Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune care sunt cele mai frecvente și dăunătoare dintre ele și ce putem face pentru a minimaliza efectele lor asupra danturii.
1. Consumul de vin roșu
Consumat în cantități moderate, vinul roșu conține substanțe benefice organismului, însă efectul asupra danturii este unul negativ, deoarece pătează dinții, iar prin conținutul de acizi, atacă smalțul. Totodată, ca orice alcool, acesta deshidratează organismul și scade cantitatea de salivă, lăsând în urmă o senzație de uscăciune a gurii și favorizând apariția halitozei.
Soluția: „Nu întâmplător, francezii, rafinați consumatori de vinuri, asociază acest deliciu cu consumul de brânzeturi care, prin pH-ul alcalin pe care îl au, neutralizează acizii. Este bine ca odată cu vinul să comandăm întodeauna și apă plată din belșug, pentru a ne hidrata”, recomandă dr. Mihaela Dan.
2. Extremele alimentare
Consumul unor alimente prea fierbinți sau prea reci poate produce microfisuri în smalț, din cauza contractării și dilatării bruște a acestuia. În plus, în cazul în care este prezentă sensibilitatea dentinară, contactul cu aceste alimente va însemna aplicarea unor stimuli prea puternici asupra terminațiilor nervoase dentare.
Soluția: „Ca în orice latură a vieții, și în acest caz este recomandat să evităm extremele: putem să savurăm o supă caldă sau un ceai fierbinte iarna sau să ne răcorim pe caniculă cu o înghețată, însă fără a împinge limitele de temperatură foarte departe”, explică specialistul ortodont.