Primul scaner din lume capabil să detecteze cancerul de piele invizibil pentru ochiul uman a fost inventat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Warwick, din Coventry, Marea Britanie. Aparatul va îmbunătăţi diagnosticarea şi va accelera intervenţiile chirurgicale, spun specialiștii.
În timpul operațiilor, unele celule canceroase pot scăpa de intervenție și atunci se speră că această tehnologie va îmbunătăţi precizia actului medical.
Așadar, scopul „Skinometer”, dezvoltat la Universitatea Warwick, este de a detecta cât de mult s-a răspândit cancerul sub piele.
Pacienţii cu cancer de piele care sunt trataţi la Spitalul Universitar Coventry sunt încurajaţi să participe la testarea acestei tehnologii.
Profesorul Joe Hardwicke, chirurg consultant în chirurgie plastică şi reconstructivă, s-a arătat încântat de noua invenție. Într-o declarație pentru SkyNews, el a explicat: „Unele cancere de piele se pot afla sub piele, pe care nu le putem vedea, aşa că, atunci când le îndepărtăm chirurgical, ocazional poate rămâne o mică parte în urmă. Speranţa cu această tehnologie este că putem fi mai exacţi în operaţiile noastre şi putem îndepărta mai multe cancere din prima”.
Tehnica din prezent presupune prelevarea şi examinarea mai multor probe de piele în timpul unei proceduri pentru ca medicul să se asigure că toate celulele canceroase sunt îndepărtate. Prin utilizarea scanerului de piele, se va reduce semnificativ timpul aferent unei intervenţii chirurgicale.
Scanerul Skinometer utilizează impulsuri de lumină din partea terahertz a spectrului luminos, care lovesc suprafaţa pielii şi ricoşează. Formele de undă ale luminii reflectate arată cât de departe s-a răspândit cancerul sub piele.
Profesorul Emma MacPherson, de la Departamentul de Fizică al Universităţii Warwick, a condus proiectul. „Colectăm primele date din lume pentru a încerca să demonstrăm că acest lucru va funcţiona şi că putem accelera cu adevărat timpul de diagnosticare şi de tratament al cancerului. Numai în Marea Britanie sunt diagnosticate aproximativ 16.000 de cazuri noi de cancer de piele în fiecare an şi, evident, acest lucru pune presiune asupra NHS, aşa că, dacă putem accelera procesul, acest lucru va uşura foarte mult presiunea şi va reduce costurile pentru NHS”, a declarat ea.
Cercetătorii care au inventat Skinometer speră că scanerul va putea fi utilizat în termen de cinci ani. Există posibilitatea ca acesta să ajute și la depistarea cancerului de colon.