Dermatologii recomandă un minim control înainte de a pleca în vacanță la mare. Ce trebuie să știm despre cremele de plajă

Dermatologii recomandă un minim control înainte de a pleca în vacanță la mare. Ce trebuie să știm despre cremele de plajă
Foto: Envato Elements
Publicat: 16/05/2023, 15:38
Actualizat: 16/05/2023, 20:20

Dermatologii, dar și oncologii, recomandă ca persoanele cele mai expuse riscului de a face cancer de piele – persoanele cu piele deschisă, cu alunițe și pistrui, dar nu numai – să facă un control de rutină înainte de a pleca în vacanță, în special la mare. Cancerul de piele este o boală a cărei incidență a explodat în ultimul secol din cauza creșterii expunerii la soare, datorată în special turismului și a bronzării artificiale. Paradoxal, este o boală a “prosperității”. Dar și munca pe șantiere sau agricultură crește riscul de cancer de piele.

Este bine să cereți atât medicului de familie, dar mai ales dermatologului, lămuriri cât mai detaliate asupra folosirii cremelor de protecție solară, a eficienței lor, asupra gradului de protecție, a regulilor de aplicare și orelelor zilei în care este bine să evitați total expunerea la soare.

Copiii sunt cei mai expuși razelor ultraviolete

De asemenea, nu uitați că cei mici sunt cei mai expuși la razele ultraviolete, iar cremele trebuie să aibă un grad mai mare de protecție. Arsurile frecvente ale pielii cresc riscul apariției melanomului, chiar dacă nu aveți antecedente familiale sau alunițe predispuse să evolueze spre cancerul de piele.

Melanomul poate fi cu ușurință extirpat chirurgical. Dar, după o operație de melanom este bine să cereți sfatul medicului în legătură cu perioada în care trebuie să evitați expunerea la soare și măsuri de protecție elementare pentru a preveni cancerul de piele.

Citiți cu atenție etichetele

Specialiștii vă recomandă să citiți cu atenție etichetele produselor de protecție solară, prospectele și recomandările fabricantului și să vă consultați punctual apoi cu medicul specialist. Criteriul de selecție al cremei trebuie să fie nivelul de protecție, nu prețul.

O jumătate de oră la medic vă poate scuti nu neapărat de riscul de a face cancer de piele, dar și de o suită de alte neplăceri care vă pot strica pe moment vacanța, iar în timp vă pot afecta starea generală de sănătate. Foarte important, fiecare persoană în funcție de vârstă, sex, etnie, culoare este afectată diferit de expunerea la soare și de arsurile provocate de razele ultraviolete.

Cremele de plaja pot fi folositoare pentru a vă proteja pielea de razele soarelui. Dar acestea nu ne pot proteja în totalitate și nu ne pot proteja de unele singure. De aceea este recomandat să stați la umbră la orele de vârf și să vă acoperiți, pentru a nu vă arde. Folosirea cremei de plajă nu înseamnă că puteți sta mai mult la soare sau la ore nepotrivite.

Cremele de plajă, ce să cumpărați

Factorul de protecție solară (SPF) vă spune care este gradul de protecție pe care vi-l oferă crema împotriva radiațiilor UVB. Cremele sunt testate toate conform acelorași criterii.

Așadar, criteriul de selecție al cremei trebuie să fie nivelul de protecție, nu prețul.  Este recomandat să utilizați creme de protecție cu factor de protecție mai mare sau egal cu 15 (cu cât mai mare factorul, cu atât mai bine).

Alegeți o cremă care să aibă și o protecție bună împotriva UVA, nu doar SPF, întrucât și razele UVB și UVA pot să provoace cancer de piele.

Nivelul de protecție UVA poate fi indicat în două feluri:
Marcajul cu stele – Pe cremele de plajă comercializate în România se folosește sistemul de marcaj cu steluțe (până la 5 steluțe). Cu cât este mai mare numărul de steluțe, cu atât mai bine. Dar protecția UVA depinde, în final, de SPF. De exemplu, un SPF 25 cu 3 steluțe vă poate proteja mai bine, per total, decât un SPF10 cu 4 steluțe.

Marcajul cu simbol – Marcajul european este reprezentat de un simbol cu literele UVA într-un cerc. Marcajul înseamnă că protecția UVA este cel puțin o treime din valoarea SPF.

Utilizarea cremei de plajă

Nu trebuie să presupuneți că, dacă folosiți cremă de plajă, sunteți 100% protejați împotriva arsurilor solare. Nici o cremă, indiferent de factorul de protecție nu poate face acest lucru. De asemenea, nici o cremă, indiferent dacă are SPF 15 sau 50 nu poate funcționa dacă nu este aplicată corespunzător.

Așadar, este foarte important să o folosiți regulat. Cercetările au arătat că, în general, oamenii aplică mult mai puțină cremă decât este necesar. Și, în consecință, pot să sufere de arsuri solare, mai ales pentru că stau mai mult la soare, crezând că sunt protejați.

