VIDEO | Nu mai dăm confortul de acasă pe orele petrecute la birou
This browser does not support the video element.
Rău cu rău, dar mai rău fără rău. După această zicală pare că se ghidează românii când vine vorba de munca de acasă. Odată cu pandemia, foarte multe business-uri au trecut exclusiv într-un program de lucru online, iar oamenilor le-a fost tot mai greu să se acomodeze cu această situație. Lipsa de socializare, eficiența și problemele de conectare au fost inițial dificultățile cu care angajații s-au confruntat.
“Asta a fost cea mai mare provocare, socializarea, colegii de muncă, anumite probleme cu conexiunea, probleme tehnice, cam astea au fost principalele provocări, să spun așa, dar ușor-ușor s-au reglat”, spune Adelina, angajată în domeniul financiar-bancar.
Când totul a început să revină spre normalitate, multe firme și-au schimbat politica privind telemunca, astfel că unii angajați s-au întors fizic la birou pentru o zi sau două, ori definitiv. Însă acest lucru nu mai convine tuturor. Mulți s-au obișnuit să lucreze de acasă, și-au făcut un alt program, și nu mai acceptă să meargă la birou.
„Am constatat că putem să fim stăpânii propriului nostru timp și atunci să putem să ne planificăm altfel viața și din punct de vedere al sănătății ocupaționale și mai ales, psihologice”, spune Doru Dima, specialist în Resurse Umane.
Mai mult, aceasa spune că orice schimbare care ne aduce un bine în viață, începe să devină o obișnuință.
“De asta, în momentul acela din 2019 în care am stat cu toții acasă am constatat că, am avut o revelație să ne dăm seama că în anumite joburi putem să fim la fel de eficienți de acasă, chiar poate să muncim și mai bine, dar în același timp avem posibilitatea să ne bucurăm și de familie, să putem să ne mai întâlnim și cu prietenii și cel mai important, să câștigăm mai mulți bani, pentru că e posibil să avem hobby-uri și să ne dorim foarte mult să câștigăm bani de pe urma acestora sau să putem lucra și pentru alte organizații și să câștigăm mai mulți bani”, a adăugat specialistul.
Mai mult timp petrecut cu familia, un job secundar, colaborări sau cursurile pe care le urmează în paralel sunt principalele motive pentru care românii nu ar vrea să fie chemați în format fizic la locul de muncă. Tocmai de aceea, mulți ar fi dispuși să și renunțe la jobul pe care-l au în prezent dacă vor fi chemați la serviciu exclusiv față în față.
„Pe mine cel puțin, mă avantajează foarte mult. Ideea e că în momentul în care m-am angajat, eu nu mai stăteam în București, așa că mi-a fost foarte ușor să fac față (…) Pe de altă parte, m-a ajutat foarte mult că anul trecut, odată cu munca, am început și masterul. Mi-a fost foarte ușor să mă împart. Nu a trebuit cumva să renunț la muncă pentru master și nici invers”, spune Ioana, angajată în domeniul financiar.
Experții spun că acest fenomen nu este însă neapărat unul negativ. Și asta pentru că atunci când au alternative, oamenii vor alege întotdeauna calea mai ușoară, iar dacă angajatorii nu sunt de acord cu această variantă, mulți sunt hotărâți să demisioneze și să își caute un alt job remote.
“Dacă ne uităm și pe statistici vedem că 2 din 3 români preferă să lucreze în acest moment de acasă și în momentul în care ar fi chemați înapoi la birou, ce puțin jumătate ar prefera să găsească un alt job unde ar putea lucra, chiar dacă salariul ar fi puțin mai mic, dar să lucreze în continuare în telemuncă. Sunt multe provocări despre performanța angajaților, despre menținerea sinergiei dintre aceștia și crearea de noi oportunități în relaționarea angajaților”, spune Ovidiu Oproaica, specialist IT.
“Pot să aleagă și asta înseamnă că din moment ce și-ar da și demisia, ca să nu se mai ducă la serviciu în forma aceasta, înseamnă că au oferte online și din alte părți. S-a produs o globalizare datorită internetului și un om poate să lucreze pentru o serie întreagă de angajatori, nu neapărat pentru cei care sunt undeva într-un birou, în orașul în care lucrau”, menționează Cristian Andrei, psiholog.
“Nu toți angajații care nu sunt lăsați să lucreze de acasă își dau demisia, ci doar aceia care în principiu au o problemă pentru că nu le place, pentru că le-a scăzut motivația, pentru că s-au trezit într-o zonă în care nu mai sunt mulțumiți ei cu ceea ce fac pentru că se uită după alte oportunități în viață, iar faptul că nu mai sunt acolo sau că trebuie să fie acolo îi încurcă în absolut tot ce își propun, drept urmare hotărăsc să și plece. Relația cu șeful, relația cu colegii este extrem de importantă. Cu cât ea este mai bună, cu atât dorința de a pleca scade”, a adăugat Doru Dima, specialist în Resurse Umane.
Însă și angajatorii s-au confruntat cu diverse probleme și asta pentru că nu au știut cum să evalueze corect gradul de încărcare al angajaților, dar și pentru că le-a fost frică să nu îi piardă dacă aceștia au fost ofertați din alte părți.