Prima pagină » Este lumea la un pas de o nouă pandemie, de variola maimuței? Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Este lumea la un pas de o nouă pandemie, de variola maimuței? Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Este lumea la un pas de o nouă pandemie, de variola maimuței? Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu, optimist în legătură cu pandemia: „Cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Numărul de cazuri de infecție cu virusul variola maimuței a ajuns la un nivel record în Europa, provocând îngrijorări printre specialiști. Medicul primar Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balş” din Bucureşti, a comentat evoluția virusului variola maimuței şi a explicat dacă suntem la un pas de o nouă pandemie.

„Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă”, a explicat dr. Adrian Marinescu, în cadrul unei intervenții tv, atunci când întrebat dacă variola maimuței are toate şansele să devină o pandemie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin împotriva variolei maimuței pentru a avea un stoc de siguranță. Europa pregătește achiziția de vaccin după ce mai multe state de pe continent au anunțat zeci de cazuri confirmate de direcțiile de sănătate publică.

„Hai să ne gândim ce știm despre acest virus. Ştim despre el din 1958, am avut în 1970, primul caz la om. În afara continentului african, într-adevăr, au fost cazuri izolate. Și ce vorbim acum înseamnă undeva în jur de 100, poate peste 100 de cazuri, dar să știți că în ultimele decenii, la nivel de Africa au fost niște mii de cazuri, forme ușoare cele mai multe dintre ele, decesele undeva până în 1%”, a spus director medical la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, la Antena 3.

Deocamdată, până duminică, România nu a identificat niciun caz de infectare cu variola maimuței. De asemenea, nu există nicio suspiciune de îmbolnăvire, potrivit unui cominicat transmis de Ministerul Sănătății.

Dr Adrian Marinescu a precizat că sunt mici șanse să apară mutații.

„Acum lucrurile stau în felul următor, dacă ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat în acest moment, probabilitatea să ai niște modificări, niște mutați în viitorul apropiat este extrem de mică, nu spun că e imposibil. Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare. Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății  apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul pus mai ușor”, a declarat doctorul. Potrivit acestuia, o simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri.

„După 2 ani și jumătate de pandemie, e clar că ne e teamă de orice înseamnă microorganism”

Sursa: AP/MEDIAFAX FOTO

 

„Deci viitorul apropiat o să ne spună dacă într-adevăr e o creștere care va fi în dinamică sau nu și vă aduc aminte, de exemplu, cu hepatita misterioasă. Vorbeam de cazuri, era o discuție legată de noul virus. Vedeți că nu există o confirmare și că în momentul de față am ajuns la concluzia că sunt niște cazuri izolate și atât. Sigur că trebuie prudență, dar deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie. După 2 ani și jumătate de pandemie, e clar că ne e teamă de orice înseamnă microorganism”, a declarat director medical la Institutul „Matei Balş”.

Dr Adrian Marinescu a afirmat că trebuie să fim prudenți și să urmărim. „Până la urmă, e bine că Organizația Mondială a Sănătății spre deosebire de momentul inițial al pandemiei, când lipsea poate într-o oarecare măsură, promptitudinea acționează mai repede. A fost o atenționare cu hepatita D, cauze necunoscute. La fel se întâmplă și acum. E bine că știm des pre această variantă și că o luăm în calcul. E bine, apropo de Belgia, unde e o carantină obligatorie. Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi.  Că izolarea devine și obligatorie până la urmă e vorba doar de modalitatea în care se urmărește mai bine situația, dar altfel e clar că trebuie să rămâi acasă cum faci și la bolile eruptive. Dacă ai varicelă, de asemenea, trebuie să izolezi de exemplu”, a spus medicul Adrian Marinescu în emisiunea Descoperiți de la Antena 3.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și