POVESTEA care a făcut ROMÂNIA să-i dea LIKE micuțului Dantes și SHARE farmacistei Lenuța
Marți dimineață când a postat pe Facebook o fotografie realizată de un coleg în drum spre serviciu, Simona Teo habar nu avea ce urmează. Imaginea cu un copil desculț, în pantaloni scurți și tricou care învăța carte de la o farmacistă avea să se viralizeze rapid.
În numai câteva ore de la postare avea 6.500 de share-uri pentru ca joi seară să strângă, doar pe pagina Simonei, peste 17.700.
Imaginea a impresionat internetul și, mai mult decât atât, i-a mișcat pe români care, din spectatori tăcuți ai unei realități crude, au devenit actori implicați în salvarea unui copil.
Practic, imaginea realizată de Cristian Nicolaie, impresionat de ce a văzut în plafarul în care s-a oprit să-și ia o pâine cu secară, a arătat românilor ceea ce există doar în statistici. Drama unui copil de opt ani care trăiește în sărăcie. Unul dintre cei patru pe care rapoartele UNICEF îl menționează că aflându-se într-o situație de risc. Drama unui copil care vrea să nu mai fie analfabet și merge la școală. A celui care vrea să iasă din procentul celor 40% dintre românii care nu știu carte.
Zeci de români au aflat astfel povestea băiețelului din Craiova și vor să-l ajute pe Dantes, copilul care care-și face lecțiile pe o tejghea dintr-un plafar. El ascultă doar de două femei. De „Șefa” și de „tanti Lenuța”, farmacistele care-l știu de când era de-o șchioapă.
Cu ele își face lecțiile, cu ele mănâncă ciocolată și dulceață în depozitul farmaciei, ele îi aduc haine de schimb și apă caldă într-o sticlă de plastic, ca să-și facă un ceai. Femeile sunt mamele lui, iar copilul, strigat „Broască” de rude, e pentru ele doar „Dantes al nostru”.
Dantes, în sala de clasă alături de învățătoarea lui. Băiatul învață la Școala Generală a Liceului „Petrache Trișcu”
Copiii plafarului
„Îl știu de când s-a născut. Că noi suntem aici din ’96, de când a deschis șefa plafarul”, spune Elena Văcuț, 50 de ani. „El are opt ani, așa că îi știm pe toți ai lui”, povestește pentru gândul farmacista alături de care Alexandru Dantes Alberto a fost suprins în imaginea care a adunat peste 17.700 de share-uri pe Facebook.
„A crescut sub ochii noștri și el și frații lui”, spune cu glas tremurat Elena Văcuț, alintată de băiețel „Tanti Lenuța”. „Taică-su are probleme, o boală psihică, mama i-a părăsit și a plecat cu două dintre surorile lui, gemene, iar Dantes a rămas acasă, în grija bunicului. El și sora lui mai mică, Sara, o frumoasă”, recită femeia povestea de viață a micului său protejat. „Practic, ei sunt copiii plafarului”, mărturisește farmacista, „iar șefa (n.r. Liana Ciurezu, 55 ani) i-a adoptat. Dacă nu e ea sunt eu, și invers”, mai spune Elena Văcuț. Și ea este mamă, iar fiul ei, de 31 de ani, este inginer. N-are nepoți. „Deocamdată”, spune femeia, care l-a „adoptat” pe micul Dantes.
„N-au deranjat pe nimeni, niciodată”
„Practic ne desparte un perete de familia lui”, povestește pentru gândul Liana Ciurezu. „Ei stau într-un gang, intr-o casă veche, dar nu au deranjat pe nimeni niciodată. Nici cei de la patiserie, nici cei de la magazinul de haine, nimeni nu se plânge de ei”, spune mămoasă farmacista șefă despre familia lui Dantes. O familie de romi care trăiește la limita sărăciei. „Ei sunt protecția noastră”, susține femeia, care nu se teme de gura lumii. „La mine în plafar vin tot felul de oameni. Nu-mi pasă că sunt țigani sau oameni importanți. Tuturor le dau medicamente, ceaiuri sau dispozitive medicale. Unora și gratis. Ajut pe toată lumea, dar când e vorba de copii dublez ajutorul. Iar fiul meu, Ovidiu, îmi seamănă”, spune mândră șefa plafarului.
Iar Dantes are nevoie de ajutor. E unul dintre copiii din statistici. Unul dintre cei patru copii din România care trăiește într-o familie aflată sub pragul național al sărăciei, potrivit unui raport UNICEF. El n-are apă acasă și nici pantofi în picioare. Iar hainele pe care le poartă sunt de bogdaproste. N-are gaze și probabil nici lumină. Și nici bani. Dar are bun simț și ascultă.
„I-am spus lui Dantes că la mine e farmacie, vin controale, iar el trebuie să fie curat, așa că l-am spălat pe el și pe cea mică”, povestește Liana Ciurezu. „Copilul a înțeles. Ne respectă foarte mult și sunt tare educați. Pe mine și pe Lenuța ne ascultă. Cere cu ochișorii, nu cu gura. Ați văzut ce ochi frumoși are?”, se întreabă farmacista.
Casa în care locuiește băiețelul de opt ani
Premierele lui Dantes
Lui Dantes i se spune „Broască”. Așa îi zic rudele lui. Ar putea schimba porecla și, ca în poveste, s-ar putea transforma într-un prinț. Copilul de opt ani, merge la școală, în clasa întâi, și n-a înregistrat nicio absență. Scrie cu pixul, are caiet și de ani buni de zile două prietene farmaciste.
Nu are cal, dar are mașină, pentru că atunci când și-a dorit, Liana Ciurezu l-a plimbat până la poștă: „nu fusese niciodată c-o mașină mică”, spune femeia. Iar de joi are copilul primește și pachete. De la necunoscuți care îl vor un învingător. „M-a impresionat că merge la școală, că vrea să învețe, așa că i-am zis să vină la noi să-l ajutăm la lecții”, povestesc la unison cele două farmaciste. „Așa că așteaptă până când avem timp. Uitați, astăzi l-am învățat pe 3”, amintește Elena Văcuț.
Vis de copil
Alexandru Dantes Alberto este un copil despre care spui „Vai de steaua lui”. A avut noroc că s-a născut într-un gang de pe Bd Unirii, în centrul Craiovei, chiar lângă spațiul în care, în urmă cu 16 ani, și-a deschis un plafar Liana Ciurezu. Femeii i-a plăcut de când se știe să ajute oameni, să-i panseze la propriu și la figurat. Să le dea medicamente, ori mâncare, ori haine.
„Mi-a zis o astroloagă că am o menire, la un moment dat. – Ce menire să am doamnă, am întrebat-o. Cică „Să faceți bine oamenilor. Să căutăm și să găsim„. Nu știam ce vorbește atunci”, își amintește farmacista. Acum știe. Și are o nouă cruce – pe Dantes. „Am să mă țin de el cât o să fiu aici. Și o să fiu”, promite Liana Ciurezi. „Măcar opt clase să facă. El vrea să fie doctor. E primul din familia lui care ar merge la școală”, spune cu mândrie cea alintată, simplu, „Șefa”.
Rudele lui Alexandru Dantes
25% din romii din România sunt analfabeți
Dantes este oaia albă dintr-o statistică dură, potrivit căreia un sfert dintre romii din România sunt analfabeți din cauza abandonului școlar ori din cauza dezinteresului scăzut pentru carte. Ponderea e de două ori mai mare la noi, comparativ cu Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Fundația Soros. Rata de analfabetism în rândul romilor din România este alarmantă,în condițiile în care doar 12 la sută dintre romii din Bulgaria, tot o nouă țară membră a Uniunii Europene, au declarat că nu știu să citească și să scrie, în timp ce în Spania doar nouă la sută dintre romi sunt analfabeți, iar în Italia, 16 la sută.
Pentru părinții copiilor precum Dantes, mai important este să-i pună la muncă decât să le dea o șansă de a se ridica. Numai în județul Vaslui, în 2011, 785 de elevi au abandonat școala, 405 dintre ei fiind încă în ciclul gimnazial. Numărul analfabeților neștiuți sau ascunși crește de la o zi la alta, iar dramele acestor copii se consumă în tăcere, ignorați de stat și cu părinți incapabili să se gândească la viitorul lor.
„Eu nu am cu ce să îl ajut. Nu avem bani suficienți să mâncăm, dar să mai dăm și pe haine. El sărăcuțu vrea să aibă ce au și colegii lui, dar nu se poate. Mă bucur că îi place la școală și merge zilnic”, spune femeia care i-a devenit mamă de-a doua lui Dantes. Bunicul băiatului, Aurel Călinescu, e și el mândru de nepot: „Să știe și el, dac-o fi să plece, unde e, să vadă un tren, un program ceva. Eu n-am școală”, spune rușinat bărbatul.
După ce i-a aflat povestea lui Dantes, prezentată de miercuri de Știrile Pro TV, conducerea Inspectorului Școlar General a spus că va face demersuri pentru a-l ajuta pe pe Dantes. „Am fost astăzi (n.r. – joi) la școala la care învață și am aflat că și la ore este foarte atent. Învățătoarea lui mi-a spus că deși anul școlar abia a început, el deja are rezultate bune la învățătură. M-a impresionat dorința acestui copil de a-și depăși condiția și îl voi ajuta. O să contactez mai multe asociații neguvernamentale care sprijină copiii aflați în situația lui”, promite Georgică Bercea, inspector școlar general. (Georgiana Stănescu, corespondent Mediafax)
Pentru cei care vor să-l ajute pe Alberto Dantes Alexandru, adresa lui este Str Unirii, nr. 44, CRAIOVA, Dolj.