7 din 10 români descoperă cancerul în stadii foarte avansate. Când ar trebui să meargă la control și care sunt principalele semnale de alarmă ale bolii
Cu toate că tratamentul împotriva cancerului este semnificativ mai eficient atunci când boala este descoperită din primul stadiu, 70% dintre pacienți sunt diagnosticați abia în stadii foarte avansate ale bolii, spune GFK România, citat de MediHelp International.
Astfel, în fiecare an, 30,000 de pacienți pierd lupta cu această boală, unul dintre principalele motive fiind lipsa de educație în ceea ce privește prevenția și diagnosticarea precoce a bolii.
În stadiul 0 al cancerului, boala există, însă tumora are dimensiuni foarte reduse și poate fi îndepărtată foarte ușor printr-o intervenție chirurgicală. Al doilea stadiu incipient, stadiul I, este reprezentat de o tumoră mai mică sau egală cu 2 centimetri, care nu s-a extins încă către țesuturile din apropiere sau către alte părți ale corpului.
Descoperit în unul dintre aceste stadii, cancerul de orice tip, fie ereditar sau nu, are șanse de vindecare de până la 100%, iar cunoașterea celor mai comune simptome este esențială pentru identificarea nevoilor medicale incipiente.
Iată care sunt cele mai comune simptome ale cancerului, pentru cele mai întâlnite tipuri de cancer:
1. Cancer mamar – umflături la nivelul sânului, asimetrie, secreție sângeroasă la nivelul oricăruia dintre mameloane, apariția unui nodul în zona axilei, neregularități ale pielii la nivelul sânilor, iritație a mamelonului, durere la nivelul sânilor.
2. Cancer pulmonar – tuse persistentă care se agravează, infecții pulmonare persistente, expectorație cu sânge, oboseală persistentă fără un motiv aparent, pierdere în greutate, durere a pieptului sau a umerilor.
3. Cancer colorectal – obiceiuri intestinale modificate, precum diaree sau constipație persistentă, durere abdominală, pierdere în greutate inexplicabilă, apariția sângelui în scaune.
4. Cancer de prostată – nevoia de a urina frecvent, dificultate și dureri la urinare, presiune constantă și persistentă asupra uretrei.