Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare

Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare
Publicat: 19/05/2022, 17:31

În primele zile de administrare a dozei patru de vaccin anti-COVID, numărul pacienților care și-au dorit să se imunizeze la Iași a fost unul foarte mic. Medicii de familie, în sarcina cărora se află acum vaccinarea COVID, speră că va fi înregistrată o creștere în zilele următoare. „Există multă indiferență”, spun medicii de familie ieșeni.

Pacienții care se vaccinează acum cu doza patru anti-COVID la Iași sunt persoanele în vârstă, bolnavii cronici sau cei care urmează să plece în străinătate și vor să aibă schema completă. „Avem planificări făcute, nu extraordinar de multe, pentru doza a patra sunt în special persoane peste 60 de ani. Adresabilitatea este mai mare de exemplu la doza a treia, pentru că sunt țări care nu îi primesc dacă nu au schema completă”, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie și președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei Iași.

Joi dimineață, medicul a administrat în cabinetul său 5 doze de vaccin și mai avea programată încă o persoană. Medicii spun că este necesară programarea înainte de a ajunge la cabinet pentru că dintr-un flacon Comirnaty produs de Pfizer BioNTech pot fi imunizate șase persoane, iar dacă serul nu este administrat în șase ore, dozele rămase nu mai pot fi folosite și trebuie aruncate.

„Trebuie să adunăm măcar șase persoane ca să folosim un flacon de vaccin. De aceea, este indicat să nu vină direct la cabinet, să ia legătura și noi să îi anunțăm când pot veni să facă pentru că dacă am deschis un flacon nu putem să aruncăm una sau două doze, ar fi păcat să se piardă”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Medicul de familie spune însă cei care vin să se imunizeze sunt în mare parte cei care intenționează să plece în străinătate. „Există și multă indiferență, din ce am observat. Sunt care vor să facă vaccinul, însă pentru că vor să plece în America de exemplu, adică din păcate este vorba despre o obligație, nu pentru ideea de protecție. Este nevoie de muncă de convingere acum, nici nu se mai vorbește atât de mult despre COVID, trebuie să vorbim noi cu pacienții”, a completat dr. Liviu Oprea.

 Medicii de familie se tem să nu fie „buni de plată”

Faptul că un flacon odată desfăcut trebuie să fie administrat în maximum șase ore, îi face pe o parte dintre medicii de familie să mai amâne începerea vaccinărilor. Spun că în contractul semnat recent, în cursul lunii aprilie, referitor la serviciile medicale de vaccinare, este precizat că dacă nu vor folosi toate dozele, vor trebui să le plătească.

„În articolul 20 din contractul pe care noi l-am semnat, se precizează că sumele reprezentând contravaloarea vaccinurilor comandate, care sunt neutilizate și expirate vor fi recuperate de la furnizori, adică de la noi. Dacă de exemplu eu cer un flacon și am un singur pacient care vrea să se vaccineze, restul sunt nevoit să le arunc, iar asta înseamnă că va trebui să le plătesc. Asta e problema la care mă gândesc acum și cred că nu sunt singurul”, a explicat dr. Viorel Olărașu, medic de familie în localitatea ieșeană Ciortești.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași spun că medicii nu ar trebui să își facă griji din acest punct de vedere, fiind o cerință care nu se aplică în cazul vaccinului anti-COVID.

„Articolul respectiv se referă la celelalte vaccinuri, pentru ca medicii să își estimeze mai corect dozele de vaccin pe care le cer. Oricum, e greu de spus cum va reacționa populația referitor la doza patru, e o reacție paradoxală – când nu era vaccin, voia toată lumea, acum nu mai vrea nimeni”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Doza patru de vaccin poate fi făcută la cerere de persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care s-au imunizat deja cu trei doze de vaccin pe bază de ARN mesager. Important este ca ultima doză să fie făcută în urmă cu cel puțin patru luni. Recomandarea este să se imunizeze persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, dar și bolnavii cronici, în special „imunocompromiși”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor în urma infectării.

Persoanele se pot vaccina la orice medic de familie care are semnat un contract pentru aceste servicii medicale. În județul Iași există 174 de medici care pot vaccina în cabinetele proprii, fiind nevoie de o programare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang