Prima pagină » Sănătate » 5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor

5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor

5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor

Nu ai control asupra longevității, totul este genetic, nu-i așa? Nu neapărat. Se pare că există o mulțime de modalități de a adăuga ani la viața ta. De fapt, ai putea crește șansele de a trăi până la 100 de ani prin controlul obiceiurilor tale zilnice – cum ar fi prioritizarea exercițiilor fizice, a somnului și gestionarea stresului.

Dar poate una dintre cele mai ușoare modalități este schimbarea a ceea ce mănânci. Tot mai multe cercetări arată că dieta este un indicator foarte important pentru cât vei trăi și dacă vei dezvolta sau nu o serie de boli cronice care scurtează viața. Iată cinci alimente care îți prelungesc viața și pe care să le adaugi de astăzi pe farfurie.

Peștele gras

Peștele a fost considerat întotdeauna hrană pentru creier și pe bună dreptate. Cercetările arată că anumiți compuși din pește numiți carotenoizi pot proteja împotriva bolilor neurologice.

În plus, un nou studiu publicat în The BMJ întărește ideea că omega-3 din peștele gras precum somonul, tonul și sardinele te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.

După analizarea datelor de la peste 2.600 de adulți cu vârsta medie de 74 de ani, cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de omega-3 în sânge (ceea ce înseamnă că au consumat cel puțin două porții de pește pe săptămână) au avut un risc cu 18% mai mic de îmbătrânire accelerată.

Asta înseamnă că erau mai puțin susceptibili să sufere de boli cronice (cum ar fi bolile de inimă și cancerul), să experimenteze declin cognitiv sau limitări fizice sau să aibă probleme în viața lor de zi cu zi.

Nucile

Gustarea ta preferată ar putea să-ți aducă ani în plus în viață. Două studii ample realizate de Universitatea Harvard au descoperit că oamenii care consumau mai des nuci, aveau un risc mai mic de moarte prematură. De fapt, persoanele care le mâncau zilnic aveau cu 20% mai puține șanse să moară din cauza cancerului, a bolilor de inimă și a celor respiratorii decât cei care nu le consumau.

De ce? Nucile sunt pline de nutrienți care protejează inima și luptă împotriva inflamației, cum ar fi grăsimile nesaturate, fibrele, acidul folic, vitamina E, potasiul, magneziul, calciul și antioxidanții precum carotenoizii și flavonoidele, notează cercetătorii.

Te îngrijorează caloriile suplimentare din acea mână de migdale? Nu e nevoie – cercetătorii au descoperit că nucile te pot ajuta de fapt să-ți menții o greutate sănătoasă pentru că sunt atât de sățioase. Doar asigură-te că o porție nu are mai mult de 30g.

Vezi AICI lista completă.

Autor

Citește și