„Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecții cu risc crescut de hepatita C” a fost lansat, miercuri, la Timișoara, de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.
Proiectul în cadrul căruia sunt puse la dispoziție 50.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitei C se va derula, începând de săptămâna viitoare și până în luna august a acestui an, în patru unități medicale din țară. Este vorba de Institutul Clinic Fundeni, institutele regionale de gastroenterologie și hepatologie din Cluj-Napoca și Iași, precum și Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Județean Timișoara.
Efectuarea acestui test durează cinci minute, iar persoanele interesate nu au nevoie de un bilet de trimitere pentru a beneficia gratuit de astfel de analize.
„La ora actuală, în lume și în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziție. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia și în 12 săptămâni poți fi vindecat”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, medicul Ioan Sporea, din cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Timiș.
În cadrul proiectului vor fi oferite și consumabilele necesare pentru ca pacienții care se adresează celor patru spitale din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara să poate fi testați, iar cei depistați cu hepatita C să fie imediat evaluați și tratați.
Potrivit reprezentanților Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, România are cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatic C din Europa, 2,5 la sută, cu peste 550.000 de persoane viremice. Pentru că infecția este una asimptomatică, majoritatea pacienților infectați nu știu că suferă de o astfel de afecțiune. În România, la sfârșitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10 – 20 la sută, iar rata de tratament de aproximativ 2 la sută.