Adenovirusul se răspândește rapid printre copiii din România, mai ales printre cei mici, care merg în comunități: creșe, grădinițe, școli.
Potrivit datelor Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, în jur de 10-15% dintre copiii care se prezintă la consult în această perioadă sunt infectați cu adenovirus.
Virusul se transmite foarte ușor în comunități, mai ales atunci când este vorba de copii mici și foarte mici, iar grădinițele și creșele devin focare de infecție. Este extrem de important ca părinții să fie atenți la igiena celor mici și să se asigure că se spală foarte bine cu apă şi săpun.
”Adenovirusurile cu siguranță nu sunt virusuri noi. Ele dau de multe ori răcelile comune, care trec în câteva zile, dar în același timp putem să avem pneumonie, sau otită, sau infecții digestive, infecții urinare și chiar meningită sau encefalită. În cazul celor care au un sistem imunitar deficitar există riscul să apară complicații și forme severe de boală”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu pentru Antena 3 CNN.
De asemenea, adenovirusurile se pot răspândi și prin scaunele infectate, iar unele adenovirusuri pot fi contagioase chiar și prin intermediul apei, dacă nu există suficient clor în apă.
Cel mai important mod de prevenire a infectării este spălatul pe mâini corect și în mod regulat sau, când apa și săpunul nu sunt disponibile, folosirea unui gel dezinfectant care conține 70% alcool.
Pentru a te feri de infectări cu adenovirusuri, mâinile ar trebui spălate: