Luminița Nuța, avocat și voluntar, a fost testată pozitiv cu coronavirus și a fost internată timp de 18 zile la Matei Balș. După cele două teste negative consecutive, femeia a fost externată, iar pe biletul de externare scrie negru pe alb că aceasta trebuie să fie monitorizată cardio : „La Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu, la insistențele mele, mi-au luat o troponină pe un scaun pe hol. Nu vor să facă EKG, nimic”, spune femeia.
Lumința a fost externată, după ce două teste negative la COVID, cu condiția ca aceasta să fie monitorizată cardio până se stabilizează troponina. Femeia susține că spitalul o refuză pe motivul c[ aceasta a fost infectată cu coronavirus.
„Nu sunt o urgență, așa mi se spune. Deși sunt o urgență clar, scrie asta pe ieșirea din spital. Pot fi externată, cu condiția să fiu monitorizată în ambulatoriu. Aici refuză să facă asta”, a declarat Luminița Nuța pentru Gândul.ro.
Monitorizarea cardio înseamnnă troponina luată o dată pe zi, EKG-ul și ecografia, spune Lumința: „La insitențele mele, testul de troponină mi se face pe hol. Scrie pe biletul de externare foarte clar. Se externează cu testele de covid negative, cu condiția să fiu monitorizată cardio”, a adăugat aceasta.
„M-au trimis la ambulatoriu, iar acolo mi-au zis că ei mă pot programa peste un an.Am intrat sănătoasă la Balș și am ieșit cu niște enzime cardiace ridicate care din punct de vedere al doctorului de aici, nu sunt o urgență”, acuză femeia.
Deși testele la covid sunt negative, Luminița susține că cadrele medicale se feresc de ea și a fost trimisă să aștepte rezultatul în curtea spitalului.
„Au zis că nu se pune problema. Se feresc de mine, deși sunt negativă la Covid. Scrie clar că testele mele negtive sunt consecutive. Și totuși nu sunt băgată în seamă”, spune Luminița Nuța.
În total, Luminiței i s-au făcut șase teste pentru COVID la Matei Balș. Primele două au fost pozitive, unul negativ, următorul pozitiv, iar ultimele două negative.
GÂNDUL.RO a aflat în exclusivitate că membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării s-au autosesizat cu privire la trei cadre medicale care au fost țintele unor atitudini scandaloase. La începutul lunii aprilie, reporterii noștri relatau faptul că o asistentă din Galați a fost alungată dintr-un magazin pe motiv că lucrează la Spitalul de Boli Infecţioase, unde sunt internaţi pacienţii cu COVID-19.
Secretarul de stat Cristian Jura, membru al Consiliului pentru Combaterea Discriminării, ne-a declarat în exclusivitate că s-a autosesizat și a deschis o anchetă cu privire la trei cazuri: ”E vorba de trei cadre medicale au fost discriminate. Primul este al asistentei din Galați care a fost refuzată într-un magazin, al doilea este cazul din București în care medicului i s-a refuzat prelungirea contractului de închiriere al locuinței, iar al treilea este un cadru medical din Sibiu. Noi îi considerăm pe aceștia niște eroi, niște salvatori, dar în viața de zi cu zi sunt tratați cu dispreț. Ancheta este în desfășurare”.