EXCLUSIV | Două secții de chirurgie de la Spitalul Universitar, transformate într-una COVID. Cum împiedică decizia repunerea în funcție a lui Sorin Oprescu

EXCLUSIV | Două secții de chirurgie de la Spitalul Universitar, transformate într-una COVID. Cum împiedică decizia repunerea în funcție a lui Sorin Oprescu
Publicat: 22/09/2021, 09:00
Actualizat: 22/09/2021, 11:46

Managerul Spitalului Universitar de Urgență din București (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, a cerut Direcției de Sănătate Publică București comasarea secției Chirurgie IV, care fusese condusă de Sorin Oprescu până să fie demis, cu secția Chirurgie II, la o zi după ce primise o somație să îl repună pe medic în funcție.

  • Somația a fost trimisă la SUUB pe 8 septembrie, de un executor judecătoresc, pentru că instanța a anulat decizia din iunie 2020 prin care managerul Cătălin Cîrstoiu l-a demis pe Sorin Oprescu din funcția de șef al secției Chirurgie IV.
  • La o zi după ce a primit somația, pe 9 septembrie, managerul SUUB a cerut DSP București comasarea secțiilor Chirurgie II și Chirurgie IV, de la etajul 7, sub numele de Chirurgie II, cu un singur șef, cel de la Chirurgie II, motivând că vrea să crească numărul de paturi pentru pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19.
  • În urma solicitării, doi medici epidemiologi de la DSP București fac expertiză la spital în zonele propuse pentru reorganizare administrativă și stabilesc că ”îndeplinesc prevederile normelor antiepidemice și de igienă în vigoare”.
  • În baza acestui raport de expertiză, DSP București emite, pe 13 septembrie, avizul de funcționare temporar care permite comasarea celor două secții, noua secție fiind condusă de șeful secției Chirurgie II.

Conducerea spitalului spune, într-un răspuns transmis la solicitarea Gândul, că „reorganizarea administrativă care a fost făcută la etajul 7 a fost impusă de pandemie, astfel că s-a decis creșterea numărului de paturi tocmai pentru a putea îngriji cât mai mulți pacienți COVID-pozitiv”.

Surse medicale din spital susțin însă că există o legătură între decizia de a comasa cele două secții și revenirea lui Sorin Oprescu ca șef al Secției de Chirurgie IV. Astfel, potrivit surselor citate, această decizie a fost luată în prezent, și nu în celelalte valuri ale pandemiei, tocmai pentru a împiedica întoarcerea lui Sorin Oprescu la conducerea secției, în urma deciziei instanței și a unei somații trimise SUUB de un executor judecătoresc.

Mai mult, sursele citate spun că, prin această decizie, spitalul se poate transforma într-un focar de COVID-19, pentru că atât circuitele de intrare și de ieșire din clădire, cât și lifturile până la etajul 7 sunt comune și folosite atât de personalul medical, cât și de pacienții confirmați sau suspecți de infecție cu SARS-CoV-2.

De altfel, Sorin Oprescu, care a continuat să lucreze ca medic la SUUB, este de câteva zile internat cu COVID la Institutul ”Matei Balș”. Medicul Adrian Marinescu a declarat pentru Gândul că Sorin Oprescu ”este într- o stare bună, pe tratament, sub observație medicală”.

Reprezentanții spitalului au precizat în răspunsul transmis la solicitarea Gândul că spitalul are un lift destinat exclusiv pacienților cu COVID-19 și că „prioritatea o reprezintă salvarea vieții pacienților”, astfel că „s-a decis creșterea numărului de paturi tocmai pentru a putea îngriji cât mai mulți pacienți Covid-pozitiv”.

Paturile pentru Chirurgie, transformate în locuri pentru pacienții de la ATI-COVID

Anterior avizului cerut de managerul Cătălin Cîrstoiu și eliberat de DSP București pe perioada stării de alertă, la etajul 7, pe aripa A3 și aripa A4 funcționa secția Chirurgie IV. Avizul de la DSP a permis ca, din 13 septembrie, paturile din cele două aripi ale spitalului să își schimbe destinația în paturi ATI-COVID.

Structura secției noi, numită Chirurgie II, va cuprinde și paturile existente la nivelul aripilor A1 și A2 destinate îngrijirii pacienților cu afecțiuni chirurgicale negativi pentru infecția cu SARS-COv-2.

”Ca urmare a evaluării obiectivului, s-a constatat că sunt respectate normele de igienă și sănătate publică pentru modificarea structurii funcționale a unității sanitare cu paturi (…), pentru pacienții COVID-19 și NON COVID-19 cu reorganizarea Secției ATI de la etajul 7 al SUUB și comasarea secțiilor Chirurgie II și Chirurgie IV – cu circuite complet independente și specifice, după cum urmează:

  • Aripa A3 – 25 paturi ATI – DTA (oxigenoterapie), pentru îngrijirea pacienților suspecți/pozitivi pentru infecția SARS-CoV-2
  • Aripa A4 – 25 paturi ATI TIIP/SPA pacienți pozitivi pentru infecția SARS-CoV-2
  • Aripile A1 și A2, etajul 7 – funcționarea, sub numele de Secția Chirurgie II – 55 paturi (rezultate prin comasarea secțiilor Chirurgie II și Chirurgie IV, cu un unic șef secție și asistent șef)”, potrivit avizului dat de DSP București în 13 septembrie.

