Povestea Simonei Chiru este despre curaj, ambiție, determinare, dar și despre multă, multă muncă. Imnul României s-a auzit pentru prima dată, în luna februarie 2024, la Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, după ce Simona Chiru a câștigat medalia de aur în proba de 100 de metri, doborând recordul mondial la doar 19 ani.
În urma acestei remarcabile performanțe, Simona Chiru a fost selectată să se alăture campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Tânăra a povestit pentru Gândul că s-a apucat de înot la cinci ani și jumătate. La șase ani, a început deja să practice înot de performanță. Sportiva, în vârstă de 19 ani, a dovedit că determinarea și pasiunea pot înfrânge orice obstacol. A câștigat aurul în proba de 100 m, stil liber, și a doborât un record mondial, obținând un timp de 01:03:63.
„Concurez și la înot normal, însă s-a ivit această ocazie cu ape înghețate. Sportul acesta este încă la început, scopul lui fiind să ajungă sport olimpic. Acesta a fost primul campionat european care s-a desfășurat și am reușit să bat bat acest record mondial, la proba de 100 de metri liber.
Este foarte diferit de înotul normal, pentru că se produc niște reacții, corpul intră într-un șoc termic și ți se taie respirația. Nu prea mai simți foarte bine mușchii și trebuie să te controlezi foarte mult față de înotul normal. Pe mine mă pasionează sportul în general, de aceea am vrut să încerc și acest înot în ape înghețate. Visez să ajung la olimpiadă cu acest sport. Nu am neapărat un obiectic, ci să-mi îmbunătățesc performanța”, a povestit interlocutoarea Gândul.
În spatele rezultatelor Simonei, se ascunde însă o muncă titanică. Cu o ambiție neclintită și o pregătire meticuloasă, Simona a sfidat temperaturile extrem de scăzute și condițiile dificile pentru a-și atinge scopul.
Efortul său a fost răsplătit nu doar cu aurul competiției, ci și cu recunoașterea internațională, marcând o performanță excepțională în lumea sportului.
Înotul în ape foarte reci presupune pe lângă pregătirea de înot clasică şi o serie de antrenamente speciale, de adaptare, astfel încât corpul, în momentul în care pătrunde în apă rece, să nu mai intre în şoc, determinând blocarea respiraţiei. Antrenamentele de adaptare sunt cele care permit corpului, în câteva secunde, să accepte fără probleme noul mediu, al apei foarte reci.
În urma acestei remarcabile performanțe, Simona Chiru a fost selectată să se alăture campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Simona Chiru reprezintă nu doar o campioană în sport, ci și un simbol al încrederii și al aspirațiilor întregii națiuni. Prin dedicarea și pasiunea ei, ea aduce o contribuție valoroasă la dezvoltarea României și la promovarea excelenței în diverse domenii.
Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.
Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.
Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.
În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.
Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro
CITIȚI ȘI: