Atunci când organismul se confruntă cu o boală autoimună, producția de hormoni este inhibată. Și stilul de viață (în special stresul sau o dietă nesănătoasă) pot declanșa afecțiuni ale tiroidei. Hipertiroidismul (tiroida este foarte activă și produce hormon tiroidian în exces) poate cauza inima să bată mai tare, pierderi bruște de greutate și chiar anxietate.
Hipotiroidismul (glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni) poate duce la creștere în greutate, pierderea părului sau oboseală.
Dacă bănuiești că ai o probleme cu tiroida consultă un medic pentru a primi îngrijirile medicale corespunzătoare. Dar, pe lângă tratamentul medical există câteva mici schimbări ale stilului de viață care pot să te ajute să previi bolile tiroidiene.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a menține tiroida sănătoasă este să urmezi o dietă echilibrată. 70% din sistemul nostrul autoimun se află în intestine, sau în mai exact în sistemul imunitar mucos, cunoscut sub numele de GALT. În momentul în care apar inflamații ale mucoasei intestinale se declanșează un răspuns autoimun. Studiile arată că acestea sunt una dintre cauzele declanșării afecțiunilor tiroidei.
Pentru a menține sub control inflamațiile, experții recomandă urmarea dietei mediteraneene. Este important să consumați 4-5 porții de legume și 3-4 porții de fructe zilnic, alături de proteine slabe și pește gras (somon, hering, anșoa și macrou). Alte surse de grăsimi sănătoase sunt uleiul de măsline extra-virgin, uleiul de rapiță presat la rece, uleiul de floarea soarelui, uleiul de șofrănel, uleiul de cocos, de nuci și de avocado.