Din aviz rezultă că, atât timp cât cele două secții sunt comasate, pe perioada stării de alertă, secția Chirurgie IV nu mai are șef propriu, ci este o parte din Chirurgie II.

De asemenea, începând din 13 septembrie, când s-a decis comasarea, temporar, personalul secției Chirurgie IV nu va mai putea îngriji pacienți chirurgicali și nici nu va putea deconta servicii medicale pentru acești pacienți la CASMB.

„Reorganizarea este impusă de pandemie”

În răspunsul pe care Gândul l-a solicitat spitalului se arată că „reorganizarea administrativă care a fost făcută la etajul 7 a fost impusă de pandemie, astfel că s-a decis creșterea numărului de paturi tocmai pentru a putea îngriji cât mai mulți pacienți COVID-pozitiv”.

Comasarea Secțiilor Chirurgie II și Chirurgie IV, cu circuite funcționale complet independente și specifice, respectă normele de igienă și de sănătate publică, aceste zone fiind avizate anterior de DSMPB, se mai arată în răspunsul SUUB.

Conducerea spitalului spune că a respectat prevederile legale când a comasat secțiile Chirurgie II și Chirurgie IV, pentru că reorganizarea unităților sanitare este permisă în perioada stării de alertă instituite din cauza pandemiei, prin OUG 70/2020, fiind decisă de direcțiile de sănătate publică ”în funcție de necesități, în vederea asigurării condițiilor de izolare și a circuitelor funcționale care au drept scop prevenirea și controlul infecției cu SARS-CoV-2”.

Mai mult, susține conducerea SUUB, prin aceeași Ordonanță de Urgență, valabilitatea autorizațiilor sanitare de funcționare, precum și planurile de conformare ale spitalelor au fost prelungite până la 31 decembrie 2022.

Conducerea SUUB, somată să îl repună pe Sorin Oprescu șef de secție

În iunie 2020, Sorin Oprescu a fost demis din funcția de șef al Secției de Chirurgie Generală IV de la Spitalul Universitar de Urgență București, împreună cu alți patru șefi de secție, motivul fiind că ”nu au respectat protocoalele pentru evitarea răspândirii noului coronavirus”.

Totul s-a întâmplat după un raport de gardă, iar Ministerul Sănătății a trimis atunci Corpul de Control la spital. Concluzia a fost că ”Sorin Oprescu a convocat o ședință pentru raportul de gardă cu toți membrii secției pe care o conducea, deși Protocolul Ministerului Sănătății și ordinul intern emis de managerul spitalului interziceau aceste întâlniri și cereau medicilor ca discuțiile să aibă loc online”.

Decizia a fost luată în plină pandemie, la trei luni după ce Cătălin Cîrstoiu a preluat conducerea spitalului și la o lună de la intrarea în stare de alertă, după alte două luni de stare de urgență.

Sorin Oprescu a contestat decizia și a câștigat în octombrie 2020 procesul cu Spitalul Universitar de Urgență București. Instanța a decis atunci anularea deciziei managerului Cătălin Cîrstoiu din 12 iunie 2020 de demitere din funcția de șef al Secției Chirurgie IV a lui Oprescu.

Spitalul a fost obligat să îi plătească lui Oprescu indemnizația de conducere începând cu 15 iunie 2020, ”cu dobânda legală de la data de 13.07.2020 până la data plății efective”, dar și cheltuielile de judecată de 5.000 de lei.

După hotărârea instanței, a urmat o altă decizie a conducerii spitalului, care nu i-a mai prelungit numirea ca șef al secției Chirurgie IV. A urmat o nouă contestație a lui Oprescu la Tribunalul București, care din nou i-a dat dreptate, printr-o hotărâre dată pe 1 martie 2021.

”Admite acţiunea. Anulează decizia nr. 2268/15.10.2020 emisă de Managerul interimar al SUUB. Anulează decizia nr. 2317/22.10.2020 emisă de Managerul interimar al SUUB. Repune părţile în situaţia anterioară emiterii celor două decizii. Ia act că reclamantul (Sorin Oprescu – n.r.) şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, potrivit deciziei judecătorilor de la Tribunalul București.

SUUB a contestat această decizie la Curtea de Apel București, unde se va judeca din ianuarie 2022.

Recent, printr-o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 1, Sorin Oprescu a obținut dreptul de a pune în executare silită SUUB cu deciziile instanței.

În baza încuvințării executării silite, SUUB a primit, pe 8 septembrie, somație să îl repună pe Sorin Oprescu în funcția de șef al secției Chirurgie IV.

”Vă somăm ca în termen de 10 (zece) zile de la comunicarea prezentei somații, să reintegrați creditorul (Sorin Oprescu – n.r.) în funcția de șef de Secție Clinica Chirurgie IV”, potrivit documentului trimis spitalului de un executor judecătoresc.

Gândul a solicitat un punct de vedere și de la Direcție de Sănătate Publică București, însă până la ora publicării acestui articol, nu am primit un răspuns.

Sorin Oprescu este judecat într-un proces în care procurorii DNA îl acuză că a luat mită, dosarul fiind în judecată la Curtea de Apel București.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar