Prima pagină » Sănătate » 30% dintre jucării conțin substanțe nocive pentru copii. Cum să le alegi pe cele potrivite

30% dintre jucării conțin substanțe nocive pentru copii. Cum să le alegi pe cele potrivite

30% dintre jucării conțin substanțe nocive pentru copii. Cum să le alegi pe cele potrivite
Jucăriile nu sunt deloc atât de inofensive pe cât par, avertizează specialiștii, care au constatat că o jucărie din trei conține substanțe dăunătoare sănătății copiilor

Jucăriile nu sunt deloc inofensive pe cât par, avertizează specialiștii, care au constatat că o jucărie din trei conține substanțe dăunătoare sănătății copiilor. La această concluzie a ajuns o echipă de cercetători care au constatat că jucăriile au în compoziția lor compuși chimici dăunători organismului.

Datele studiului arată că printre substanțele dăunătoare se numără și cantități mari de plumb, substanțe inflamabile și arsenic. Cercetarea mai arată că substanțele găsite în jucării pot provoca probleme reproductive, cancer, dificultăți de dezvoltare și învățare sau probleme hormonale.

Pentru ca jucăriile să nu afecteze buna dezvoltare și sănătatea celor mici, specialiștii spun că cel mai sigur este ca părinții să opteze pentru jucăriile ecologice, care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice.

Cele mai bune jucării, în acest sens sunt cele obținute din materiale reciclabile precum lemnul, pluta, hârtia sau cartonul. De asemenea, picturile de pe jucării trebuie să fie realizate cu vopseluri vegetale și să nu conțina metale grele sau dizolvanți chimici.

Cum se aleg jucăriile „sănătoase”

Deși majoritatea părinților și-au arătat un interes crescut față de jucăriile ecologice, piața de profil nu are încă un simbol după care să fie recunoscute. De aceea, specialiștii au realizat un mic îndrumar pentru părinții care vor să opteze pentru jucăriile ecologice:

● Materia primă din care este făcută jucăria poate fi un prim semn că jucăria nu conține substanțe toxice. Este indicat să optați pentru lemn, care să fie certificat de FSC – Forest Stewardship Council sau PEFC – Pan European Forest Certification. În plus, materia prima nu trebuie să conțină substanțe toxice precum acizi, clor sau solvent. De asemenea, trebuie evitat plasticul sau pvc-ul.

● Ambalajul jucăriei trebuie să fie făcut din materiale reciclate și reciclabile.

● Conținutul unei jucării este și el important, mai spun experții. În plus, părinții trebuie să vadă dacă jucăria solicită energie. Bateriile nu sunt o variantă eco. Jucăriile ecologice se încarcă cu energie solară sau funcționează pe bază de apă.

● Ciclul de viață al jucăriei este și el un indicator care arată cât de „sănătoasă” este o jucărie . Cu cât este mai rezistentă, cu atât va aduce mai puține prejudicii mediului, pentru că nu se va transforma în reziduuri.

● Jucăriile ecologice trebuie să conțină o etichetă care să garanteze respectarea exigențelor relative la protecția mediului, mai exact trebuie să scrie conform normei ISO 14001.

Citește și