„Suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Așteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Național pentru Sănătate Publică și dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a declarat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a mai precizat că anul trecut pe vremea asta erau doar patru decese. În plus, Pintea a enumerat și măsurile pe care specialiștii doresc să le transmită din nou unităților spitalicești: refacerea urgentă a stocurilor virale în spitale, instituirea de tratament antiviral dacă pacientul internat prezintă simptome specifice, vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat, refacerea urgentă a stocurilor de dezinfectanți și materiale de protecție.
„Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităților școlare transmis Ministerului Sănătății de către Direcțiile de Sănătate Publică a fost de 5.823”, a adăugat Pintea.
De asemenea, Pintea a declarat că nu va cere Ministerul Educației suspendarea cursurilor din cauza gripei, pentru că fiecare clasă poate cere supendarea cursurilor dacă rata de absenteism depășește 20%.
Ministrul Sănătății a anunțat că va achiziționa 25.000 de doze suplimentare de vaccin pentru a face față situației dificile. Sorina Pintea a subliniat că în ciuda faptului că vaccinul nu este obligatoriu, este recomandat ca populația să se proteje și să facă vaccinul antigripal.
O femeie din Dâmbovița, ultima victimă a gripei
O femeie de 33 de ani din județul Dâmbovița, internată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, a murit din cauza gripei, astfel numărul deceselor înregistrate la nivel național ajungând la 36.
Femeia era internată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște cu diverse afecțiuni.
„De la debutul sezonului gripal în județul Dâmbovița, au fost transmise către Institutul Cantacuzino un număr de 11 probe recoltate de la pacienți, din care pentru 10 a fost confirmat diagnosticul de gripă, 6 cu virus gripal tip AH1 si 4 cu virus gripal tip AH3. Toate aceste cazuri au fost înregistrate la persoane care nu s-au vaccinat antigripal. Reamintim populației să respecte regulile de igienă personală și colectivă, să evite locurile cu aglomerație umană, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea corectă a tratamentului. Nu este recomandat autotratamentul”, arată sursa citată.
În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a grupelor cu risc, prin intermediul cabinetelor de medicină de familie au fost vaccinate 54.870 de persoane.
Tu știi care e diferența dintre răceală și gripă?
De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală, informează CSID. Totuși, principalele simptome care fac diferența între cele două afecțiuni sunt:
În cazul răcelii – aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap și de gât, urmate de creșterea consistenței mucozităților nazale și modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
În cazul gripei – debutul este brusc și violent. Febră, de 39-40 de grade, este deseori însoțită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și roșu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este și ea prezentă și poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar și după dispariția celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și senzație de usturime a ochilor. Stările de greață și vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua și în alte probleme gastrointestinale.
Recomandări privind evitarea îmbolnăvirii cu gripă:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigripale.
Foto: Hepta