printr-un levier și este, de asemenea, un autoturism acționat prin scânteie electrică. Roțile sale cu cauciucuri par niște roți cu bicicletă. Autovehiculul este propulsat printr-un lanț care se observă în partea din spate a autoturismului. De asemenea, farurile erau acționate cu gazolină, curentul electric nefiind în acea perioadă foarte dezvoltat”, mai spune Florin Georgescu.

Automobilul FN Herstal, primul înmatriculat în Capitală, este oferit spre vizionare publicului în holul principal al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Citește Și  VIDEO INTERVIU | Povestea necunoscută a metroului bucureștean, spusă de inginerul ales de Ceaușescu să-l construiască: „La Gara de Nord avem o altă stație dedesubt umplută cu pământ”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri