VIDEO Rovana Plumb și capcanele ascunse ale Deltei Văcărești: „Băi, ăsta e lac, ce teren vrei? Mă, trăi-te-ar Dumnezeu, am eu față de pește? Eu unde am crescut, sub apă?”
Până să descoperi cele peste 90 de specii de păsări și animale care ar sălășlui în groapa Văcăreștiului, din spatele blocurilor din Berceni, ai de luptat cu noroiul și cu stufărișul, dar și de ocolit câinii de pază ai băștinașilor, ale căror cocioabe au ajuns să facă parte din ecosistem.
Venită în vizită, de Ziua Mondială a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a descoperit însă aici niște prădători în toată regula, cu niște colți ascuțiți, de care nu a reușit să scape nici în fuga jeepului: proprietarii de terenuri din Lacul Văcărești, total neimpresionați de fotografiile lucioase cu animăluțe din Delta Văcărești, publicate de revista National Geographic Romania. Ei au vrut să știe ce soartă vor avea terenurile pe care susțin că le dețin acolo.
De la închisoarea Văcărești, demolată în anii ”70, Nicolae Ceaușescu a ajuns să vrea pe acest amplasament un gigantic complex sportiv, cu lac și cu terenuri pentru toate sporturile posibile. Elena Udrea și PDL vor un parc de proporții. Ministrul Mediului, Rovana Plumb de la PSD, a anunțat marți că cele aproape 200 de hectare din zona fostului lac Văcărești vor deveni arie protejată, iar mlaștina actuală ar urma să fie declarată Deltă.
Revista National Geographic Romania a publicat recent mai multe fotografii cu animalele care trăiesc aici, la un pas de blocurile comuniste, titrând „Delta din mijlocul Bucureștiului”. Mulți s-au entuziasmat, inclusiv ministrul Rovana Plumb.
E doar un tertip, cred însă proprietarii de terenuri. Oamenii cu acte, furioși, se tem. Se tem că, dacă se declară arie protejată, zona nu intră sub regimul despăgubirilor, ca la exproprieri. Ei rămân cu terenul, dar trebuie să se supună unor reguli de mediu, cum ar fi să nu construiască clădiri. Totul contra unor compensații bănești pe care le stabilește o comisie.
„Domne hai, uite, pasărea asta o găsești aici. Dar vulpe? De unde știu eu că pozele astea au fost făcute aici?”, nu crede o iotă din revista National Geographic, pe care ne-o răsfoiește sub nas, doamna Ileana Florea. Ea are acte care ar dovedi că are drept de proprietate pe o bucată de teren din viitoarea Deltă. Ba chiar plătește impozit pe teren, iar Primăria sectorului 4 i-a dat și adresă poștală fix în mlaștină.
Ce o enervează mai mult decât pozele lucioase din prestigioasa revistă este însă personajul Gică, unul dintre nevoiașii aciuați pe lacul Văcărești, într-una dintre cocioabele mizere. Revista l-a scos martir. „I se plânge de milă domnului Gică, cică nu i s-a deschis posibilitatea la nici o alternativă”, ne citează doamna Floarea din revista lucioasă: „Păi domnul Gică și-a pus baraca pe terenul lui?”.
Cele 90 de specii din mapa lui Remus Cernea
„Să-mi dea milionul de euro! Hai în Delta lor, să vedem, să nu se înece în lac”, și-au luat avânt cele aproximativ 20 de persoane care fluturau dosare cu acte de proprietate și sentințe judecătorești având ca obiect chiar terenurile unde s-ar ascunde acum, conform lui Liviu Mihaiu, președintele Asociației „Salvați Dunărea și Delta”, bizami (un fel de șoareci de apă), vulpi, egrete, lișițe și alte 90 de specii de vietăți.
„Le am chiar aici, în mapă”, îi răspunde Remus Cernea, noul consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta, unui reporter impertinent care întreabă cine a numărat toate aceste minunate animale sălbatice care trăiesc în spatele Sun Plaza. Academicieni, oameni de știință.
Deocamdată, în viitoarea Deltă Văcărești, oameni pașnici dau la pește. „Mai mult stăm așa, la aer, că pește nu prea mai e. Au venit ăștia cu plase, cu generatoare de curent, l-au braconat pe tot”, spune o pescăriță trecută de vârsta a doua, care lansează cu sârg linia la baza stufărișului.
