Vladimir Putin a declarat că a propus combatanţilor din Wagner să activeze sub comandamentul oficial al unei alte persoane, dar că şeful lor, Evgheni Prigojin, a refuzat această ofertă după rebeliunea eşuată. Într-un interviu publicat joi seara de publicaţia rusă Kommersant, preşedintele rus a oferit detalii despre întâlnirea sa, din 29 iunie, de la Kremlin cu Prigojin şi comandanţii grupului Wagner. În fapt, Prigojin nu a mai fost văzut în public de când a părăsit oraşul Rostov, în sudul Rusiei, la 24 iunie.
Reamintim că Prigojin a apărut în centrul discuțiilor puterii de la Kremlin, după ce acesta – deși, era considerat omul de încredere al Putin – a incitat la rebeliune armată, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.
Soldaţii Wagner „ar fi putut să se adune în acelaşi loc şi să continue să activeze. Pentru ei, nimic nu s-ar fi schimbat, ei ar fi fost conduşi de aceeaşi persoană care a fost adevăratul lor comandant în tot acest timp”, a afirmat Putin, potrivit Reuters.
Kommersant precizează că persoana la care a făcut referire preşedintele rus este un comandant Wagner având ca nume de război „Sedoi” („Căruntul”) şi care ar fi condus în realitate – potrivit lui Putin – grupul paramilitar pe frontul ucrainean în cele 16 luni ale „operaţiunii speciale militare.”
„Mulţi (comandanţi ai Wagner) au dat din cap aprobator când am spus asta. Dar (Evgheni) Prigojin, care era aşezat în faţă, nu a văzut şi a spus după ce a ascultat: ‘Nu, băieţii nu sunt de acord cu această soluţie’”, a declarat Putin.
„Sedoi” este un veteran cu multe decoraţii în războaiele Rusiei din Afganistan şi Cecenia. El provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şi a fost fotografiat alături de preşedinte, conform informațiilor Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că le-a propus luptătorilor Grupului Wagner ca un mercenar senior, cunoscut sub numele de „Sedoi”, care înseamnă „căruntul” în limba rusă, să îi conducă în locul lui Evgheni Prigojin, precizează sursa citată.
Într-un interviu publicat joi seara de publicaţia rusă Kommersant, preşedintele rus a oferit detalii despre întâlnirea sa, din 29 iunie, de la Kremlin cu Prigojin şi comandanţii grupului Wagner.
„Sedoi” este porecla dată lui Andrei Troșev, un comandant senior al Grupului Wagner, potrivit documentelor de sancționare ale Uniunii Europene, documentelor oficiale franceze, surselor care au cunoștință de acest lucru și rapoartelor din presa rusă. Trezoreria Franței descrie indicativul de apel al lui Troșev ca fiind „Siedoy”.
El provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şi a fost fotografiat alături de preşedinte, conform Reuters. Printre asociații săi se numără Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale ale serviciilor de informații militare GRU și fondator al Wagner, a precizat UE.
Reamintim că procurorii ruși au găsit în locuința lui Evgheni Prigojin, percheziționată săptămâna trecută, un document de pus în ramă care arată, cel puțin în acte, cine este „comandantul” grupării de mercenari Wagner.
Deși multă lume îl consideră pe Prigojin personajul-cheie al grupării, documentul găsit demonstrează cu totul și cu totul altceva. Reamintim că Prigojin a apărut în centrul discuțiilor puterii de la Kremlin, după ce acesta – deși, era considerat omul de încredere al Putin – a incitat la rebeliune armată, cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus.
Cercetătorul independent Chris Owen, citând informațiile apărute pe canalele de Telegram din Rusia, lansează pe pagina sa de Twitter o informație care îl poziționează altfel pe Progojin în sfera de influență a temutei grupări de mercenari.
Mai exact, documentul semnat pe 1 mai 2014 pare să fie actul constitutiv al grupării de mercenari, acesta numindu-l pe Prigojin „directorul” organizației paramilitare Wagner, în timp ce Dmitri Utkin, un fost militar al forțelor speciale rusești, este descris drept „comandantul” celor din gruparea Wagner.
Documentul semnat de „directorul” Prigojin și „comandantul” Utkin trasează responsabilitățile celor doi, invocând „situația dificilă” din Ucraina și „necesitatea de a proteja Donbasul”, descris drept „inima Rusiei”, potrivit informațiilor hotnews.ro.
CITIȚI ȘI: