Cât de sănătoase sunt acele alimente sănătoase pe care le vedem peste tot la tv? Experții au creat o listă cu alimentele care, deși se doresc a fi cunoscute drept sănătoase, realitatea este cu totul alta.
Dacă încerci să urmezi o dietă nutritivă, probabil știi că fructele, legumele proaspete și cerealele integrale sunt unele dintre cele mai bune alimente pe care le poți mânca. Dar dincolo de acestea, lucrurile devin complicate, mai ales când vine vorba de așa zisele alimente sănătoase.
Confuzia provine din faptul că unele alimente ambalate fac afirmații precum „fără zahăr”, „bogat în fibre”, „pe bază de plante” sau „organic”, care par să sugereze că sunt sănătoase. Cu toate acestea, nutriționiștii spun că aceste produse nu sunt întotdeauna nutritive.
„Mulți dintre acești termeni creează o falsă idee despre sănătate în jurul alimentului ambalat, dar când te uiți mai atent la lista de ingrediente și la tabelul cu informații nutriționale, poți vedea că nu este o alegere nutritivă de fapt,” explică Sherie Nelson, dietetician înregistrat și director de wellness la Elior North America.
Aceste alimente ar putea să nu conțină atât de mulți nutrienți pe cât te-ai aștepta. Sau sunt pline de ingrediente pe care nu le-ai auzit niciodată și pe care nu le poți pronunța, sugerând că sunt alimente ultra-procesate, a explicat ea.
De exemplu, bomboanele fără zahăr pot să nu aibă zahăr, dar sunt lipsite de orice nutrienți benefici, a explicat ea. Ar putea fi, de asemenea, bogate în grăsimi saturate, sodiu și calorii în exces. Este întotdeauna cel mai bine să examinezi eticheta nutrițională a unui produs. Lista de ingrediente este importantă, pentru a ști ce primești, a spus White.
Unele alimente ambalate pe care le consideri sănătoase ar putea fi clasificate ca ultra-procesate. Adică acestea conțin conservanți, aditivi și ingrediente artificiale, care pot fi dăunătoare sănătății tale, a explicat Albert-Laszlo Barabasi, profesor la Northeastern University College of Science.
„Problema este că nu există un semn care să spună că ceva este ultra-procesat pe cutie,” a spus Barabasi, care a ajutat la crearea TrueFood, o bază de date care identifică nivelul de procesare al alimentelor.
Aproximativ 60% din caloriile consumate de americani provin din alimente ultra-procesate. Cercetări recente publicate în British Medical Journal sugerează că dietele bogate în aceste alimente sunt legate de zeci de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și afecțiuni mintale.
Unele alimente „sănătoase” pot conține cantități mari de grăsimi nesănătoase, zaharuri și sodiu ascunse, care ar putea duce la creșterea în greutate, hipertensiune arterială și colesterol ridicat, a declarat Amar Shere, cardiolog la Morristown Medical Center, parte a Atlantic Health System, pentru HuffPost.
„Este esențial să fim conștienți de acești posibili vinovați și să facem alegeri informate atunci când vine vorba de produse alimentare comercializate ca ‘sănătoase’,” a spus el. Iată câteva alimente pe care experții în nutriție le recomandă să le eviți sau să le limitezi”.
Vezi AICI care sunt alimentele sănătoase pe care experții în nutriție sugerează să le eviți sau să le limitezi.