Specialiștii avertizează, însă, că dacă nu dormim suficient, am putea avea de suferit. Iată șase lucruri care se petrec în organismul nostru atunci când avem parte de o odihnă deficitară:
1. Aspectul nostru ar putea avea de suferit. The Sun a realizat un experiment în care a fost implicată o tânără de 18 ani, care a dormit patru ore în trei zile. La finalul experimentului, aceasta arăta ca o persoană bolnavă, cu ochii roșii, cu cearcăne pronunțate și coșuri.
2. Crește predispoziția la îmbolnăvire. Perioadele lungi petrecute fără o odihnă corespunzătoare pot conduce la apariția unor afecțiuni precum cele cardiace sau diabetul.
3. Oboseala sporește creșterea în greutate. Cercetările arată că oamenii care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte tind să se îngrașe și dezvoltă un risc mai mare de obezitate. Acest lucru este explicat prin faptul că oboseala conduce la producerea unei cantități mai mici de leptină, o substanță care ne face să ne simțim sătui și stimulează apariția hormonului foamei.
4. Ne poate afecta creierul. Știm cu toții din propria experiență că după o noapte nedormită ne este foarte greu să ne concentrăm. Studiile arată că lipsa odihnei ne afectează creierul, putând conduce la apariția anxietății și depresiei, cât și la tulburări bipolare.
5. Scade apetitul sexual. Cercetările arată că cei care nu se odihnesc așa cum trebuie au un apetit sexual scăzut.
6. Memoria are de suferit. Somnul optimizează procesul de sticare și colectare a informațiilor și de formare a amintirilor și a memoriei. Lipsa lui conduce la diminuarea acestei capacități.