Prima pagină » Sănătate » 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. INS, raport devastator: peste 90% dintre români mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport!

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. INS, raport devastator: peste 90% dintre români mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport!

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. INS, raport devastator: peste 90% dintre români mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport!

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. În pragul unui asemenea moment, Institutul Național de Statistică a ieșit pe piață cu un raport devastator! Peste 90% dintre românii cu vârsta de 15 ani + mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport!

INS atrage atenția că românii nu știu ce-i ăla și nici nu sunt interesați să urmeze un regim alimentar.

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. Câți români urmează un regim alimentar și de care

În schimb, mișcarea în fiecare săptămână este doar pentru unul din 10 români. Ceilalți, preferă ca sport aruncatul cu privirea.

Dar, să intrăm puțin în subiect. INS arată, într-un comunicat de presă, că din totalul populaţiei României de peste 15 ani, doar 8,4% urmează un regim alimentar adecvat. Iar acest procent se împarte pe mai multe grupe:

  • 71,1% dintre aceștia (cei 8,4%) urmează un regim legat de consumul redus de sare;
  • 62,2% – regim legat de consumul de grăsimi;
  • 51,2% – regim legat de consumul de zahăr;
  • 24,5% – regim legat de consumul de calorii.

Populația din mediul rural (72,8% din cei intervievați) este mult mai atentă când vine vorba de consumul de sare decât românii din mediul urban (69,9%). În ceea ce înseamnă regimul sporit al numărului de calorii, procentul este 28% mediul urban vs. 19,6% mediul rural. La regimul privind consumul de zahăr, tot urbanul stă mai bine (53% faţă de 48,5%).

7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății. Românii, mari consumatori de fructe

Când vine vorba de consumul fructelor, INS a descoperit că, din totalul populaţiei rezidente, 99,4% au consumat fructe (începând cu bebelușii de 6 luni). Iar 26,5% dintre români au spus că zilnic mănâncă fructe.

Pe categorii, avem astfel:

  • Femeile consumă fructe într-o proporție mai mare (29,8%) decât bărbații (23,1%);
  • 32,1% dintre cei care stau în orașe consumă zilnic fructe, în timp ce în mediul rural procentul este de doar 20,1%;
  • Românii cu vârsta până în 24 ani consumă în medie 1,9 porţii de fructe pe zi. Cei trecuți de 75 de ani, consumă mai puţin (1,7 porţii/zi).

Românii preferă mersul pe jos. Atât!

Cât privește activitatea fizică, ei bine aici lucrurile stau la fel de prost. La fel ca în cazul regimului alimentar adecvat fiecărei persoane, nici când vine vorba de sport nu avem mai multă preocupare.

Mersul pe jos (pentru diferite treburi, nu neapărat ca plăcere/ relaxare) este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă (5 ani +) o desfășoară. Timp de cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită. Mai mult de atât, nu-i cazul, remarcă INS. De fapt, numărul mediu de zile de mers pe jos, într-o săptămână obişnuită, scade pe măsură ce înaintăm în categoriile de vârstă:

  • grupa de vârstă 5-14 ani – 6,1 zile;
  • grupa de vârstă 15-24 ani – 6 zile;
  • grupa de vârstă peste 75 de ani – 4,8 zile.

Cu ce se deplasează românii

Când vine vorba de deplasări, românii obișnuiesc să le facă, uneori, folosind bicicleta, rolele sau skateboard-ul. Vorbim de peste 17,6% din populaţia rezidentă de 6 ani +. Îngrijorător este că, din totalul populaţiei României de 5 ani +, numai 11,6% face sport (sau diverse activităţi fizice) în fiecare săptămână. Pe categorii de vârstă, tabloul arată în felul următor:

  • copiii cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani (50,2%);
  • tinerii de 15-24 ani (20,5%);
  • persoane între 25 și 34 ani (11,0%);
  • persoane de peste 75 de ani (0,3%).

Cei care fac sport de orice fel (fitness sau diverse activităţi fizice în timpul liber) își alocă zilnic, în medie, cam 34 de minute.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și