Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” (FSS) organizează astăzi, la ora 11:00, în Piața Victoriei, un nou miting pentru condiții de muncă decente, care vizează ”intervențiile urgente pentru creșterea siguranței lucrătorilor, acordarea unor drepturi legale și recunoașterea meritelor profesioniștilor din sănătate”.
UPDATE: Manifestanții au strigat minute în șir ”Solidaritate pentru sănătate”. Cadrele medicale nu au uitat de colegii care au pierdut lupta cu noul coronavirus. Au adus papuci medicali de care au legat baloane pe care erau scrise numele celor au murit în urma pandemiei de COVID-19.Totodată, medicii au arătat că sunt epuizaţi având în vedere ritmul alert în care lucrează în această perioadă, şi s-au întins pe asfalt.
Mitingul este dedicat ”exclusiv apărării drepturilor lucrătorilor din sănătate la condiții de muncă decente și la recunoașterea meritelor, așa cum au fost acestea prezentate în cadrul apelului lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente”, se arată în comunicat.
Protestul de astăzi, din fața Guvernului, este o continuare a acțiunilor în stradă începute pe 5 octombrie, la care participă ”numărul maxim de protestatari permis de lege”, potrivit FSS.
Protestul va include și o serie de momente comemorative în amintirea colegilor și colegelor care au decedat în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, aceste gesturi vizând totodată obligarea guvernanților la a respecta sacrificiul profesioniștilor din sănătate, inclusiv prin acordarea drepturilor privitoare la pensia de urmaș.
Totodată, Federația ”Solidaritatea Sanitară” i-a solicitat premierului Ludovic Orban o întâlnire la care să participe toți miniștrii responsabili de gestionarea acestei situații.
Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat că pichetează miercuri, 3 noiembrie, Guvernul, începând cu ora 11.00 întrucât lucrătorii din domeniul sănătății sunt epuizați și nemulțumiți de „strategiile de criză incoerente, promisiunile neonorate, deciziile politice luate fără consultarea partenerilor sociali”.
De asemenea, sindaliștii subliniază faptul că salariaţii din sistemul sanitar şi din sistemul de asistenţă socială sunt epuizaţi „pentru că luptă de mai bine de 8 luni pe un front în permanentă schimbare, fără a li se respecta dreptul la odihnă, la protecţie, la remunerarea corectă a muncii, sunt cu atât mai epuizaţi cu cât pierd din ce în ce mai des colegi dragi, care nu mai fac faţă luptei cu virusul ucigaş din cauza stresului la care sunt supuşi, stres care le slăbeşte capacitatea de apărare”.