Astfel de alimente dăunătoare pentru organism sunt, între altele, laptele de vacă pasteurizat, orezul alb, făină albă, zahărul rafinat și sarea rafinată.
Laptele de vacă pasteurizat
Procesul de pasteurizare duce la prelungirea perioadei de valabilitate a laptelui, însă în acest fel sunt eliminate și toate enzimele benefice: vitamina A, vitamina C, vitamina B6, și vitamina B12. De asemenea, acest procedeu permite și transferul de hormoni și antibiotice în lapte.
Prin pasteurizare sunt eliminate și bacteriile benefice prezente în laptele crud, dintre care cele mai importante sunt Lactobacillus acidophilus. Mai mult, pasteurizarea elimină aproximativ 20% din iodul existent în mod natural în laptele crud, ceea ce, printre altele, poate duce la probleme de constipație.
Orezul rafinat
Procesul de rafinare este dăunător și în cazul orezului. Una dintre etape include îndepărtarea stratului exterior, iar ceea ce rămâne este, în principal, amidonul. Este la fel de important de știut că orezul alb poate crește în mod semnificativ nivelul glicemiei serice, un factor de risc important pentru diabetul zaharat.
Făină albă rafinată
Dacă în cazul orezului amidonul rămâne în urma efectuării procesului de rafinare, făina abă este alcătuită aproape în întregime din amidon. Tratamentele chimice suplimentare la care este supus grâul din care se obține făina albă contaminează produsul finit cu alloxan, o substanță utilizată pentru a induce în mod deliberat boli diabetice în populațiile de șoareci de laborator. În plus, acest compus cu denumirea de alloxan generează cantități uriașe de radicali liberi la nivelul celulelor beta pancreatice, care ajung să fie distruse.
Zahărul rafinat
Zahărul alb este o substanță chimică non-alimentară extrasă mai întâi din surse vegetale precum trestia de zahăr sau sfeclă de zahăr, însă din sucul colectat se elimină prin procesul de rafinare toate proteinele care formează fibre și 90% din nutrienții sănătoși și utili corpului.
Procesul de extracție se desfășoară astfel: pentru a îndepărta lichidul din siropul de zahăr se adaugă lapte de var, care generează o reacție alcalină ce elimină din conținut aproape toate vitaminele. Apoi se adaugă dioxid de carbon pentru accelerarea etapei de prelucrare cu var, după care lichidul dulce trece prin tuburi care elimină toate impuritățile. Mai urmează încă un tratament, de data aceasta cu sulfat de calciu, după care zahărul este albit cu acid sulfuric. Zahărul nu are proteine, vitamine, minerale, nu are enzime, nici microelemente, nici fibre, nici grăsimi, neaducând vreun beneficiu nutritiv.
Sarea rafinată
Sarea rafinată este în esență clorură de sodiu, iar acest tip de sare poate crește riscul de boli cardiovasculare, dar și de multe alte boli și afecțiuni.
Sarea de masă conține iod, care este necesar pentru o bună funcționare a organismului, dar cele mai multe alimente procesate bogate în sare nu conțin și această substanță. Ce conțin, în schimb, este fluor, un aditiv folosit în procesul de rafinare, care poate face ravagii în organism atunci când este consumat în exces, scrie despre-sanatate.info.