1.000 de bolnavi de tuberculoză vor primi tratament, printr-un program finanțat cu granturi norvegiene
Ministerul Sănătății va demara un program finanțat cu granturi norvegiene în valoare de aproape 25 de milioane de euro. De acest program vor beneficia pacienții de tuberculoză, bolnavi de HIV/SIDA sau pentru persoanele diagnosticate cu hepatită B și C. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a spus că 1.000 de bolnavi de tuberculoză vor benefica de tratament de ultimă generație în cadrul acestui program.
„Banii sunt în cont, am început să derulăm proiectul. Comanda pentru cumpărarea de medicamente s-a lansat, Ministerul Sănătății a alocat deja toată suma de 3,2 milioane euro și săptămâna viitoare putem să lansăm comenzile pentru cei 1.000 de pacienți. Primul pacient care va fi inclus în acest proiect va putea beneficia de tratament probabil prin luna decembrie, este această durată de timp de la comandă până la sosirea medicamentelor. Avem comanda dată pentru cei doi ani ai programului”, a declarat luni Gilda Popescu, coordonator tehnic al Programului de control al tuberculozei.
Ea a spus că în România sunt 15.623 de cazuri de bolnavi de tuberculoză, dintre care 12.600 cazuri noi, iar 2.600 reiau tratamentul, scrie Agerpres.
„Granturile au scopul de a contribui la creșterea calității vieții în România. Accesul la asistență medicală este o condiție ce trebuie îndeplinită pentru o viață decentă și bună.(…) Un milion de euro vor fi alocați pentru a sprijini comunitățile defavorizate. (…)”, a spus Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la București.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a apreciat colaborarea româno — norvegiană și a subliniat că programul lansat va avea ca finalitate îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor de tuberculoză, dar și de HIV, hepatita B și C. De asemenea, în acest program vor fi cuprinse și persoanele defavorizate. Programul amintit va fi pus în aplicare de instituțiile publice aflate în subordinea MS.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a arătat că acest program are ca principal scop creșterea capacității de control a tuberculozei, prevenirea și controlul HIV-SIDA, dar și intervenții pentru prevenția bolilor netransmisibile și dezvoltarea unor registre de boală.