Când devine friptura la „GRĂTAR” periculoasă, de fapt. Carnea pe care nu trebuie să o consumăm, sub nicio formă

Când devine friptura la „GRĂTAR” periculoasă, de fapt. Carnea pe care nu trebuie să o consumăm, sub nicio formă
Publicat: 05/01/2024, 19:29

Friptura la grătar este periculoasă. Un avertisment din partea unui om de știință de la UCLA te va determina să te gândești de două ori înainte să pui carne pe grătar, la tradiționala întâlnire cu rudele și prietenii.

Friptura la grătar este periculoasă

Catherine Carpenter, Ph.D., profesor de nutriție clinică și membru al Jonsson Comprehensive Cancer Center din cadrul UCLA, a explicat pentru UCLAHealth.org că tradiționalul consum de carne preparată la temperaturi ridicate poate duce la creșterea riscului apariției cancerului.

Când carnea este atât de gătită încât se arde, înseamnă că grăsimea s-a prăjit până la nivelul la care produce chimicale cancerigene, precum HCA (amine heterociclice) și PAH (hidrocarburi aromatice policiclice).

Dacă este expus în mod frecvent și pe o perioadă îndelungată la aceste chimicale, ADN-ul poate fi deteriorat și apar tumori.

„Nu este vorba de o experiență unică, de o situație în care ai ținut carnea prea mult pe grătar și a devenit neagră. Este mai degrabă un mesaj despre stilul de viață”, a spus Carpenter, potrivit thecooldown.com.

„O gătești așa de 30 de ani. În fiecare week-end, la grătar, prepari carnea la temperaturi ridicate și devine neagră. Astfel devine un risc de cancer”.

Friptura la grătar este periculoasă. Motive de îngrijorare

Prepararea cărnii la grătar este un „brand de țară” pentru SUA, dar și pentru România, când vine vorba de sezonul de vară și nu numai.

Un studiu publicat de revista științifică Nutrients a arătat că 12% dintre americani, în general bărbați cu vârste între 50 și 65 de ani, consumă jumătate din hamburgerii, fripturile și alte produse din vită vândute în magazine.

Carpenter a avertizat că expunerea îndelungată la HCA și PAH poate crește riscul apariției cancerului de prostată, colon și pancreas.

Aceasta a spus că PAH sunt „aerosolii produși de fumul cărnii, care sunt depozitați pe carne”, astfel încât consumul acestei fripturi duce și la inhalarea de fum.

Dincolo de riscul cancerului, un studiu recent realizat de savanții de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a arătat că oamenii care consumă doar două fripturi de carne roșie pe săptămână prezintă un risc mai mare de apariție a diabetului de Tip 2.

Ce putem face pentru a reduce riscurile

Desigur, gustul unic al fripturii la grătar nu poate fi negat de nimeni, dar trebuie să o consumăm cu moderație.

Carpenter a sugerat să ne orientăm spre gătirea la o sursă indirectă de căldură și să întoarcem mereu carnea, în timpul preparării, pentru a reduce expunerea la elemente cancerigene. Dacă friptura este prea arsă, acea parte trebuie tăiată și aruncată, nu consumată la masă.

De asemenea, fructele și legumele care conțin antioxidanți pot contracara efectele chimicalelor periculoase. Marinarea fripturii într-un sos de citrice înainte de gătire poate contracara, de asemenea, efectele chimicale ale substanțelor cancerigene.

Sursa foto: Playground.com / AI

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată