Breton, fără VERDE de la Leyen. Comisarul pentru piaţa internă şi servicii intervine în politica americană fără aprobarea CE

Breton, fără VERDE de la Leyen. Comisarul pentru piaţa internă şi servicii intervine în politica americană fără aprobarea CE
Publicat: 14/08/2024, 17:02

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Thierry Breton, i-a trimis luni o scrisoare miliardarului Elon Musk, un bun fost prieten în privat, proprietar al platformei X, cu câteva ore înainte de interviul acestuia cu Donald Trump, pentru a-i aminti obligaţiile de moderare a conţinutului în Uniunea Europeană. Însă „momentul şi conţinutul scrisorii nu au fost nici coordonate, nici convenite cu preşedinta Ursula von der Leyen”, a precizat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după ce o directoarea companiei X a afirmat că demersul lui Breton este pur şi simplu o încercare de a interveni în politica americană.

Este cea mai recentă dispută a Europei cu Musk, care săptămâna trecută a intrat în conflict cu politicienii britanici care l-au acuzat că a incitat la violenţă în lumea reală în timpul revoltelor de extremă dreapta. De data aceasta, însă, este în joc reputaţia UE de autoritate de reglementare digitală a lumii, scrie POLITICO.

Uniunea Europeană vrea să pună șaua pe tehnologie

Blocul comunitar consideră că este liderul democraţiilor mondiale în încercarea de a recâştiga controlul asupra giganţilor tehnologici. În ultimii cinci ani, Breton, un politician francez cu un discurs deschis, a reuşit să se impună ca lider al iniţiativei europene de reglementare digitală care, pe lângă normele privind reţelele sociale, include eforturi de supraveghere a inteligenţei artificiale şi de stimulare a concurenţei digitale. Fost director general al firmei franceze de tehnologie Atos şi al principalului operator de telecomunicaţii din Franţa, Breton se mândreşte cu cunoştinţele sale în domeniul tehnologiei – şi nu ratează nicio ocazie de a menţiona drept dovadă romanul „Softwar”, bestsellerul său SF „technothriller” din 1984.

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a susţinut pe Breton pentru un nou mandat în Comisia Europeană. Breton şi-a exprimat dorinţa de a-şi păstra dosarele digitale, au declarat pentru POLITICO trei oficiali UE.

Breton, de capul lui

Comentariile lui Breton prin intermediul social media nu au mers întotdeauna conform planului. Francezul nu a informat-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la scrisoarea publică adresată lui Musk înainte de publicarea acesteia pe X, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.

Patru oficiali UE diferiţi, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat că avertismentul lui Breton către Musk a surprins multe persoane din cadrul Comisiei. Organele de aplicare a legii ale blocului european încă investighează platforma pentru potenţiale infracţiuni, iar UE nu a dorit să fie văzută ca interferând potenţial în alegerile prezidenţiale din SUA.

Linda Yaccarino, CEO al X, a numit scrisoarea lui Breton „o încercare fără precedent de a extinde la activităţile politice din SUA o lege care ar trebui să se aplice în Europa”,  denunţând „condescendenţa (Bruxelles-ului) faţă de cetăţenii europeni, pentru că sugerează că aceştia sunt incapabili să asculte o conversaţie şi să tragă propriile concluzii”.

Susţinătorii lui Trump au mers şi mai departe. „Uniunea Europeană încearcă să se amestece în alegerile din SUA”, a scris Chris LaCivita, care face parte din campania prezidenţială a lui Trump. „Se pot duce dracului”, a comentat americanul.

„UE nu este implicată în interferenţa electorală”, a declarat unul dintre oficialii UE cu care a stat de vorbă POLITICO. „Punerea în aplicare a DSA este prea importantă pentru a fi folosită în mod abuziv de către un politician în căutare de atenţie, în căutarea următoarei sale funcţii importante”, a spus oficialul, referindu-se la Breton.

Un consilier al lui Breton, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că UE are obligaţia legală de a se asigura că legile blocului sunt respectate. Conform structurii de reglementare a blocului, comisarii europeni, care sunt numiţi de liderii naţionali, au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul de punere în aplicare a normelor, dar de obicei nu se amestecă în modul în care funcţionarii aplică legea. Anul trecut, chiar în momentul intrării în vigoare a normelor europene privind reţelele de social media, Breton a îndemnat autorităţile de aplicare a legii să se concentreze asupra prejudiciilor potenţiale atât în cazul X, cât şi în cazul TikTok, potrivit a patru oficiali la curent cu aceste discuţii.

Frate, frate dar tehnologia e pe bani

Breton şi Musk au fost cândva fraţi de arme în domeniul tehnologiei. Cei doi s-au întâlnit în repetate rânduri pentru a discuta despre normele europene privind reţelele sociale, cunoscute sub numele de Digital Services Act (DSA). Aceste legi includ amenzi de până la 6 % din cifra de afaceri globală în cazul în care giganţi tehnologici precum X nu reuşesc să înăbuşe discursul instigator la ură şi alte prejudicii online pe platformele lor.

Comisia – cu Breton în frunte – a vizitat birourile X din San Francisco de cel puţin două ori pentru a verifica modul în care Musk respectă legile.

În 2022, cei doi s-au întâlnit la o fabrică Tesla din Austin, Texas, şi au pozat pentru un videoclip ciudat, postat pe X, în care Musk era îmbrăcat într-un tricou casual şi blugi, în timp ce Breton – întotdeauna un birocrat european – purta costum şi cravată. În clipul de trei minute, comisarul european vorbeşte despre modul în care a discutat cu mogulul tehnologic despre noile norme ale blocului privind reţelele sociale.

Citiți și: Interviul lui Elon Musk cu DONALD TRUMP, afectat de probleme tehnice pe platforma X
Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spun procurorii britanici despre motivul pentru care românul a atacat și înjunghiat fetița de...
Mega bombă în sport! Ana Bărbosu riscă să piardă medalia din nou! Imaginile video care...
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie...
Românii nu au dreptul la o moarte demnă. Medic: Ne trebuie testament medical. Pacient: Dumnezeu...
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în...
Se urează “la mulți ani” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare? Explicațiile preotului
Schimbare RADICALĂ pentru Mihaela Borcea! Cum a apărut la plajă după problemele de sănătate. Ce...
Ce pensie va încasa un român care a muncit 40 de ani cu carte de...
Și-a parcat mașina într-un loc în care aveau acces doar maşinile de poliţie. Ce a...
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea,...
Un copil a fost luat de lângă mama sa, după o sesizare a medicului de...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Polițiștii maghiari vânează mașinile cu numere românești? Pățania unui șofer din Cluj
Germania emite un mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în cadrul anchetei Nord...
SEMNAL găsit deasupra Pământului! Este ULUITOR ce au văzut
Mașinile interzise din 24 august. S-a decis în România: Interes național
Marea reclaculare. Detalii importante de ultimă oră pentru pensionari, de la Poșta Română
Momentul cu Dani și Mădălina de la Insula Iubirii, așa cum nu a putut fi...
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
Cât a dat Gabriela Cristea pe un prânz pentru patru persoane în portul din Corfu....
Motivul pentru care Regele Charles al III-lea nu vine în România anul acesta
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-a costat 10.000 de euro atunci când soţia mea a fost...
Veste proastă despre planetele din Calea Lactee