„Nu știți cum este să fii în pielea unui om căruia îi este frică să iasă pe stradă pentru că, dacă alunecă și cade, nu se mai poate ridica. Nu știți cum este să fii în pielea unui om care nu își găsește haine, care este jignit, care nu poate urma un tratament vital pentru viața lui pentru că aparatura nu îi suportă greutate”, spune chirurgul pentru gândul. Povestește că a întâlnit oameni care nu puteau călători cu avionul pentru că nu încăpeau pe scaun. Și lor doctorul Munteanu le-a schimbat radical viața.
„Medicina nu înseamnă numai să tratezi pacienții”
Provine dintr-o familie de medici. „Tatăl meu este medic radiolog, iar fratele meu – neurochirurg. De mic am trăit într-un spital. Tatăl meu ne lua cu el ori de câte ori avea ocazia”, povestește dr. Munteanu. Așa că medicina a fost o alegere firească.
L-a avut ca mentor pe prof. dr. Corneliu Dragomirescu, care l-a făcut să îndrăgească atât de mult chirurgia, încât spune că nu știe să facă nimic altceva. „Medicina nu înseamnă numai să tratezi pacienții. Medicina înseamnă să îi înveți și pe alții meserie. Am avut șansa să învăț de la un profesor extraordinar și, de asemenea, am avut ocazia să mă întâlnesc cu câțiva chirurgi mai tineri decât mine, cărora le-am îndrumat pașii spre această direcție. Dacă ar fi ca mâine să renunț, sincer să fiu, nu știu să fac nimic altceva”, afirmă medicul.
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Margit Șerban, medicul la care vin copiii care suferă de o boală cumplită: „Anumite imagini te tulbură, te macină, te răscolesc…”
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Cătălin Cârstoveanu, salvatorul inimii copiilor: „Am obosit să-i trimit în străinătate. Trebuie să le smulgem dreptul de a-i vindeca acasă”
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Prof. dr. Dan Mircea Enescu: „Dacă e mort nu înseamnă că ai făcut tot ce ai putut. Dacă ai fi făcut TOT, copilul trăia”
„Sunt fericit când pacienții mă sună”
Chirurgia este o specialitate frumoasă, consideră medicul. Cu toate astea, recunoaște că sunt și momente dificile ca acelea în care, după o intervenție, apar complicații și ești nevoit să reoperezi. Spune că momentele de mulțumire fac balanța să se încline, mai ales dacă vede, dincolo de reușita intervenției, și o schimbare a stilului de viață la pacient.
Mărturisește că îl bucură fiecare pas făcut spre o schimbare. „Sunt fericit când văd că pacienții mei ajung la greutatea dorită, când renunță la fumat, ori când, pur și simplu, mă sună să-mi zică că sunt bine”.
„Le spun că, decât să fumezi în fiecare zi 20 de țigări, mai bine fumezi un trabuc pe lună. Puțin și bun, ăsta este conceptul meu de viață”, susține medicul. Și îl mai bucură un lucru: „Sunt fericit atunci când pacienții mă sună sau îmi trimit un e-mail, într-o dimineață agitată, și îmi spun că sunt bine”.
Iar unul dintre cei care fac asta este un confrate de-al doctorului Munteanu, pe care acesta l-a tratat. Pacientul avea 300 de kilograme, fiind obez din adolescență. Acum a reușit să scape de o sută de kilograme și continuă lupta cu grăsimea. O altă mulțumire a chirurgului Rubin Munteanu.
Apropiat de cei care i-au trecut prin mână, Munteanu păstrează legătura cu cei mai mulți dintre ei, în special cu cei pe care i-a ajutat să scape de complexul greutății. După ce au trecut printr-o intervenție de micșorare a stomacului, pacienții au nevoie de consiliere, de sprijin, de încredere și de un nou regim de viață. Rubin Munteanu susține că îi place să creadă că rolul lui nu se termină imediat după operație. Așa că devine din medic „antrenor”, redând unor oameni complexați încrederea în sine.
Faptul că păstrează legătura cu aceștia l-a determinat să înființeze în octombrie 2009 Fundația de Tratament pentru Obezitate, un grup de suport pentru toți cei care luptă cu povara kilogramelor în plus și cu taxarea societății.
Cât rezolvă operația și cât pacientul
Tuturor, Munteanu le explică că o simplă operație nu înseamnă că pleci din spital cu kilograme în minus. „Această intervenție, respectiv ‘gastric sleeve’, presupune mai mulți pași pentru ca rezultatul la final să fie cel dorit de pacient. Înainte de intervenție, el urmează un regim, își schimbă stilul de viață și renunță la sedentarism”, explică schimbările dr. Munteanu.
Greul nu a trecut după intervenție. Pacientul trebuie să urmeze întocmai indicațiile medicului. „Pentru a-i ajuta să slăbească trebuie mai întâi de toate să cunoști omul. Acord fiecărui pacient atenția cuvenită. Îl întreb cum se simte și înainte și după operație. Îi monitorizez și după ce au ajuns la greutatea dorită. Menținerea greutății este și ea o etapă dificilă”, indică chirurgul.
Cea mai simplă metodă de a scăpa de excesul de kilograme și de a preveni luare în greutate este, din punctul medicului de vedere, sportul. „Nu este sufiecient să îi spui unei persoane să se apuce de sport. Poate că lui nu îi place să se ducă la sală. Trebuie să găsești împreună cu acesta un sport care să îi facă plăcere să îl practice, pentru că numai așa se va ține de treabă”, crede Rubin Munteanu.
„Îmi este bine în România”
Munteanu spune că nu s-a gândit vreodată să părărească România. „Nu am făcut-o când am terminat facultatea, acum nu o voi face nici în ruptul capului. Imi este bine aici”.
E medic în sistemul de stat, dar și în cel privat, dar nu visează la o clinică proprie. „Nu sunt bun la afaceri. A deține o clinică înseamnă să te pricepi și la management. Eu sunt bun pe chirurgie, doar asta știu să fac. Tot ce îmi doresc este ca pacienților mei să le meargă bine, pentru că numai așa viața mea este liniștită”, mărturisește chirurgul, care este tatăl unui băiat. Și, cine știe, poate va fi tot medic.
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Povestea singurilor doi medici neurochirugi de la Spitalul Marie Curie care au grijă „de copiii din cutii”
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Mioara Zamfir, medicul de la Primiri Urgențe care a făcut resuscitare amenințată cu cuțitul la gât
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Moștenirea profesorului Pesamosca: Niculina Bratu, chirurgul de la Spitalul „Marie Curie” care a salvat viețile a 15.000 de copii
Citește și ROMÂNIA ARE VIITOR. Dan Tutunaru, medicul responsabil de venirea pe lume a câtorva mii de români: „Sunt împotriva întreruperilor de sarcină, iar acest lucru mi-a creat o aură specială”