Vaccinarea populaţiei ar putea deveni obligatorie, potrivit proiectului de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătăţii, care se regăseşte pe site-ul Ministerului Finanţelor. Acesta conţine o prevedere potrivit căreia se fac demersuri pentru adoptarea unei legi a vaccinării care prevede și vaccinarea obligatorie a populației.
Reporterul GÂNDUL.RO a întrebat Ministerul Sănătății dacă susține vaccinarea obligatorie a populației în situații epidemiologice, cum este și cazul pandemiei de coronavirus.
Instituția condusă de Vlad Voiculescu, prin purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, nu ne-a precizat concret dacă ministerul susține sau nu stabilirea prin lege a vaccinării obligatorii, însă a dat exemplul rujeolei, „o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare”.
Vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO.
Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri, se arată în proiectul de buget.
Reamintim că Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în 2017 de Guvernul Tudose. Aceasta a fost adoptată de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților, unde au fost introduse zeci de amendamente.