Laptele de aur sau Golden Milk este o băutură tot mai căutată, cu origini indiene, apreciată pentru gustul său ușor dulce și picant.
Gustul unic al Golden Milk se datorează condimentelor aromate din compoziția sa.
În țara noastră, preparatul este cunoscut sub denumirea de lapte cu turmeric sau lapte de aur, datorită culorii galben-aurie.
Golden Milk are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fiind folosit chiar și ca medicament în medicina ayurvedică, scrie antena3.ro.
Ce conține, însă, Golden Milk? Care sunt beneficiile pentru sănătate și cum se prepară acasă?
Golden Milk este o băutură tradițională din India, unde este numită Haldi Doodh, fiind consumată de secole.
În medicina ayurvedică, Golden Milk este considerat a fi un tonic nutritiv, iar localnicii îl consumă ca „tratament” pentru numeroase afecțiuni, precum răceala, tusea, inflamații, dureri și agitație.
Medicina ayuverdică, la fel ca medicina tradițională chineză, folosește deseori condimente pentru a preveni și trata diverse boli, de aceea Golden Milk, care conține mai multe condimente, este văzut ca un adevărat panaceu în India.
Băutura Golden Milk se prepară din lapte și diverse condimente. Rețeta originală conținea doar lapte și turmeric (curcuma), condiment care se găsește din belșug în India.
Turmericul este un ingredient comun și în medicina ayurvedică, cu o istorie de mii de ani, fiind considerat sacru în religia hindusă.
Condimentul este adăugat în multe preparate asiatice și orientale, mai ales în cele de tip curry.
Pe lângă curcuma, rețeta de Golden Milk mai poate conține ghimbir, scorțișoară și piper negru, condimente care n-au făcut decât să sporească gustul și calitatea nutritivă a băuturii, dar turmericul se regăsește în cea mai mare cantitate.
Golden Milk mai poate conține și alte condimente, precum nucșoara, dar și diverși îndulcitori. Laptele de Aur se prepară cu lapte de vacă, dar și cu lapte vegetal, dacă e cazul.
Se bea înainte de culcare, pentru calmare și relaxare. Un pahar de 360 de grame de Golden milk preparat cu lapte de cocos conține 140 de calorii, 1 gram de proteine, 8 grame de grăsimi, 15 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, fiind o sursă bună de antioxidanți, magneziu, calciu și potasiu.
Ai nevoie de un mix de condimente, lapte și puțină miere. Pune condimentele într-un vas, apoi toarnă lapte peste ele, amestecându-le încontinuu. Pune vasul pe aragazul pornit și lasă amestecul să se încălzească, dar fără a-l lăsa să fiarbă.
După ce băutura s-a încălzit, pune miere după gust și nu îl lăsa să se răcească. Este vital ca amestecul să se încălzească la foc mic. Băutura poate fi păstrată până la 3 zile în frigider, într-un recipient ermetic.
Sursa foto: Pixabay