„Dacă ar depinde de primării, a doua zi aici s-ar ridica un cartier de zgârie nori, pentru că proiectele megalomanice, cu comision mare, plac foarte mult primăriilor. Sunt 190 de hectare în care să venim să ne dăm cu barca, să dăm la pește, să dormim seara peste noapte, pe pontoane flotante”, spune Liviu Mihaiu cum visează că va arăta Delta Văcărești, în viitor.
În sprijin, pe lângă fotoreportajul impresionant realizat de National Geographic, Rovana Plumb l-a adus și pe ambasadorul Argentinei la București, Excelența Sa Claudio Perez Paladino, care a povestit cum a răsărit o Deltă în mijlocul Buenos Aires-ului. Diferența majoră pe axa Buenos Aires-București ar fi că pe acele meleaguri îndepărtate curge un râu natural, iar la noi în Berceni curge Dâmbovița, deviată de Nicolae Ceaușescu.
National Geographic și Frontul Muncitorilor din 1944
Montați politic de adversarii USL sau nu, oamenii care susțin că sunt proprietari pe bucăți din viitoare Deltă au hărțuit-o permanent pe Rovana Plumb. „Totul va fi bine. O să vedeți că ne ținem de cuvânt. Ne-am ținut de cuvânt până acum cu salariile? Ne-am ținut cu pensiile? În ceea ce privește dreptul dumneavoastră de proprietate, categoric va fi respectat”, încerca ministrul PSD al Mediului să-i liniștească pe oameni.
„Nu vi se întâmplă nimic, decât bine. Conform legii, se prevăd niște compensații. Din 2007, nu s-a făcut nimic, iar eu am venit acum o lună. Eu vă respect dreptul de proprietate, nu vă iau nici un ban, din contră, statul se obligă să amenajeze această zonă, pentru că astea sunt prevederile legale. Nu le-am inventat noi, le-am luat din UE, se face ecoturism, nu sunt condiții severe”, le spune împăciuitor Rovana Plumb.
Gazul pe foc l-a turnat însă Cristian Lascu, redactorul șef al National Geographic România: „Credeți că atunci când s-a făcut parcul Carol, nu erau acolo niște proprietari? Când s-a făcut parcul Herăstrău, nu erau niște proprietari? Când s-a făcut parcul Tineretului, pe timpul lui Ceaușescu… Ce să facem, să nu mai avem parcuri în București, pentru că tot timpul cineva are alt interes?”.
„Păi aia era pe vremea comuniștilor”, sar în cor proprietarii furioși, care parcă văd deja naționalizarea ceaușistă reînviată. „În ce calitate vorbește domle el? E Frontul Muncitorilor din ”44-”45? Nu îi e rușine? Dacă era pe terenul lui vorbea la fel?”, spune un domn cărunt și serios, care refuză să fie filmat.
„Mă, trăi-te-ar Dumnezeu! Am eu față de pește?”. Când se împlinește viziunea Plumb în Văcărești
„Eu sunt liniștit, nu sunt bani nici să tragă o cărare aici. În rest, e campanie electorală”, spune proprietarul care invocase, mai devreme, naționalizarea ceaușistă.
La spartul târgului, Rovana Plumb a străbătut noroaiele din Delta Văcărești cu același jeep argintiu cu care a și venit. Spaimele oamenilor au rămas însă la loc, în groapa mlăștinoasă.
Rovana Plumb a explicat că va mai dura trei-patru luni până o comisie formată din experți în mediu, oameni de știință și academicieni va pune la punct o evaluare a proiectului Deltei Văcărești, care va sta la baza unei Hotărâri de Guvern care să stabilească regimul juridic al Deltei și ce se va face aici.
Se va face un plan de management al ariei protejate, care va fi pus în aplicare de un custode. Acesta poate fi un grup de persoane fizice și juridice, din care pot face parte chiar și cei care acum susțin că sunt proprietari pe terenurile din Văcărești. Custodele, cu personalitate juridică, va putea accesa fonduri europene din Axa 4 privind Biodiversitatea, a explicat Rovana Plumb.
„E frumos, e frumos”, recunoaște unul dintre proprietarii de terenuri despre ideea cu Delta: „Dar frumosul costă!”. El spune că toți primarii i-au dus cu vorba când a fost să-i pună în posesia terenurilor, în ciuda sentințelor judecătorești: „Am fost la Inimăroiu, cică, băi, ăsta e lac, ce teren vrei? Mă, trăi-te-ar Dumnezeu, am eu față de pește? Eu și părinții mei unde am crescut, sub apă?”.