Ceea ce mâncăm sau bem influențează durata somnului, dar și calitatea acestuia. Aici intervine și nivelul de melatonină.
Cu siguranță ți s-a întâmplat să ai zile în care să-ți bei cafeaua la ore destul de târzii, iar apoi să regreți decizia, pentru că nu mai puteai dormi pe timpul nopții. Și aceasta n-ar fi singura situație care să-ți perturbe somnul. Mai punem la socoteală și mesele bogate luate chiar înainte de culcare sau, de ce nu, consumul de alcool care și el perturbă somnul. Ei bine, ceea ce mâncăm sau bem influențează durata somnului, cât de repede adormim, dar și calitatea acestuia. Aici intervine melatonina.
Melatonina este un hormon produs de creier care reglează ceasul intern sau ritmul circadian. Organismul produce melatonină ca răspuns la întuneric, ceea ce te ajută să adormi mai rapid. Nivelul de melatonină scade dimineața, acesta fiind și motivul pentru care te trezești.
Bineînțeles, melatonina se mai regăsește și sub forma suplimentelor, dar poate fi asimilată și din alimentație. Anumite băuturi sau alimente conțin în mod natural melatonină, dar într-o concentrație mult mai mică decât cea oferită de suplimente.
Fisticul
Ca gustare înainte de somn optează pentru un pumn de fistic, pentru că acesta conține cea mai mare cantitate de meltaonină în comparație cu alte nuci și este și o sursă excelentă de proteină vegetală. Poți consuma fistic simplu sau cu iaurt și astfel te bucuri de o doză în plus de vitamina B6 și magneziu, ambele esențiale pentru calitatea somnului.
Cireșele
Cireșele te pot ajuta și ele să dormi mai bine, iar asta o spun studiile care arată că sucul de cireșe oferă o cantitate semnificativă de melatonină și triptofan.
Vezi AICI lista completă.