30% din decesele cauzate de toxiinfecții alimentare apar la copiii de sub cinci ani
OMS arată că, la nivel global, aproximativ unu din zece oameni se îmbolnăvește din cauza consumului de alimente contaminate. Cercetatorii au analizat boli cauzate de diverși factori, precum bacterii, viruși, paraziți, toxine și chimicale.
Din cele aproximativ 600 de milioane de oameni care se îmbolnăvesc din cauza alimentelor în fiecare an, 420.000 de oameni mor. Din aceste decese, 125.000 întâmpla la copii sub vârsta de cinci, scrie Time.com.
OMS spune că bolile diareice alcătuiesc peste jumătate din boli cauzate de mâncare, iar copiii sunt deosebit de expuși riscului. Diareea este adesea cauzată de consumul de carne crudă și insuficient gătită, precum și alimente contaminate cu norovirus, Salmonella și E. coli.
În timp ce toxiinfecțiile alimentare sunt o problemă globală, anumite boli sunt mai frecvente în țările cu venituri ridicate sau scăzute, scrie OMS. De exemplu, boala cauzată de Salmonella este un motiv de îngrijorare peste tot, în timp ce holera și febra tifoidă sunt mai frecvente în țările cu venituri mici. „Riscul de boli cauzate de mâncare este mai sever în țări cu venituri mici și medii, legat de prepararea hranei cu apă nesigură; igienă precară și condiții inadecvate în producția și depozitarea alimentelor; niveluri mai scăzute de alfabetizare și educație; legislația insuficientă în privința siguranței alimentare sau punerea în aplicare a acestei legislații”, scrie organizația Mondială a Sănătății într-o declarație cu privire la noul raport.