Există o îngrijorare referitor la faptul că un SPF mai mare le oferă oamenilor un fals sentiment de siguranță. Deci, nu utilizați cremă de plajă doar pentru a putea sta mai mult la soare. Protejați-vă stând la umbră la orele prânzului și acoperindu-vă, pe lângă utilizarea cremei de plajă. Verificați termenul de valabilitate. Majoritatea cremelor au un termen de valabilitate de 2-3 ani și pot fi folosite 12-18 luni după ce au fost desfăcute. Deci, este în regulă să folosiți crema de anul trecut, dar în niciun caz pe cea pe care ați cumpărat-o acum 5 ani.

Crema trebuie aplicată înainte de a ieși la soare, astfel încât să poate fi absorbită în piele. Apoi mai aplicați un strat pentru a vă asigura că nu ați ratat nici o părticică de piele. Aplicați crema înainte de a vă îmbrăca, pentru a vă proteja chiar și pe sub haine. Dacă este nevoie să aplicați și alte creme, soluții anti-țânțari sau machiaj, acestea trebuie aplicate după ce ați aplicat crema de plajă.

Pentru a beneficia de nivelul de protecție scris pe ambalaj, trebuie să folosiți o cantitate corespunzătoare de cremă. Pentru un adult cu conformație medie este nevoie de 2 lingurițe de cremă pentru cap, gât și brațe, sau 2 linguri dacă veți purta costum de baie.

Dacă trebuie să stați la soare la orele când soarele este foarte puternic, trebuie să aplicați cremă la intervale regulate. De obicei, crema se șterge ușor (prin frecare, în apă, sau prin transpirație), așa că trebuie să o aplicați din nou după ce faceți baie, vă schimbați hainele sau înotați – chiar dacă pe cremă scrie că este rezistentă la apă!

Vitamina D și soarele

Cu toții avem nevoie de soare pentru ca organismul nostru să producă destulă vitamina D pentru a menține sănătatea oaselor. Dar este foarte dificil de stabilit de cât soare este nevoie pentru acest lucru, mai ales că acest lucru depinde de mai mulți factori. În general, majoritatea oamenilor își pot asigura necesarul de soare fără să se expună în mod special.

Cu siguranță, nu este nevoie să petreceți mult timp la soare sau să vă înroșiți pielea pentru ca organismul dvs. să producă destulă vitamina D. Ba dimpotrivă: mai mult timp la soare nu înseamnă mai multă vitamina D. Odată ce nivelul necesar a fost atins, organismul nostru elimină surplusul de vitamină D.
Pentru majoritatea dintre noi, organismul produce în timpul verii destulă vitamina D pentru a ne ajunge întreaga iarnă. Dar sunt și persoane care au nivel mai scăzut de vitamină D, așa cum sunt cei cu pielea mai închisă la culoare, cei care poartă haine ce le acoperă întregul corp, femeile însărcinate sau vârstnicii.

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la nivelul de vitamina D, discutați cu mediul de familie.

Bebelușii și copiii mici au pielea foarte delicată. Toți copiii, indiferent dacă se bronzează sau nu, trebuie să fie protejați de soare. Copiii blonzi sau cu părul roșcat, cu ochi de culoare deschisă sau cu pistrui prezintă un risc mai mare. Copiii sub 6 luni nu trebuie ținuți în soare, mai ales în mijlocul zilei.

Ce spun studiile referitor  la cremele de plajă

Medicii nu sunt încă foarte siguri cu privire la influența cremelor de protecție solară. Acest lucru se datorează dificultății organizării unor studii în acest sens. Unele studii au arătat că folosirea cremei de plajă nu reduce riscul de apariție a melanomului. Ci chiar s-ar putea să crească riscul, și asta pentru că cei care folosesc o cremă de plajă tind să stea mai mult la soare, întrucât cred că sunt mai bine protejați. Deci ei sunt expuși la ultraviolete pentru mai mult timp.

Un studiu efectuat în Australia în 2011 a arătat însă că riscul de apariție a melanomului a fost redus în cazul persoanelor cu piele deschisă la culoare care au folosit cremă de plajă. Cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii au aplicat un strat consistent de cremă, la intervale regulate, pe zonele de piele expuse la soare, aceasta a funcționat ca o piesă de îmbrăcăminte, blocând razele ultraviolete.

Un alt studiu mai vechi, din 2005, efectuat în Canada, a arătat că folosirea cremei de plajă la copii poate reduce riscul de apariție a melanomului. Studiul a analizat două grupuri de copii de peste 3 ani. Celor din primul grup li s-a aplecat cremă cu protecție solară, iar părinții au fost sfătuiți să aplice crema în cazul în care copilul stătea mai mult de 30 de minute la soare.

Copiilor din celălalt grup nu li s-a aplicat cremă. Copiilor care au fost dați cu cremă le-au apărut mai puține alunițe. Deci crema poate să ajute, întrucât se știe că un număr mai mare de alunițe reprezintă un risc crescut de apariție a melanomului.

Cremele de plajă de astăzi sunt mai eficiente decât cele de acum 10 sau 20 de ani. Astfel că utilizarea cremele de plajă și, mai ales, limitarea timpului de expunere la soare vă poate proteja împotriva melanomului.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?