Prima pagină » Când trebuie să începem să ne vaccinăm împotriva gripei și cât de predispuși sunt copiii? Semnalul de alarmă al medicilor: „Vor fi vremuri grele. Simptomatologia gripei și a virusului COVID-19 sunt asemănătoare” (EXCLUSIV)

Când trebuie să începem să ne vaccinăm împotriva gripei și cât de predispuși sunt copiii? Semnalul de alarmă al medicilor: „Vor fi vremuri grele. Simptomatologia gripei și a virusului COVID-19 sunt asemănătoare” (EXCLUSIV)

Când trebuie să începem să ne vaccinăm împotriva gripei și cât de predispuși sunt copiii? Semnalul de alarmă al medicilor: „Vor fi vremuri grele. Simptomatologia gripei și a virusului COVID-19 sunt asemănătoare” (EXCLUSIV)
Medicii de familie se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus.În acest an, stocurile de vaccin antigripal vor fi achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.
„Vaccinul antigripal e cel mai sigur și populația trebuie să înceapă vaccinarea din luna octombrie”, atrage atenția medicul  Mihai Iacob, președintele Filialei Timiș a Asociației Medicilor de Medicină Generală.

COVID și Gripă, siptomatologie asemănătoare

„Vor fi vremuri grele, ținând cont că vorbim de pandemie. Va fi foarte greau de diferențiat avânt în vedere că simptomatologia gripei, cât și simptomatologia virusului SARS-COV-2 sunt asemnătoare. Asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm din timp.Nu vom putea face vaccinarea la aproape 24 de milioane de locuitori și trebuie să mergem către grupele de risc”, spune medicul Mihai Iacob pentru GÂNDUL.RO.

Vacinarea copiilor între 7 luni și 18 ani

Copiii sunt predispuși direct să contamineze atât COVID-19, cât și gripa, ținând cont că vor începe din luna septembrie școlile, mai atrage atenția medicul.

Repartiția dozelor de vaccin pe județe se face în functie de catagrafierea realizată de medicii de familie, precum și de informările acestora către direcțiile de sănătate publică.

Catagrafierea trebuie deja făcut, însă, din păcate, la nivel local nu a fost făcută. În mod normal ar trebui să vaccinăm toți copii între 7 luni și 18 ani, mai ales preșcolari, școlari, iar din punct de vedere populațional, trebuie vaccinate toate grupele care au afecțiuni cronice, afecțiuni cardio-vasculare, respiratorii, boli renale cronice, bineînțeles și pacienții cu diabet. Toate aceste grupe populaționale vor trebui să intre în catagrafiere și în programul național de vaccinare”, spune medicul Mihai Iacob.
Anul acesta, medicii se așteaptă la o cererea de vaccin antigripal mult mai mare mare, de aceea, și industria farmaceutică trebuie să achiziționaeze dozele de vaccin pentru ca oamenii să le poată cumpără prin mijloace proprii.
„Eu cred că va fi o cerere mult mai mare, singura posibilitate de protecție la  ora actuală la virozele respiratorii și în mod specific împotriva gripei este vaccinul antigripal. Vaccinarea trebuie să înceapă obligatoriu din luna octombrie, însă există două mari probleme la nivel naționale: odată că ne asigură foarte târziu distribuția vaccinurilor, în general se face după luna octombrie, noiembrie, și pe de o altă parte stocurile sunt insuficiente. Spre exemplu anul trecut am primit 50 de doze de vaccin la peste 2000 de pacienți. Asta cât să acoperim populația foarte vulnerabilă”, mai precizează medicul.

Fără vaccin românesc în 2020

În România se va produce din nou vaccin gripal abia de anul viitor. Institutul Cantacuzino va relua producția cel mai probabil în anul 2021, până atunci, stocurile vor veni din importuri.

La sfârșitul anului va fi gata un prim set antigripal trivalent. Va fi experimental, nu va fi pus în uz pentru populație, dar e un pas preliminar pentru producția în România a vaccinului antigripal la anul, când se va produce în România.Cred că se va ajunge și la 300.000 de doze de vaccin antigripal produs în România.Anul trecut au fost 1,5 milioane de doze de vaccin pentru persoane la risc, anul acesta în urma inventarierii s-au identificat aproape dublu – 3 milioane pacienți la risc”, declara în luna iunie, la Digi 24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

OMS reaminteşte că 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declara la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

„Să nu uităm că avem în jur de 60.000 de decese din cauza gripei sezoniere în fiecare an în Europa”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Italiei, la începutul anului.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și