7 cauze ale apariției senzației de foame. Ce spun specialiștii

Publicat: 08 07. 2019, 13:38

Shahzadi Devje, dietetician și expert în diabet, a declarat pentru Global News că senzația constantă de foame ar putea reprezenta un simptom al unei afecțiuni.

„Senzația persistentă de foame este un simptom tipic diabetului, care este acompaniată, de asemenea, de senzația de sete, urinare frecventă și oboseală. O creștere a apetitului a fost observată în cazul persoanelor care suferă de depresie și alte afecțiuni psihiatrice. Este recomandat să discuți cu medicul tău dacă suspectezi ceva de acest tip”, a declarat expertul.

Un alt dietetician, Abbey Sharp, din Toronto, a sugerat faptul că uneori oamenii au senzația de foame deoarece nu consumă alimente care să le ofere senzația de sațietate.

„În loc să te concentrezi pe un singur nutrient, încearcă să ai o dietă echilibrată. Optează pentru o cantitate suficientă de proteine – fasole, linte, tofu, pește, ouă – în cadrul unei mese. Proteinele te ajută să îți controlezi apetitul prin stimularea eliminării de hormoni în organism care te ajută să obți senzația de sațietate”, a mărturisit Abbey Sharp.

De asemenea, Shahzadi Devje recomandă: „Nu evita sursele naturale de grăsimi, precum uleiul de măsline, nucile și semințele, avocado și peștele. Grăsimile ajută la întârzierea digestiei, ceea ce înseamnă că mâncarea este păstrată în stomac o perioadă mai îndelungată – senzația de sațietate durează mai mult”.

Cauze posibile ale apariției senzației de foame:

Mănânci prea repede – unii oameni mănâncă prea repede, dar de multe ori savurarea alimentelor reprezintă un element cheie.

„Când mănânci prea repede, corpul tău nu are prea mult timp la dispoziție să îți semnaleze creierul că ești sătul. Procesul durează, în medie, 15-20 de minute”, a declarat Shahzadi Devje.

Ai nevoie de mai mult somn – ambii experți sunt de acord cu faptul că somnul poate interveni în declanșarea semnalelor de foame ceea ce determină mâncatul în exces.

„Nu există niciun dubiu – o rutină decentă de somn te poate ajuta să previi senzația de foame persistentă, dar și mâncatul în exces”.

Se pare că studiile au revelat faptul că o rutină a somnului nepotrivită contribuie pofta pentru mâncărurile de tip fast-food.

Nu mănânci destul

„În ciuda a ceea ce scrie într-un articol sau la ceea ce spune soacra ta, s-ar putea să ai nevoie de un număr mai mai mare de calorii ca să îți menți greutatea”, a menționat Abbey Sharp .

Nu mănânnci „ceea ce trebuie” – carbohidrații oferă senzația de saturație, dar și proteinele, fibrele și grăsimile fac același lucru.

Abbey Sharp recomandă consumarea carbohidraților simpli alături de fibre, proteine sau grăsimi.

Ești prea stresat

„Factorii de stres contribuie la creșterea apetitului din cauza nivelului ridicat al hormonului specific – cortizol”, a declarat Shahzadi Devje.

Nu bei destule lichide – de multe ori senzația de sete este confundată cu cea de foame.

Abbey Sharp recomandă ca atunci când ai mâncat de curând, dar ai impresia că îți este foame din nou, să bei un pahar cu apă pentru a vedea dacă senzația dispare.

Consumi calorii în formă lichidă – Shahzadi Devje spune că organismul nu detectează caloriile sub formă lichidă așa cum o face în cazul celor din formă solidă.

Lichidele trec prin sistemul digestiv mult mai rapid decât alimentele solide, astfel încât senzația de sațietate va dispărea mult mai repede.

Foto: Pixabay